tisdag 8 juli 2008

van Vogt-galleri
Om Alfred Elton van Vogt har jag skrivit en hel del här på bloggen. Klicka på aktuell etikett bara. För den som inte orkar kan jag nämna att mannen skrev ett fåtal klassiska verk, ännu läsbara ("Destination universum", "Cargills universum" och "Tidsmaskinen"), att han gouterade intuitivt tänkande framför formallogik (se "Världen och Noll-A"), att han dessutom talade sig varm för helhetspräglad problemlösning ("nexialism") och att han var född i Kanada, provinsen Manitoba för att vara exakt.

Vad det sista har att göra med saken vet jag inte. Det bara är så.

Här tänkte jag bjuda på några van Vogt-omslag jag funnit på sajten ICSHI, samliga utvalda för sin skönhets skull, sin symbolistiska charm. Och symbolist, det var van Vogt ut i fingerspetsarna. Enjoy!
Relaterat
Svensson: biografi
Eld och rörelse: fri pdf

3 kommentarer:

Rickard sa...

Vet att Van Vogt var inspirerad av en filosofisk - eller pseudo-filosofisk - inriktning som kallas allmän semantik, http://en.wikipedia.org/wiki/General_semantics

I sin förlängning försöker den förklara alla fenomen i människans inre och yttre verklighet som språk och "text". Martin Gardner behandlar det i sitt klassiska verk om pseudovetenskap, "In the Name of Science". Moderna postmodernistiska och relativistiska filosofer är uppenbart starkt påverkade av den (pseudo-)filosofin, fastän man sällan låtsas om det...

Inget ont sagt om Van Vogt därmed; skönlitteratur är skönlitteratur och science fiction är science fiction. Fantasi och tankelekar måste inte ha med sanning eller rimlighet att göra, bara det fungerar och blir bra inom sina egna ramar.

Svensson sa...

Det du syftar på, generell semantik, var det jag antydde med "intuitivt tänkande framför formallogik", som i Noll-A-romanen.

van Vogt var ingen filosof, och han högg på begrepp han tyckte lät ball. Dock finns det en kärna av förnuft i hans texter ibland.

Rickard sa...

Jag gillar själv det jag läst av van Vogt ;-) Ska dock bara korrigera mig själv en del, nu när jag surfade på "general semantics" och inte bara förlitade mig på minnet:

Allmän semantik förnekar inte verkligheten i sig, snarare tvärtom. Däremot lägger filosofin en sådan stor betydelse i hur språket formar vår uppfattning av verkligheten och begrepp som "sanning" och "objektivitet", att kopplingen till postmodernistiska filosofer fortfarande verkar uppenbar.