onsdag 23 februari 2011

Mellanösternkris


Man ska inte måla fan på väggen men nog är något på väg att hända i Mellanöstern allt. Det händer nu och man kan säga: det har hänt hela efterkrigstiden. Alla dessa krig i regionen söker ju sin like: Israelkriget 1948, Suezkrisen, Sexdagarskriget, Yom Kippur, Israels invasion av södra Libanon 1978 och 1982, kriget Iran-Irak, Gulfkriget 1991-92, Irak 2.0 samt Afghanistan 1979-89 och 2001 - detta är indicier på att regionen är i stöpsleven.

Krig och rykten om krig, revolter och upplopp: "The man in grey he told me / about the storm across the Red Sea"... Det här blåser INTE över, sanna mina ord.

Jag säger det igen: det här blåser inte över, det här är inte slut än på långa vägar.

Och jag är den ende i Sverige som säger detta vad det verkar. Alla andra bedömare går med rosafärgade glasögon, tror och hoppas på stabilisering. Ingen säger som jag: det här är bara början.

Det här är ingen "Egyptenkris", "Libyenkris" osv, det är en Mellanösternkris. Och denna Mellanösterkrisen bedöms inte i tidningar och TV för hur den sannolikt kommer att förlöpa, utan hur den BÖR förlöpa. Och vad som bör hända är naturligtvis seger för västerländsk demokrati, liberalism och nihilism. Att de främreorientaliska folken sannolikt vill ha islam och sharialagar istället för ateism och MTV, det blundar man för. Varför? För då kan inte vi i väst kontrollera processen, då blir det konfrontation och kris, möjligen även oljeembargo, dyrtid och inflation.

Man ser vad man vill se. Själv har jag dock inga illusioner. Mellanöstern vrider sig i födslovåndor, detta är bara början. Vad man som bedömare behöver för framtiden är en klar blick och historisk klangbotten; önsketankarna får man ha för sig själv.

Den som läst mina analyser vet att vi måste se längre än västdemokrati vs islamism, se mer än de enstaka länderna. Hela Mellanöstern är i stöpsleven och det här är bara början. Inget land kommer att gå fritt, Syrien och Saudi-Arabien för att inte nämna Irak är mogna för förändring, 2011-style.

För att sammanfatta det hela i punkter:
. Hela Mellanöstern bubblar under ytan och snart (om cirka ett år) kokar det över. Det är en megakris med element som gammalt mot nytt, värdslighet mot islam, västinfluens mot herre i sitt eget hus, modernism mot traditionalism, Mellanösterns hela geopolitik med rötter i Perserriket

. Om Muslimska krafter kommer till makten i de revolterande länderna, blir allt lugnt då? Kanske i början, men risken/chansen är ju att denna typ av beslutsamma minoriteter börjar tillämpa ”salami-tactics” och gör sig av med sina koalitionsbröder en efter en (q v Tyskland 1933, Östeuropa efter 1945).

. Väst har gjort sitt i regionen, USA är en koloss på lerfötter som inte förmår vända denna stormflod i vardande. Om hela Mellanöstern (som jag spått) kommer att stöpas om och ett nytt Kalifat upprättas, då kan USA med sina överbetalda flicksoldater och dyra vapensystem inget uträtta.

Om bara den sedvanlige västanalytikern förstod detta. Om bara de överbetalda thinktanks och omvärldsanalytikerna hade lite historiskt djup, religiös klangbotten och sedvanlig intuition så skulle de sluta se detaljer och fatta helheten. Och den helheten är att Mellanöstern vare sig vi vill eller inte håller på att stöpa om sig, och att de svallvågor som skapas kommer att påverka oss också.

svd svd dn dn

3 kommentarer:

Perra J sa...

Det är inte utan att ditt engagemang i detta börjar göra mig betänksam...

Vårt resonemang i väst bygger helt på att mellanöstern måste hållas i schack, för att något slags ömtålig balans ska upprätthållas.

