söndag 3 januari 2010

Amerikansk materiel


Handen på hjärtat: visst går ni lite till mans och tänker på all den MATERIEL som U. S. Army använde under andra världskriget; nog går ni ibland och funderar över de matransoner, vapen och persedlar som förekom i denna ärevördiga, segerrika, hart när gudomliga armé som krigade i Söderhavet, i Nordafrika, Italien och i Frankrike och Tyskland? Visst gör ni det! Och för er som har vissa frågetecken kring detta, som vill veta några naggande goda detaljer i ämnet, kommer följande inlägg som ett brev på posten.

Vi börjar med MATEN. Jag ska tala om de olika konserver som fanns, rätt läckra paket som antog en lätt mytisk roll. Den som sett ”svenska arméns chokladkakak i smutsbrunt papper” vet vad jag talar om.

Först hade vi här K-Ration, ”ranson K”. Denna bestod av en blanding av skinka, ost och ägg eller köttfärs, en chokladkaka, fyra cigarretter och ett kaffe- eller saftkoncentrat. C-Ration var för sin del mindre lyxig och bestod av pyttipanna med korv eller makaroner medan D-Ration endast bestod av en kaka mörk choklad uppblandad med äggvita. Den mest berömda av dessa tre var naturligtvis ranson K som var vad man generellt åt som huvudmål ute i fält, fjärran från koktross, ära och redlighet. Den slogs in i ett blåaktigt papper; när USA ockuperat Japan samlade barnen dessa bortslängda papper i tron att det var något värdefullt, och det var det ju såklart, det var värdelöst och därför ovärderligt.

Jag övergår nu till tygsidan, där ”tyg” militärt sett är att tolka som ”verktyg” och inget annat, det vill säga vapen. Ett viktigt vapen var kulsprutan där man kan börja med att nämna Browning M-1919, som kom detta år och var en lätt ksp i kaliber 7,62 mm. I tum blir det 0.30. Den förekom på skyttekompanier samt som fordonsbeväpning, en vanlig pjäs i andra världskriget men idag sedan länge ur bruk. Sedan fanns den tunga Browning M-2 i 12,7 mm kaliber (.50), använd som tilläggsbeväpning på stridsfordon, som lv-ksp och som beväpning på flygplan alltifrån jaktplan till flygande fästningar. M-2 användes ända in på 1980-talet. Vad gäller utseendet så var dess mest typiska detalj de två lodräta handtagen längst bak.

Vad gäller kulsprutepistoler (k-pistar) så har vi dels Thompson från 1928, med den för vapentypen grova kalibern 11,4 mm (.45) och med antingen trummagasin med 50 patroner eller med rakt magasin med 20; vapnet användes i gangsterkrigen i Chicago på 20-talet och fick då smeknamnet ”Chicago Typewriter”. En enklare och lättare k-pist som togs fram under andra världskriget, med ytterhölje i pressad plåt och helt utan Thompsons trädetaljer var M-3, även känd som ”Grease Gun” eftersom den såg ut som en smörjspruta. Även den hade kaliber 11,4 mm, den hade vidare magasin med 30 skott och vägde 3,7 kg mot Thompsons 4,9. M-3 var en utpräglad pjäs för massfabrikation medan Thomspon hade viss hantverksmässig framtoning: smidda detaljer och trä där Grease Gun hade pressad plåt.

Det amerikanska standargeväret under andra världskriget var för sin del Garand M-1 med kaliber 7,62. Det var ett halvautomatiskt vapen: krutgaserna från avlossad patron förde in en ny patron i loppet varför man slapp dra slutstycket bakåt, men man måste trycka in avtryckaren på nytt för varje skott. Det var världens första halvautomatiska gevär som antogs som standardvapen i en armé, beslutat på 30-talet när MacArthur var arméchef. M-1 hade 8 skott i magasinet, helt integrerat i trästocken. Det tillverkades i 5,5 miljoner exemplar av fabrikerna Springfield och Winchester. Fler exemplar gjordes dock av karbin M-1, lanserat 1941 och med en 7,62 mm pistolpatron (ej ”flaskpatron” som Garand). Den var avsedd som ett lättare vapen för bilförare och artillerister; detta halvautomatiska vapen sägs dock ha varit föråldrat när det kom eftersom helautomatiska, rekyldrivna k-pistar som M-3 vid denna tid slagit igenom. Dessutom såg den gammaldags ut med sin gevärsstock i trä, även om en variant med fällbart axelstöd i form av en bockad stålribba kom senare, en som användes av fallskärmsjägare.

