lördag 31 juli 2010

Svensson och islam


Här ser vi Mohamed Omars senaste bok, "Islamisten". Jag har inte specifikt läst den, men jag har läst hans blogg med de intervjuer osv som utgör innehållet i boken. Intressant onekligen.

Vad gäller omslaget så tyckte jag det såg bekant ut. Omar bor ju i Uppsala så jag frågade honom på bloggen: "Omslaget, är det taget vid Uppsala domkyrka?" Men på det svarade han bara: "Det är hemligt"...

Det torde säga en del. Det är Uppsala domkyrka! Han får gärna fota sig där, han var katolik förr vill jag minnas. Och att han som traditionalist gillar traditionsmättade miljöer kan jag bara bejaka. Men att inte erkänna det, erkänna att denna välnitade, traditionsrika port som är omslagsfond, att den är kristen och inte muslimsk, well det satt tydligen för långt inne.

Sagde Omar försökte förresten värva mig till islam en gång. Det skedde under hövliga former på Café Storken vid Stora torget, vi bytte böcker och hade oss (den bok jag bytte till mig recenseras här), men att få med mig i muslimernas led lyckades inte. Jag håller mig till kristen esoterism med flyglar i vedanta och shamanism, jag ligger still där, har min esoteriska ankarplats och biotop där.

Inte så att jag ogillar islam, tvärtom. Som gudstroende högaktar jag alla andra gudstroende, må de sedan vara hinduer, kyrkolutheraner eller muslimer. Envar person som säger "detta är min Gud", som har en klangbotten i det esoteriska, som har en irreducibel bas i sitt liv kallad "gudstro", den människan har min djupa aktning.

Det finns muslimer och muslimer. Vi har dels sufier som mediterar över tillvarons innersta, dels högljudda islamister som vill ha medeltidslagar. I så fall föredrar jag mystikern framför politikern.

Så är det: ska vi ha muslimer i Sverige får de underordna sig landets lagar. I Sverige gäller svensk lag. Och att landets lag gäller funkar ju för muslimer annorstädes, det är till exempel Singapore bevis på, en sekulär stadsstat med stor muslimsk befolkning. Visst propsar muslimerna även där på att införa sharia men det går inte ty den rådande politiska viljan är för stark. Detsamma ska gälla i Sverige: svensk lag, i bruk sedan landslagarnas och Torgny lagmans tid, förfinad av Magnus Erikssons landslag och 1734 års lagbok med följande revisioner, är vad som gäller i det territorium vi kallar Sverige. I denna lag ingår något som kallas religionsfrihet, och det innebär att kristendom samexisterar med islam, buddhism, shamanism osv.

Vill däremot muslimerna införa islam enbart, well, då har de gått för långt.

Återigen: jag respekterar envar religiös person, men att tvinga mig att avsäga mig Kristus som frälsare - det kommer inte att hända.

5 kommentarer:

S o F sa...

Jag blir glad över att du tyckte om min bild från bilutställningen, och att du frågade om du får använda den.

Fotograferar ofta bilar för dess färg och form, fast jag inte är så intresserad av bilar egentligen.
Det har blivit ganska många besök på olika typer av bilutställningar de senaste åren.

Du får gärna använda bilden om du vill. Talar du om vilken blogg den kommer ifrån är det extra kul - men inget tvång.

SoF-bloggerskan

Anonym sa...

Tack! Självklart ska jag uppge källa och länka till din blogg.

/svensson

Anonym sa...

Ditt inlägg här om "Svensson och Islam" hade jag velat läsa på SvD:s Opinion. Det är verkligen ett inlägg som andas värdighet - att stå upp för en individs sanning - en blomstrande nations sanning, värd att försvaras -genom det fria ordet.

/Marielle

Svensson sa...

Tack Marielle. MSM lär få svårt att stoppa in mig i ett fack: en högerradikal som respekterar islam, en kristen som är emot islamism men som ändå lyfter på hatten för islam som frälsningväg.

Den där förmåga att säga "nej" har de flesta kristna tappat. Och på högerkanten är respekten för islam per se inte alltid vad den borde.

Anonym sa...

En god väg att vandra är att vara eklektiker -som Ambres uttryckte det och samla guldkornen där de finns.

Våld, dogmatism och fanatism däremot bör man betrakta som de omedvetna monstruösa skapelser de är, vilket C G Jung redan anade då han uttryckte sin oro över kommande tider. De destruktiva farorna i ett omedvetet psyke ansåg han vara vår framtids största hot och att det var viktigt att få dessa krafter under kontroll (vilket du tar ett bra exempel på gällande Singapor)

"I ären jordens salt -sade en vis man, "men om saltet mister sin sälta, varmed skall man då giva det sälta igen? Till intet annat duger det än att trampas ned av människorna".
-En ganska träffande beskrivning på vårt officiella mediaklimat och vad som sker i det kollektiva medvetandet när politiskt korrekta skribenter och nyhetsredaktioner för den vanliga människan bakom ljuset genom rena lögner och i ignorerandet av de verkliga farorna.

/Marielle

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)