fredag 17 april 2009

Sånt som kockar gör


I ett avsnitt av "Hell's Kitchen" sa Ramsay till en kock: "Vissla inte i köket!"

Det där kommer jag ihåg från mina egna kockdagar, man fick inte vissla i köket. Alla släta ytor (kakel, stålplåt) skapade väl underlig resonans, vad vet jag.

I ett annat avsnitt av detta "HK" sågs en kock salta på golvet. Det var sedan någon spillt ut sås.

Så gör man nämligen: efter att ha torkat upp såsen där kan man salta, det suger upp resterande vätska. Det hindrar att någon halkar och slår sig.

I ett annat matprogram ("Top Chef") skulle kockarna gå och handla. Vid äggen sågs de plocka undan vissa ägg och stoppa i nya i kartongerna, antagligen för att få med sig så stora ägg som möjligt. Smart tjuvtrick.

Mer tips och trick? Jag kan bara gå till mig själv. Typ: om man kokt en gryta på kvällen och ska äta den nästa dag, kan man ställa den i diskhon att svalna. Spola hon med kallt vatten, låt rinna ut; det blir som en minikyl. Att däremot ställa grytan i kallt vatten ljummar ju bara upp detta vatten, då blir grytan stående i fesljummet vatten om ni fattar. Min metod är nog bättre.

Att kyla lagad mat från varm (80-60 grader) till under 37 (där alla bakterier bildas) är annars viktigt, detta är varför mat bör kylas/svalnas.

Grytan vi snackade om, ja den kan sedan stå framme (i sin disko) under natten, den blir inte dålig för det. Den behöver inte stå i kylskåp.

För övrigt har jag skrivit en bok med allehanda mattips och recept, scrolla lite här.

(Bild: T-banestationen Dostojewskaja i S:t Petersburg. Som inte har något med inlägget att göra.)

Inga kommentarer: