lördag 19 september 2009

Säkerhetspolitik idag


Snackar vi säkerhetspolitik idag kommer man osökt att tänka på OLJA, RYSSLAND och MELLANÖSTERN. Härmed några reflektioner om detta. Någon helhetsbild tänker jag inte presentera, jag sätter bara fingret på några neuralgiska punkter i sammanhanget,

- - -

1. Oljan och därefter

Vi oroar oss idag för oljan, vad ska hända med vår svarta, kletiga gudom oljan, drivmedlet för våra drömmar, bilar, bussar och båtar? Mellanöstern kontrollerar merparten av varan, men minsta barn förstår ju att det inte blir fred där på ett bra tag. Och oavsett detta kanske oljan sinar; festen är slut, peak oil-problematiken kan inte bara viftas bort.

Nej, här får vi satsa på alternativa energikällor, och då menar jag inte flis och biobränsle. Jo, på kort sikt - men på lång sikt finns en smartare energikälla, nämligen kristaller.

Vi är bara i början av kristallteknikens era. De emblematiska uppfinningarna på detta område är två: lasern och kvartskristallen. Lasern arbetar med rubiner etc; dess användbarhet är bevisad för alla, med laserkirurgin som vackraste resultat. Kvartskristallen åter kan med den så kallade pisoelektriska effekten fås att vibrera med jämn frekvens, varvid den blir utmärkt för att driva exempelvis klockor.

Vad finns det mer? Det ryktas om datalagring i kristaller, ett alternativ till kiselchips. Och det talas om en motor för kristalldrift, men den är ännu under utveckling och har inte sett dagens ljus ännu. Dock har jag hört att kombinerandet av kristaller med magneter är fruktbart; dessa båda hör till de mest utvecklade slagen av materia, ordnade molekylstrukturer av delvis okända kvaliteter.

Kristaller är framtiden, glöm kolväten som energikälla. Även vatten- och vindkraft är temporära lösningar. Och att satsa mer på kärnkraft skulle jag inte förorda, riskerna är helt enkelt för stora - i kristider, i osäkra världslägen som detta.

2. Alldeles ryskt

Ryssland upprustar som aldrig förr, ändå drar man sig våra omvärldsanalytiker för att varna för detta. Man vill inte bli Sven Hedin, bli tagen för rysshatare, extremhöger och så vidare. Men rent formellt är det så klart möjligt att varna för det hot som Ryssland kan utgöra, samtidigt som man högaktar kulturen Ryssland med sina författare, sångare, målare och inte minst heliga. Moder Ryssland bär på oanade andliga resurser i sitt inre.

Man måste få varna för det politiska Ryssland, utan att för den skull bli tagen för mörkerman. Sedan tror jag inte de styrande i Kreml sitter och planerar världsherravälde – men Ryssland är en fastlandsmakt med långa gränser, den måste slå vakt om dessa, och i dessa dagar kan den göra detta rätt bra vill jag hävda.

Långa gränser, ett gränsproblem. Vi har här även symboliskt ett gränsdragningsproblem: hur mycket är för mycket, hur lite är för lite? Hur många regementen måste Ryssland ha för att känna sig säkert?

Ett gränsproblem – och att föra striden över gränsen, in på fiendens territorium torde än idag vara rådande doktrin i Ryssland. Det är rationellt för dem men farligt för oss.

Ja, för oss, lilla fredsälskande Sverige. Men i morgondagens kalkyler kommer fredsbenägenhet inte att bli en strategisk faktor. Sverige hotar att bli ett operativt vakuum som ber om att bli utfyllt. Och när allt slängs i stöpsleven kan inga vakuum finnas!

3. Hotbildernas grönbete

Idag står vi inför utmaningar som oljeransonering, omdaning av Mellanöstern, det väpnade Ryssland och vad mer. Det är hårt idag – men nyss verkade ju allt så bra, på 1990-talet när kalla kriget var slut...

Men det är bara att inse: epoken 1991-2001 var en stunds grönbete för hotbilderna, allt verkade ha löst sig som i ett slag och vi skulle aldrig mer lära oss att strida. Nie wieder Krieg! I kölvattnet av 9/11 var det dock tillbaka till skolan igen, åter till de tuffa kalkylerna. Åter, vill jag mena, till risken för krigsfall öst och annat gammalt groll.

Men vi ska i dessa dagar inte göra om ett gammalt misstag, en säkerhetsdebattens typfel, nämligen detta att se alla framtida konflikter i skenet av den senast timade konflikten. Terrorhotet existerar, javisst, men morgondagens krig kommer inte uteslutande att bli ett terrorkrig. Den som är pessimist får alltid rätt heter det ju, och med lite fantasi kan man lugnt säga att morgondagens krig blir ett gerillakrig, ett robotkrig, ett terrorkrig, ett mellanstatligt krig, en serie etniska konflikter, ett ABC-krig samt, ja, något-annat-typ-av-krig-som-vi-ännu-inte-har-namn-för..-

4. Mellanöstern

Så till Mellanöstern, denna vad det verkar osläckliga krigshärd. Så länge jag minns har de krigat där. Det beror inte på att regionens folk är sämre människor; det har att göra med frigörelse från främmande ok, en postkolonial kataklysm. Denna reaktion riktas inte bara mot västvärldens närvaro i regionen utan även mot korrupta, sekulariserade regimer av inhemskt slag.