Nu vaknar dock frågor, som synar vår egen 'demokrati' i sömmarna:
Har vår fina demokrati byggt på att diktaturer och terror stöds, någon annanstans?
Kanske har det aldrig varit någon demokrati, utan förklädd diktatur?

Har föråldrad och oljeberoende teknologi fått undertrycka ny vetenskap, för att kortsiktiga makthavare tjänar så mycket pengar på denna konflikt mellan väst och öst, där oljan står i centrum?

USA:s egna oljereserver håller på att sina. De är beroende av denna balans, vilken med jämna mellanrum måste motiveras för folket, genom att mellanöstern och Islam konstant utmålas som drivbänk för terrorism.

Men USA kan inte hålla på så här längre. Det är kanske därför detta sker nu?
USA håller på att haverera. USA är det största skurkstaten, fascistiska krafter förtär sig själva, och dollarn är slut.

Någon motkraft kommer att kliva fram för att "rädda världen" mot detta nya mellannöstern. Vilken?

Eller kommer något helt oväntat att ske? Ett uppvaknande är det ju också, tvivelsutan...

Svensson sa...

Jag tror motkraften som räddar väst är kristendom. Kristendom är västvärldens urkraft liksom islam är Mellanösterns.

Vad gäller olja så måste vi genast fokusera på alternativ. Minns oljekrisen 1973, hur en liten dipp i försörjning orsakade KRIS. Men detta är elementärt: biobränsle, elbilar osv.

Annars, mitt "engagemang" i detta... jag är inte "för" det ena eller andra, jag bara försöker analysera vad som sker. Utan att hoppas på "fred, demokrati och ballonger till barnen". Jag ser det jag ser och skriver det.

Poängen är kanske, att trots det på kort sikt mörka läget ändå finna något positivt. Och det är att hela världen stöper om sig, vi går mot den där "Stormen" jag skriver om i Antropolis. Men stormen klarar sikten och efteråt kan vi bygga en ny värld - den antropolitanska, mer andlig och mindre materialistisk än den nuvarande, en ny civilisation med kristallteknik, intoning och vegomat på menyn:)

Och i den nya värld som kommer tror jag islam också kommer att förändras. Fundamentalism och medeltidslagar torde gälla ett tag, men sedan kommer nya andliga krafter inom islam, som ex.vis sufismen, att öka.

Perra J sa...

Tack
Jag vet själv hur oerhört känsligt det genast blir när man börjar yttra sig om Kristendom, Islam, Jesus, religion versus vetenskap...

Därför att det råder ett fullt utvecklat krig, vilket gör att vad än man säger "vän-eller-fiende"-omtolkas av den som lyssnar på en!

I krig är sanningen första offret.
Få greppar tyvärr det här att man kan se skeendet från ett ANNAT perspektiv utan att ta ställning för nån "sida".
Ingen besitter den fulla sanningen - fastän den ena sidan såväl som den andra insisterar på att göra det.

Det är naturligtvis farligt om vi ser Kristendom som någon kraft som ska besegra Islam! Men detta är vad som KAN ske. Katolska kyrkan kliver kanske fram igen, Rom blir det nya centrat. Det finns garanterat resurser för detta. Det finns helt säkert aktörer som vill skapa en konflikt.

I allt vårt tal om Kristendom (och Islam) är det SÅ viktigt att vi alltid preciserar vad den ÄR idag, och vad den BORDE vara. För att undvika missuppfattningar. Ja, vi måste vara ännu noggrannare än så...

Jesus sågs av judarna som någon kraft som skulle besegra romarna. Men det blev inte så. Jesus - och det som Kristendom (och Islam) BORDE vara - är insikten om att allt finns inom oss.

Alla religioner har en inre lära som är precis densamma, fastän den yttre doktrinen - skapad av makthavare, sådana som Jesus angrep - säger annorlunda..

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)