onsdag 23 februari 2011

USA:s hegemoni i Mellanöstern


Libyen ligger idag i strålkastarljuset. Gadaffis välde vacklar och det sker inte utan våld.

Idag tänkte jag dock tala om USA:s välde i Mellanöstern. USA har som sagt sina intressen i regionen. Man utövar hegemoni, styr med dollar och vapen och vill utbreda sin ideologi som heter liberalism, nihilism och materialism.

Man har hållit på ända sedan 1945. Då visade det sig nämligen att Storbritannien inte längre förmådde skydda Turkiet från att hamna under sovjetiskt välde, så USA steg in och blev stödmakt åt Turkiet. Man fick det till och med att gå med i NATO vad det led. Turkiet har alltid velat vara ett västland och det kanske var bra i det kalla krigets dagar, men idag tycker jag Turkiets EU-ambitioner bör läggas ner. Turkiet hör inte till Europa och har aldrig gjort det, om än det må vara en god handelspartner.

Men det gällde USA:s hegemoni i Mellanöstern. Efter Mossadeqs fall 1951 blev Iran en trogen allierad, ända till revolutionen 1979. Irak och Saddam Hussein stödde man på 80-talet och idag, med landet erövrat av USA:s armé, styr man det. Dock är innehavet långt ifrån säkrat.

Saudi-Arabien är en annan USA-allierad, Egypten likaså. Man säljer bland annat vapen till förmånliga priser, ger bistånd. Till detta kommer truppnärvaron i Irak och Afghanistan. På så sätt utövar man om inte diktatorisk makt så en viss kontroll, man har HEGEMONI. Man är den obestridde storebrodern i regionen. Men detta kommer inte att vara längre eftersom man saknar en sak: moralisk överlägsenhet. Utan att krama islam måste jag säga att denna ideologi besitter detta, den har goodwill bland regionens medelklass och elit. Man vill inte ha västerländsk demokrati och liberalism, inte enbart iaf. Man vill ha något eget, man vill ha islamism. Om detta har jag skrivit i denna tråd. Min analys är nämligen unik: jag läser inte in något onödigt i krisen, jag är fri från önsketänkande om vad jag vill se - fri från drömmar om återvunnen stabilitet, billig olja och ett Mellanöstern på väg mot demokrati och medelklassighet.

Jag har studerat Mellanösterns problem i 20 års tid. Redan 2008 förutsåg jag att något var i görningen. Jag såg Al-Qaidas självförtroende, jag såg den kraft som här växer ur Mellanösterns jord. Kan inte dagstidningarnas lobotomister fatta det, kan de inte sluta tjata om sin j-la demokrati och nihilism. Nu är det hängivenhet och fanatism som gäller, demonstration och uppror. Se på Ben Alis fall, se på Mubaraks fall - detta är exempellöst, detta blåser inte över, något liknande har vi inte sett sedan shahen föll 1979 - men detta var en relativt isolerad händelse (om än viktig som symbolhändelse). Men nu sitter flera härskare löst, se bara på Gadaffi, det rör sig i hela Främre Orienten. Saker och ting blir inte som förut, alla krig här sedan 1948 kommer snart att utmynna i en ny giv - en ny vända - ett fullständigt omstöpande av regionen, ett nytt Kalifat.

Den som inte ser detta är blind.

svd svd svd svd dn dn dn
USA:s särart

Inga kommentarer: