måndag 21 februari 2011

Jag bevakar Mellanöstern


Det kan ha krävts många dödsoffer i Libyen, uppemot 200 döda finns det uppgifter på. I Jemen är det mer eller mindre krig på gatorna. I Bahrain så har demonstranterna återtagit Pärlrondellen. Oroligheterna har spridits till Kuwait också, där statslösa demonstrerat för att få medborgerliga rättigheter. I Algeriet går polisen hårt åt demonstranterna, även i Marocko kan vi vänta oss demonstrationer snart.

Detta skrev signaturen Lansen igår på Krigsforum. Och idag rapporteras bland annat att en regeringsbyggnad i Tripolis, Libyen brinner. Jemenitiska demonstranter kräver presidentens avgång. -- Så vad säger detta oss? Nu ska man inte måla fan på väggen men nog är det något på väg att hända i Mellanöstern allt. Det händer nu och man kan säga: det har hänt hela efterkrigstiden. Alla dessa krig i regionen söker ju sin like: Israelkriget 1948, Suezkrisen, Sexdagarskriget, Yom Kippur, Israels invasion av södra Libanon 1978 och 1982, kriget Iran-Irak, Gulfkriget 1991-92, Irak 2.0 samt Afghanistan 1979-89 och 2001 - detta är indicier på att regionen är i stöpsleven.

Krig och rykten om krig, revolter och upplopp. Det här blåser INTE över, sanna mina ord. Läs vad jag skrivit här och framför allt här om ni vill rysa en smula.

Och vill ni läsa om stort och smått i Mellanöstern den senaste månaden, kolla denna bloggtråd.

Så vad säger ni? Tycker ni Mellanöstern är svårt att hålla reda på? Men som jag sa här så var Mellanöstern en gång ett imperium, hela regionen var ett sammanhållet rike (Persien, Sassaniderriket, Kalifatet, Ottomanska riket) och det kan enas till detta igen. Är det så konstigt det? Europa är ju ett imperium, Kina och Indien är det, USA är det: stora förbundsstater. Så för ordningens skull kunde väl Mellanöstern trumma ihop sitt Kalifat igen - för då skulle jag, som strävsam omvärldsanalytiker (se bild), slippa hålla koll på utvecklingen i varje litet land (Bahrein, Libyen, Jordanien, Iran, Irak osv).

Så lyder min realpolitiska syn. Enas, gå samman! Insieme - Unite, Unite Mellanöstern för att anspela på Toto Cutugnos låt från 1990.

Men någon tebjudning blir det såklart inte, inte den jubel- och klangföreställning som var EU:s utvidgning. När Mellanöstern "förenar sig" så sker det på mellanösternvis. Och det betyder idag blod, svett och tårar. Som jag sagt här.

SvD SvD SvD DN DN DN

10 kommentarer:

Goten sa...

Det är spännande. Svårt att ana framtiden. Än så länge glädjande.

Jag delar din kalifatteori, den känns rimlig och du har uttryckt den mkt väl på sina ställen.

Europas problem är idag lika stort som MENA-ländernas, men skillnaden är att de har en homogenare befolkning, etniskt, religiöst och kulturellt. ( man kan hoppas att våra mångkulturella ledare går samma väg som MENAs dikatorer)

Saudiarabien är en nyckel i detta spel. Undrar om USA, ja rent av Israel, är beredda att militärt stödja diktorerna i Saudi?

Vad tror du där?

Anonym sa...

Saudi är onekligen speciellt: muslimskt så det räcker men helt utan de progressiva element man trots allt finner i Iran. Så jag tror Saudi kan drabbas av inrikes omvälvningar, jag vet inte exakt hur, jag vet bara att ingen region i Mellanöstern idag står isolerad. Överallt demonstreras det och Saudi kan även få sin del av "folket kräver" det ena och det andra.

USA tror jag inte skulle orka stödja den saudiska regimen i ett sådant uppror. För om smittan sprider sig kommer Irak snart att drabbas av ökade demonstrationer/gerillaaktiviteter och då får USA häcken full där. Liksom antagligen i Afghanistan som torde ges råg i ryggen av övriga mellanösternuppror.

Mellanöstern stöper om sig, islamismen tar makten och USA tvingas till reträtt är mitt stående recept.

/svensson

Goten sa...

Hur tror du att denna utveckling i så fall kommer att påverka Europa, mångkultur, islamisering och allt annat som man vågar tala om utanför 08?

Kan vi räkna med flyktingvågor som kommer drabba Europa hårt, eller kommer europerna säga:

- Det räcker nu, ni där, vi här!

Jag menar om Saudi faller så kanske vi slipper se fler av deras moskéer i Sverige. Har för mig att Gaddafi sponsrat en moské i Malmö? De kanske får tillräckligt att göra i sin egen region?

Anonym sa...

Antingen kommer vi alla (i Europa) att bli än mer (degenererat amerikaniserade?) eller så kommer Europa att "omfamna Österlandet" och dess världsbild, och välja att "renas andligen och existentiellt" och stramas upp i sina livsföringar?; sluta med alkohol och slött, vulgärt och slappt leverne, och börja be till Gud...? (Antingen fem ggr om dagen, eller i alla fall minst två, morgon och kväll?; men gärna till lunchen och middagen också, som förr i tiden...?)....

Goten sa...

