torsdag 10 september 2009

Ernst Jünger: Vid tidsmurenNu har de varit här och spolat rörstammarna. Exakt vad detta innebär vet jag inte; två servicekillar bara kom in här och körde sin grej, bra det, nu är det avklarat. De fixade något i badrummet och i köket, det var avtalat sedan länge, de höll vad de lovade, de kom i tid. Nog av! -- Det var länge sedan jag körde något om Jünger här på bloggen. Men nu har jag åter dykt ner i hans skrifter, läst och kontemplerat, och denna gång blir det en titt på avhandlingen "Vid tidsmuren" från 1959. I original hette den "An der Zeitmauer".
Jag ska här granska Jüngers bok "Vid tidsmuren"

Vad har jag då att säga om den? I korthet?

Jo, i korthet kan credot i denna bok ses som ”tillbaka till naturen”, en grön filosofi kanske men för den skull inte miljöpartistisk. Dessa Grünen är ju bara tomma materialister, det sa Jünger vid ett senare tillfälle, och dessa i sin tur avskydde honom eftersom han var esoteriker. Hade han grundat sin världsbild i ekonomisk analys däremot, ja då vore allt frid och fröjd om man får tro Schwilk.

”Tidsmuren” sa sig också vilja ha en religion baserad på myt, inte mystik, vilket låter som ett påstående rakt ut i luften: en religion utan mystik, går det? Det kanske är så att Jünger vill ha närvaro likt Eumeswils Manuel Venator, han är inte mycket för klassisk esoterism med allt vad det innebär av inlevelse, hopp och tro. Allt ska vara fattbart här och nu, allt ska vara symbolers uppträdande i vardagen, i blommor och blad och djuransikten. Detta esoteriska underskott hos Jünger fortsätter att irritera: denna oförmåga att inse att tillvaron till sin innersta natur är andlig, oförmågan att göra en etik av denna ontologi – men alla kan nu inte vara transcendentalister och mystiker.

”Vid tidsmurens” religion skulle förutom på myt baseras på naturen, och här såg Jünger början på en utveckling. Det naturintresse vi ser idag, miljövurmen, intresset för gröna frågor må signalera starten på en ny era, hur det än är med de andliga förbindelserna – för allt detta miljöintresse måste betyda någonting, det är ett av många uttryck för den nya tidsålder, den Vattumannens tidsålder som Jünger själv omnämner i ”Vid tidsmuren”. Astrologi åsido så är ju dessa epokala beteckningar – Vädurens, Fiskarnas, Vattumannens tidsålder osv – en realitet på grund av den så kallade precessionen, detta att den stjärnbild som solen går upp i vid vårdagjämningen skiftar med tiden. Solen rör sig genom stjärnbilderna på en skala av tiotusentals år, bildar epoker enligt ovan, och vi lever nu som alla vet i the dawning of the age of Aquarius. Sedan om den inträder om 100 år eller redan är här, ja det är en strid om påvens skägg.

Förändringar kommer, vi lever i spännande tider; vi måste sluta se sakerna närsynt världshistoriskt, ur mänsklig synpunkt, och istället förankra oss i elementen och anlägga ett jordhistoriskt synsätt. Det är Jüngers huvudbudskap med ”Vid tismuren”. Miljöfrågorna innebär en återgång till elementen; det är bort från teknik och urban nihilism, ett erkännande av att den epok vi lever i idag inte kan fortsätta för evigt, med billig olja och evig tillväxt. Allt går mot en vänding, en elementarisk Kehre, en kata-strophe; vi är trots allt beroende av frisk luft, rent vatten och en strålningsfri miljö för att kunna leva. Med strålning menas nu inte bara nukleär sådan, det är även sedvanlig elektrisk strålning, den som emanerar från alla de apparater som enligt Jünger efterhärmar centrala nervsystemet: vår jord är omvärvd av kablar och antenner och impulser, av sladdar och sändare och mottagare som av en extra, onödig hud. Själv är jag en trogen fan av informationssamhället som för oss närmare tillsammans, snabbare kommunikationer är i stort sett alltid av godo. Dock kunde man tänka sig nyttigare apparater än eldrivna sådana, som till exempel kristalldrivna. Kristalltekniken (laser, kvartsur) är ännu bara i sin linda.

Bort med vetenskap säger Jünger, bort med den moderna analysen som bara leder till död teknik och disharmoni, och tillbaka till mytens och astrologins helhetssyn. Astrologi var förvisso största allvar för Jünger, en ledstjärna genom livet (enligt Neaman konsulterade han regelbundet den schweiziska astrologen Esther Meerwein), men det har jag överseende med. Jag accepterar hans tal om astrologi som nödvändigheten av ett fokus på individ istället för massa, person istället för pöbel; man måste börja i det personliga, i det inre. Det är återigen Goethes im Innere ist’s getan, och astrologi kan då bli symbol för en annorlunda systemsyn, en synoptik istället för dagens vetenskaper som tenderar att spalta upp och sönderdela. Syntes och helhet istället för denna ständiga reduktionism, det är Jüngers recept för morgondagens credo.
Relaterat
Ernst Jünger -- A Portrait
Jünger och Heinlein
Nostromo

Inga kommentarer:

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)