torsdag 26 november 2009

Projekt Svensson


En dag som denna kan det vara kul att summera sitt verk, gå igenom gamla lägg och se vad folk sagt om ens böcker.

Sedan 2007 har jag alltså egenpublicerat diverse verk. Det första var kokboken ”Den musiske matlagaren” och om den skrev Johan Anglemark i "12-timmarsfanzinet":

Den musiske matlagaren består av mathistoria, recept och allmänna anekdoter med anledning av mat, oftast med en militärhistorisk eller litterär anknytning. Allt skrivet på lennartsvenssonsk prosa, det slags egensinniga blandning av esprit och förnumstighet som jag alltför länge har saknat, flitigt späckad med det lennartsvenssonska ju:et. Det är lite som Lovecraft, det är lätt att anmärka på denna säregna stil och fara ut i diverse anklagelser mot den, men det finns inget oskickligt i den, tvärtom. Stilen är driven och medveten, och månne är det en förvärvad sensibilitet – högst njutbar. - - - De kulturhistoriska anekdoterna kommer ur Lennarts breda men eklektiska läsning, och åtminstone för denna läsare är det mesta nytt. Jag visste inte detta om de franska renässans- och barockhoven, jag kände inte till Talleyrands betydelse för gastronomin, och anekdoten om Escoffier och kaiser Wilhelm II gav mig veckans bästa skratt. Lennarts mors recept kommer jag garanterat att ha nytta av i framtiden och jag har fått nya insikter i om varför man ska behandla vissa slags råvaror på det ena eller andra sättet.


Denna bok gavs ut sommaren 2007 och samtidigt släppte jag novellsamlingen ”Eld och rörelse”. Den gouterades av Magnus Dahlerus på BTJ och biblioteken köpte in sex exemplar. Och Karolina Bjällerstedt Mickos (trilogin ”Till Esperani”) skrev så här i ett mail:

Jag har läst din novellsamling nu. Mycket intressant och givande läsning! Så egensinniga historier, omväxlande humoristiska och brutala på ett torrt och drastiskt sätt. Ibland som medeltida kyrkomålningar, ibland som drömspel och ibland som någon film om Vietnamkriget, med känslan av både begynnande vansinne och glasklar tankeskärpa. Alltid med ett ganska abrupt slut, precis som livet.


Bjällerstedt Mickos sa sig framför allt gilla novellen ”Lappsjukan”. Andra läsare jag talat med har som sina favoriter nämnt den om Palmemordet, ”Ett svenskt Roswell” samt ”Riddaren, djävulen och döden”. Om den sistnämnda skrev för övrigt Fredrik F. G. Granlund i sin recension på bloggen ”Marmeladkungen”(13/12 2008):

Författaren Lennart Svensson kommer här med en egen röst (vilket han gör i mången novell i denna samling, med skillnaden att det här passar), och vare sig protagonosten eller de övriga räds för att citera Iron Maiden eller andra då- eller nutida artister. Här passar författarens röst in i handlingen. Och de moderna referenserna fungerar verkligen i denna novell.


Granlund har också lovord för titelberättelsen, själva ”Eld och rörelse”. Den skulle passa att utge som separat bok anser han. Fler har insett dess kvaliteter, som Göran Lundstedt (”Det levda ordet”, ”Makten och minnet”) som i brev till författaren tyckte att denna berättelse påminde om Ernst Jüngers ”Sturm”. Och 17/2 2009 skrev Stewe Sundin på sin blogg att denna titelstory hörde till hans favoriter i samlingen:

Detta är utan tvekan den bästa novellen, faktiskt en riktig höjdare, med ett språk som briljerar. Kort sagt en krigsskildring som känns nära, blodig och tung.


Det om ”Eld och rörelse”. I januari 2009 utgav jag så ”Antropolis”, en utopisk roman om en stad i framtiden. Per Johansson skrev så här på ”Perra J:s blogg” 1/3 2009:

(Romanen) är skriven på ett språk som nästan blir ett sinnestillstånd – och ett behagligt sådant som man längtar tillbaka till. - - - Det finns en lättsamhet i framförandet som dock inte saknar stora djup!


Olov Livendahl på bloggen ”Drömmarnas berg” skrev för sin del så här:

... huvudpersonen och berättaren, Jenro Klao, är synnerligen närvarande och ger en personlig klang till hela berättelsen. - - - … kärleksfull satir... - - - första delen av boken tilltalar mig mycket... - - - ... en fördel hos romanen är språket, kanske inte själva prosan som de otaliga referenser som smidigt stoppas in i nästan varje mening. Författaren har en stor allmänbildning och han tvekar inte att använda den.


Peter Öberg på bloggen ”Spektakulärt” noterade också bildningsnivån i boken, mängden ”referenser och fina ord”. Han sa också i sin recension, upplagd 12/11 2009:

Det är inte vanligt med utopiska fratidsskildringar nu för tiden. (Det känns) faktiskt lite fräscht med en så pass positiv framtidsskildring...


Mats Linder i Nova SF 20/2009 hade också en del att säga om romanen. Han sammanfattade: ”Lättläst och personligt språk, massor med tankar och resonemang, sympatiskt innehåll.”

Hösten 2009 har jag roat mig med att lägga ut lite böcker på nätet, pdf:er lämpade för skärmläsning av både fakta och fiktionstyp. Och även dessa har mötts av glada tillrop, som ”Skallet från den kapitolinska varginnan” med essäer om antiken. Om denna sa till exempel Bertil Mårtensson (”Maktens vägar”, ”Vingmästarens dotter”): ”Lovely helt enkelt, en oerhört kunnig essäsamling!”

Länkar till pdf:erna hittar ni överst till höger på denna hemsida. Och länkar till alla recensioner finner ni under etiketterna ”Eld och rörelse”, ”Antropolis” och ”Den musiske matlagaren”. Och skulle ni, slutligen, ha lust att beställa böckerna så maila mig så får vi komma överens om ett pris.

(Plouchard, "Den brinnande busken")

Inga kommentarer:

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)