Okej, sista frågan just nu:

Och Israel då, vad ska dom ta sig till, vänta till de blir slaktade, inleda förhandlingar med de nya, eller vad.

Vad bör de göra?
Vad kommer de att göra?

Tror du.

Svensson sa...

@Goten: det var alltså inte jag som svarade i inlägg nr 4... Så mitt/Svenssons svar på vad utvecklingen i Mellanöstern betyder för Europa:

Jag tror islamiseringen i Mellanöstern kommer att mötas av ett ökat stöd för kristendomen här i väst. Visst ser det blekt ut nu, visst demonstrerar mussar för sharia här, men då har vi kungsargumentet: om ni vill ha er kära sharia, åk då till Mellanöstern där den nu håller på att realiseras! För här kammar ni noll.

Kristendomen kommer att vitaliseras, vi kommer att få se en ny väckelse här. Kristendom här, islam där, fair and balanced.

Så svaret på din sista fråga Goten: vad har Israel att vänta sig?

Israel kommer att bli en judisk enklav i ett muslimskt storrike, så som det var under Kyros. Jag tror inte på "förintelse"-retoriken, att muslimerna kommer att "utrota Israel". Man kommer förvisso att reducera landet till en delstat i ett framtida muslimskt storrike. Men även under Kalifatet hade judar rätt att utöva sin religion, minns det.

Goten sa...

@ Svensson

Kollade hastigt, kände inte riktigt igen dig.

Okej, en allra sista om du vill:

Som du vet anser jag att "08-judarna" bär en stor skuld till massinvandring och mångkultur.

Hur kommer händelserna i MENA att påverka mångkulturjudarna i Sverige och Europa. Vad har de för val?

* * * * *

Ser du att det finns några mixer mellan fornorden och kristendomen som kommer att göra sig gällande, eller ska det tjatas om den där treenigheten i 1700 år till? Tror på ett nytt kyrkomöte där den gotiska arianismen accepteras som fullvärdig kristen medlem. Det var ändå goterna som gav världen ordet "Gud"

* * * * *

@ anonym Är också trött på den komerciella masskulturen, mår illa av dess brist på andlighet.

Påverkas gärna av österlandet, men knappast av en massa Koranläsare som inte har i vår kultur att göra.

Hade det varit 30000, så hade det varit ok, men nu är det för mkt, och krig är bättre än ännu fler.

Svensson sa...

@Goten: hur västjudar påverkas av MENA-utvecklingen? Hur sekulariserade mediatyper som Göran Rosenberg, Wolodarski etc reagerar? Jag tror de kommer att bli mer andliga, kommer att söka sig till judendomens andliga källor - på samma sätt som vi européer/traditionellt kristna kommer att intressera oss mer för kristendom samt övrig esoterism (lite veda, buddhism och shamanism för att fylla ut bilden).

Så "mediajudars" propagerande för mångkulturens tomhet kommer att upphöra, de kommer inte att tro på sin egen propaganda längre. Något större kommer att svepa med dem: religionen, dvs för dem judendom (eller kristendom om de ser lite längre).

Så ser jag det. Det går en andlig strömning genom världen och har gjort det sedan 1850-talet då "The Secret Doctrine" av Blavatsky kom ut. Politiskt började detta slå igenom cirka 1980 då vi dels hade islamska revolutionen i Iran, dels påvens besök i Polen vilket gav polackerna råg i ryggen i deras Sovjetmotstånd.

Så kristendomen som du frågade om...

Kristendomen kommer att bli mer esoterisk, bli mer djup. I samma mån kommer den nog att breddas, dvs tillåta arianism och allt. Det är väl förresten tillåtet redan nu, blasfemiparagrafen är väl borttagen. Men du hoppas på ett nytt kyrkomöte som gör arianismen allenarådande? Det tror inte jag; jag tror vi får en "hinduisk" utveckling med många tankeskolor utan central dömande myndighet, utan centralt gällande normalkyrka typ 1A. Det som är sant kommer att överleva av sin blotta sanning!

Sedan anser jag personligen att ordet "gud" har annan etymologi än den du anger. Det kan vara av sanskritverbroten "hû", åkalla, med så kallat -ta-particip, "hûta", åkallad. Med germansk utveckling blir detta med tiden "gudha" > "gud".

Men jag tänker inte starta religionskrig för att hävda denna punkt :)

Gotiska Klubben sa...

@ Svensson

Det är ett nöje att läsa dig, Svensson! Oerhört spännande och positiva tankegångar.

Nej nej, har absolut inga behov av alenarådande, är liberal i grunden, men tror att ett nytt kyrkomöte vore bra för att visa de olika riktningarna som finns.

* * * * *

Försöka duger, översätt detta till engelska eller tyska, hur sant är det då :-)

"Sedan anser jag personligen att ordet "gud" har annan etymologi än den du anger. Det kan vara av sanskritverbroten "hû", åkalla, med så kallat -ta-particip, "hûta", åkallad. Med germansk utveckling blir detta med tiden "gudha" > "gud".

Nej, det finns inte så många U-ljud i engelskans God eller germanskans Gott.

http://en.wikipedia.org/wiki/God

Anonym sa...

Men det "u-ljud" jag här syftar på uttalas som svenskt "o". (Och o som "å".) Det svenska u-ljudet finns inte i sanskrit, engelska, tyska.

/svensson

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)