Vad gäller pistoler och revolvrar så användes U. S. Army ännu under andra världskriget revolvrar av ”Vilda Västern-typ”, med förebild i Colt Army från 1873 med kaliber .45 och roterande sexskottsmagasin. En modern pistol hade man dock fått redan 1911 från samma firma (Colt), med magasinet för .45-skotten integrerat i kolven och med automatisk omladdning, alltså en automatpistol.

Det sista infanterivapnet jag nämner i denna exposé får bli raketgeväret Bazooka, ett 60 mm rekylfritt vapen enligt bakblåsningsprincipen. Med elektrisk tändning sköt detta raketdrivna projektiler som kunde slå igen 12,7 cm pansar på 100-300 m håll. Skottvidden var i praktiken inte så stor men principiellt stod detta vapen för en revolution eftersom man nu för första gången fick ett lätt, bärbart pansarvärnsvapen. Dittills hade man enbart haft artilleripjäser för att bekämpa pansar, tunga saker som måste dras av bil av betjänas av flera man. Dock hade Bazookan sina nackdelar med utströmmande gaser från projektilen som skytten måste skyddas från, samt eldsflamman som slog ut bakom vapnet och gjorde det lätt att upptäckas. Det sägs att tyskarna kom över exemplar av detta vapen 1942, använda av ryssarna som fått dem som amerikanskt bistånd, och med detta som förebild konstruerade tyskarna sin Panzerbüchse eller Panzerschreck som var ett liknande pv-vapen men med 88 mm kaliber.

Fler vapen fanns förvisso i U. S. Army, som exempelvis granatkastare och artilleripjäser men dem förbigår jag här. Istället ska vi titta lite på stridsvagnar. Den viktigaste amerikanska stridsvagnen i AVK var Sherman, som egentligen var för klen i möte med exempelvis tyskarna tyngsta modeller men det hörde så att säga till saken. Sherman var nämligen en allround-stridsvagn, en som skulle kunna användas i såväl Europa som Stilla havet, kapabel att stuva in i en landstigningsbåt vid amfibieoperationer. Därför fick vagnen sina relativt begränsade yttre mått. När man sedan mötte exempelvis Tigerstridsvagnen i Europa så anpassade Shermanbesättningarna sin taktik därefter; de drog sig undan för att angripa denna i flanken från en närmare belägen eldställning. Vidare fanns Grantstridsvagnen, utrustad med en pjäs i ett vanligt torn samt en tyngre pjäs i chassiet, rörlig endast några grader i sidled. En tredje stridsvagn var Chaffee, döpt efter den amerikanske pansarteoretikern Adna Chaffee.

Vad gäller soldatens personliga utrustning kan det räcka med att nämna cigarrettändaren som blivit klassisk. Zippotändaren som gjordes efter specifikationen att den skulle gå att tända även i storm. Den var en påfyllbar bensintändare där vätskan sögs upp av en svamp, förbunden med en veke och som tändes med att ett räfflat hjul slog gnistor ur en bit flinta. Flintbitarna gick även de att ersätta. Generellt så var den amerikanske soldatens alla t-shirts, chinos, fatigues et cetera stämplade med bokstäverna ”G. I.”, Government Issue uttytt som ”statlig egendom”; härav uppkom smeknamnet ”G. I. Joe” för den amerikanske soldaten. Mot slutet av kriget var standarduniformen gjord i ett slags vindtyg i grågrön färg, olive drab, medan Marinkåren hade camouflagefläckiga uniformer.

Inga kommentarer:

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)