Vad gäller västnärvaro i Mellanöstern så står USA i spetsen för denna. Men USA inte kommer att kunna hålla sig kvar i regionen. Ur strikt analyssynpunkt; låt oss alltså bortse från vem som har rätt eller fel.

USA har en krigsmakt övertung på underhåll och administration, har för få stridande i förhållande till arbetsfolk och ledande personal. Man har förvisso en avsevärd eldkraft men det räcker inte. Romarrikets armé var på 100-talet e Kr en synnerligen effektiv krigsmaskin, och – kan du tro! – man intog självaste Mesopotamien. För att sedan förlora det två år senare, år 119...

Risken må vara att jag klassas som medlöpare med mörka krafter när jag säger detta. Men jag utför bara en analys, siar om vad som är sannolikt. För hur kan man tro att en övermogen supermakt kan stanna kvar i en fjärran region, med motståndare i form av frivilliga gerillamän i varje gathörn, varje buske och snår? Hur kan man tro att välbetalda och välnärda – kanske rentav overpaid and overfed – legosoldater kan segra mot självgående gaturkigare? Det är bara en tidsfråga innan man måste kasta in handduken. Vilket formellt är illa för oss i väst, med stigande oljepris som första smäll; jag är medveten om det, är ingen naiv gerillabeundrare.

”De” krigar för demokrati osv i Mellanöstern, alltså USA med allierade. Motståndaren Al-Qaida däremot strider för ett enat storrike, ett nytt kalifat. Och man må säga vad man vill om det – men de är de facto på hemmaplan, och tipset är att de har framtiden för sig. Som jag försök visa här med aspekter på USA:s övertunga krigsmakt osv.

3 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...

Jo, på kort sikt - men på lång sikt finns en smartare energikälla, nämligen kristaller.

Ursäkta, men vad pratar du om egentligen? Kristaller har ingen inneboende energi att utvinna. Hur skulle det gå till?

De emblematiska uppfinningarna på detta område är två: lasern och kvartskristallen. Lasern arbetar med rubiner etc; dess användbarhet är bevisad för alla, med laserkirurgin som vackraste resultat.

Kristallernas roll i laser har inget med kristallens energi att göra. Om du trodde att man putter in kristaller i en laser som vore det något slaggs batteri så har du tyvärr mycket grovt missuppfattat hur en rubinlaser fungerar.

Rubinlaserns utsända energi i form av laserljus kommer inte från kristallen utan från en yttre källa via en process som kallas "optisk pumpning".

Kvartskristallen åter kan med den så kallade pisoelektriska effekten fås att vibrera med jämn frekvens, varvid den blir utmärkt för att driva exempelvis klockor.

Igen har du grovt missuppfattat kristallens roll. Kristalloscillatorer i klockor, radio, klock-chip med mera används inte för att ge apparaten energi, utan för att styra hur den använder sin energi som den har via en annan källa, som batterier, elsladd med mera. Svängningen i kristallen uppstår bara om du matar den med energi utifrån, och du kan omöjligen få ut mer energi än vad du matar in i den.

Jag rekommenderar att du hör dig för med en fysiker, typ på ett universitet, teknisk högskola eller fysiklärare på gymnasium om du vill veta mer om detta.

mvh
/Micke

Anonym sa...

Jo jag vet att en energikälla måste till i lasers och kvartsur etc.

Mina tankar är spekulativa, det erkänner jag. Kristallens alla hemligheter är ännu inte utforskade. I mina sf-stories postulerar jag ett IMMANENSFÄLT som får energi ur kristaller. Det är något sådant jag underförstår i artikeln; kom tillbaks om femtio år så får vi se om det blivit verklighet.

/svensson

Michael Karnerfors sa...

Så det du har skrivit är alltså en bloggpostning som säger något i stilen: "vi måste satsa på alternativa energikällor, som exempelvis fysikaliska fenomen som är helt spekulativa och som det ännu inte finns någon indikation alls på att de ens existerar"?

Ursäkta de hårda orden... men det är ungefär lika fånigt som att säga att vi skall satsa på att få ren energi ifrån alla de osynliga rosa enhörningarna som flyger omkring oss. Allt vi behöver göra är att bygga rullband med generatorer på och locka enhörningarna att driva dem åt oss.

Så länge som ingen bevisat att de osynliga rosa enhörningarna inte finns är det möjligt att vi skulle kunna få energi på det viset. Det hindrar dock inte att den förhoppningen bör stämplas som trams, precis som förhoppningen om kristaller som energikälla, eftersom det inte finns någon som helst indikation på att kristaller innehåller stora mängder energi.

Kristaller är inte magiska. De har vissa spännande fysikaliska egenskaper men energilagring är inte en av dem. Att de är välordnade strukturer gör dem inte energirika för det.