fredag 27 augusti 2010

Svensson och svenskheten


Säg hur har vi det med svenskheten idag? Ett laddat ord, inte sant? Ett fenomen man inte får omhulda, o nej, då kan ju SD få vatten på sin kvarn - och då hamnar vi alla i sjön, landet förvandlas till ett läger och blommorna slutar blomma, vattnet slutar rinna, såser skär sig och all glädje försvinner. Säger de.

Ja de säger det, alla som tror sig veta. De tror sig veta att detta parti är pest och kolera och måste bekämpas. Detta parti med svenskhet på banéret måste bekämpas genom att släpa det svenska i smutsen...!

Nu ska man hata det svenska, det måste man - och våra partiledare går i spetsen. "Svenskt är bara barbariet" säger Reinfeldt, "jag hatar allting typiskt svenskt" säger Sahlin och "svenskar skapade inte Sverige, det var folk som kom utifrån" säger Maud Olofsson. Jag citerade dem igår så om du orkar föra ditt finger till datormusen och rulla på scrollhjulet kanske du når inlägget ifråga.

Gör det! Och gör du det inte kan jag bara säga: det är rädsla som präglar detta land i dag, rädsla för att hylla "det svenska", rädsla för att ens säga sig gilla julafton och midsommar!

Under mina 44 år har jag aldrig varit med om en så stalinistisk era, en så stelnad och ångestfull stämning i kulturliv och debatt. Och detta i Sverige, "frihetens stamort på jorden"...!

Rädsla präglar kungariket, folk hukar sig i rabatterna. Ingen författare vågar nämna "Sverige" och "svenskhet" i sina texter, inte på ett fritt och otvunget sätt - nej, det måste i så fall finnas vinkar om att man hatar Sverige och vad därtill hör, för annars blir ju texten en sten i SD:s bygge, en polityr på deras monument!

SD åsido så diktar ingen längre om Sverige, ingen skönlitterär författare låter idag "Sverige" och "svensk" explicit förekomma i sina texter.

Ingen - utom yours truly förstås. Jag låter mig inte hunsas och skrämmas...!

I min novellsamling "Eld och rörelse" (2007) har jag till exempel en text som heter "Den svenska stilen". I ett antal pastischer hyllar jag svenska författare som Frans G. Bengtsson, Bertil Malmberg, Harry Martinson, Gunnar Ekelöf, Vilhelm Ekelund och många fler. Det kallar jag att ta bladet från munnen, att frankt säga sin mening om vad som är viktigt här i livet. Ingen annan nu levande författare skulle våga det, de bara tiger. De är hunsade av PK-media, de är skrämda till tystnad. Om de så mycket som sticker upp får de passet stämplat av kulturmaffian, och framhärdar de får de en yxa i dörren av AFA...!

Sådant är läget i Sverige idag. Endast EN författare står upp för friheten i det svenska och det är jag. Fler diktare som opponerar mot PK finns förvisso - som Mohamed Omar, God bless him, men han skriver ju bara om islam. Jag skriver om Sverige och Norrland, se nämnda "Eld och rörelse" med noveller som "Norrlandsproblematiken", "Ett svenskt Roswell", "Mordet på Olof Palme betraktat som recension av fiktiv kriminalroman" och annat. Det är dit ni måste gå om ni vill läsa texter av idag som LEVER och som SÄGER DET INGEN ANNAN SÄGER. Ni finner PDF:en, alltså hela texten/inlagan här. Ni kan läsa recensioner och annat här.

(Marcus Larson, "Vattenfall i Småland")

4 kommentarer:

Olov L sa...

Jonas Gardell har uppehållit sig en hel del vid svenskhet, men då på ett kärleksfullt satiriskt sätt. För mig, liksom, misstänker jag, för Gardell, är mycket av den svenska mentaliteten sådant som man gillar ganska mycket, men som det samtidigt är kul att driva lite med.

Det största hotet mot den svenska kulturen idag är nog uppfattningen att det finns något "genuint svenskt" som måste bevaras precis som det är. En levande kultur förutsätter ju utveckling och influenser från alla håll!

Anonym sa...

Vad jag inte förstår är alla ursäkter man måste komma med för att man gillar något svenskt. ironi, OK, det kan behövas - men måste det ALLTID finnas där så fort man äter en sill???

"Genuint" eller inte: att fira midsommar och jul som vi gör, njuta av natur, läsa traditionella svenska författare som Heidenstam och Lagerlöf, det ska man få göra utan att be om ursäkt om det.

Det finns kanske, i filosofisk mening, inget "genuint svenskt" - men det finns ett svenskt sätt att förhålla sig till eviga sanningar, en svensk stil i att närma sig elementen. Sanningarna är lika för alla, naturens element är lika för alla - men SÄTTEN vi närmar oss dem på här i Sverige är, vill jag hävda, genuint svenska och därför värda att bevara.

/svensson

mleow sa...

Det finns ju dock några ljuspunkter här och där även i det svenska popkulturella klimatet, CEO exempelvis med en version av "du blomstertid du kommer" skapade uppståndelse bland recensenter och bloggare, bla i Sonic så kritiserades den för att sakna "ironisk distans",för svensk etc...Bra låt förövrigt!

http://www.youtube.com/watch?v=WCVna3a0X58

Anonym sa...

@mleow: att som bandet CEO spela "Den blomstertid" utan ironi, det hedrar dem. Reaktionen på tilltaget är annars typisk: allt svenskt måste man be om ursäkt för. Detta måste vi ändra på.

/svensson

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (63) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (99) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)