torsdag 26 augusti 2010

Front mot självhatet


. ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.” – Fredrik Reinfeldt vid ett besök i Södertälje 2006

. ”Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån.” Maud Olofsson, 2006

. ”Jag tror det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.” – Mona Sahlin på AB:s hemsida Ungt Val 15/3 2002

. ”Jag hatar allt genuint typiskt svenskt.” – Sahlin i Exp 26/7 2002
Detta är utsagor av våra partiledare. Under mina 44 år har jag aldrig hört svenska politiker uttala sig så nihilistiskt. Vad är det för orgie i självhat som ger påståenden som att det svenska är så dåligt och uselt -- och förresten existerar inte det svenska efter som det skapats "av folk som kom utifrån"...?

Svaret är: SD. Detta parti är ett hot mot allt som är bra om man får tro etablerade media. Och för att inte locka röster till ett parti som bygger sin agenda på "Sverige" och "svenskhet" måste övriga partier tala så illa om detta som möjligt. För att inte gynna SD måste man släpa det svenska i smutsen. Det låter löjeväckande men så är det, detta är den doktrin som styr dagens kulturliv.

Well, vad jag anser om SD skriver jag här. Så vad har jag att säga om detta självhat, detta SM i svenskhat jag citerat överst?

Frågan är kanske: varför ska JAG säga något? Kan inte författare som har större publik ställa sig upp och säga ifrån? Kan inte Peter Birro, Peter Englund, John Ajvide Lindkvist, Håkan Nesser med fler skrivkunniga personer ställa sig upp och säga, "detta är vansinne, svensk kultur är värd att bevara, den har ett egenvärde utan att det behöver ge SD vatten på sin kvarn"?

Men inget hörs. Det ekar tomt i kungariket Sverige. Alla kulturpersoner tycks gilla vad dessa partiledare säger om det svenska, det är fina grejer tydligen! Så om någon i morgon startade ett bokbål med böcker som är "traditionellt svenska" skulle ingen bry sig. Nej på med dem på brasan bara, nu ska vi hata Sverige och hylla Allt Annat, hylla dem som skapade detta land -- människor som kom utifrån...!

Jag raljerar. Men ni fattar. Det svenska är värt att bevara, på kulturens områden och andra. På kulturens: inte för att svenska författare säger något världsunikt, men för att det de säger är en mänsklig yttring, mänskliga dokument uttryckta med svensk stil, svensk egenart. Det svenska behövs för mångfalden.

Det svenska är en röst värd att omhulda och odla. Jämte alla andra röster i denna värld: asiatiska och afrikanska och europeiska. Och amerikanska. Ja min själ, så enkelt är det. Detta självhat måste få ett slut.

Så den som kuvats av Sahlin & Co:s bannlysning av svensk kultur, fatta mod, än kan vi rädda detta land! Ta fram dina traditonellt svenska böcker, läs Stagnelius och Malmbergs samlade verk, läs Heidenstam och Selma Lagerlöf, var oppositionell och öppna en Ekelöf, en Boye och en Snoilsky...!

Man måste säga ifrån. Tydligen är jag ensam författare i detta land att hävda detta. Nåväl, jag ser gärna att någon förenar sig med mig på barrikaden, författare och andra, bloggare och bokläsare, kultursinnat folk som inte låter sig tryckas ner i dyn av lobotomerade politiker. Men kanske är det alltför politiskt brännbart detta, kanske blir man stämplad som HÖGER om man har dessa åsikter idag.

Sverigehat är vänster -- och Sverigekärkek är höger...? I så fall är jag högerförfattare. Det har funnits alltför få de senaste åren. Den siste var väl P-O Sundman, han som bodde i Frostviken. Well, själv har jag mitt Nattviken så det passar bra...

Men P-O var ju under cover, han var ju establishment? Jaha, då är väl jag den förste högerförfattaren då. Nej, man kan förvisso räkna in Lars Gustafsson också: i sina pamfletter från 80-talet kallade han till exempel vänstern som "samling kring ett tomrum" och det är precis vad det handlar om idag: självhat, nihilism och tomhet. Ni ser det i citaten överst. Och alla partier i riksdagen är idag vänster, det finns idag knappt någon höger att tala om. Dock drar jag en gräns till partipolitiken: själv odlar jag en kulturhöger som jag skrev om igår, en livsstilshöger med "tronen, altaret och tekannan" som attribut.

Så förena dig med mig, om inte på barrikaden så åtminstone vid tekannan -- för en ny högerkultur i detta land, ett svängigare kulturliv med mindre prägel av PK och självhat och mer plats för glädje och blomstring. Det kan tyckas att detta har föga med "höger" att göra men det har det, man måste någonstans säga nej till vänsterismen som leder till påståenden som de i början citerade. Att idag stå för traditionell kultur, svensk och västerländsk, ja för all slags kultur med djup och klangbotten, det blir idag en högerståndpunkt, eftersom vänstern (= alla etablerade partier och hela massmedia) gjort det till sin grej att hata all sedvanlig kultur. De rör på sig obekvämt så fort de hör ord som "tradition" och "identitet"; helst vill de att alla ska vara nihilistiska stadsmänniskor utan förflutet.

När dagens vänster hör "traditionell kultur" osäkrar de sin revolver...

Så är det. Så inse dels var de sterila markerna ligger, dels var möjligheterna finns. Neutralitet är inte längre möjlig. Finns det en kulturvänster måste det få finnas en kulturhöger.

(Bilden föreställer en näckrostulpan.)

2 kommentarer:

Nordanvind sa...

Bra skrivet, Lennart!

Det är så uppenbart att våra politiker är simpla rasister som innerligt hatar svenskar och traditionell europeisk kultur.

Vi kan bara hoppas på en återfödelse och ett katharsis som kan bringa ordning och reda åter och lägga grunden för en ny hög(er)kultur =)

Anonym sa...

Saker och ting kommer att normaliseras, dvs "traditionella högeridéer" kommer att bli mer mainstream framöver. Dagens PK-ism är en anomali, ett onaturligt tillstånd.

/svensson

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)