onsdag 16 mars 2011

På ruinerna av Metropolis ska vi bygga ett Antropolis


Härmed en rungande profetia. Vi lever i turbulenta tider. 2011 har knappt börjat och redan är det dramatiskt som få. Striderna i Mellanöstern pågår för fullt: I Bahrein, Libyen, Oman. Och Japan lever i efterdyningen av sin naturkatastrof. Här gör jag en rundmålning av vad som är att vänta.

Vår kultur går mot sitt slut. Den metropolitanska kulturen lägger sig att dö, den faustiska världen har gjort sitt. Det är dags att bereda plats för en ny värld, den antropolitanska. Som jag skrev i romanen med samma namn: ”På ruinerna av Metropolis ska vi bygga ett Antropolis”.

Materialism, nihilism och hån ger vika för positivism, andlighet och dans. Och detta år, 2011, är preludiet: Jasminrevolutionen och Japans tsuanami är de första fördslovåndorna, sedan ökar tecknen efter hand. Årets Hajj blir en märkeshändelse, en vändpunkt.

Födslovåndor, new age, Vattuman och nya tider: det kommer inte att gå smärtfritt. Anna Southerington är insatt i detta. Allt det gamla upphör inte av sig själv för att ersättas av en ny ordning. Och varför? För människor är rädda, de räds förändring. Alla vill att allt ska bli som det är, med billig olja, varor i affären och punktlig utbetalning av lön och pensioner. ”Alla” skriver jag men jag skulle kanske skriva ”de flesta”, för vi är dock några här som vill ha förändring, som bejakar den storm som ska komma. Inte vill man ha krig, ransonering och dyrtid men lite får man offra för att se civilisationen gå under, en skitvärld som hyllar konsumism och lobotomi och förnekar andliga världen, tro, trygghet och tradition.

Så världen går mot en spännande fas. Kulturen ömsar skinn. Vi rör oss bort från köphysteri, materiell trygghet och slentrianmässig underhållning, från köttets lustar och matfrosseri till andliga värden, sång och dans, immateriella rikedomar, till stillhetens glädje och ett liv i elementen, i vind och vatten och kraften från jorden.

Civilisationen går under, kulturen ömsar skinn. Det är inte varje dag man får se en världsundergång men vi som lever nu får faktiskt göra det. Detta blir värre än 1914, värre än 1939: då bestod ju trots allt staterna, det fanns fungerande statsmakter som tog över efter varandra. Nu däremot kommer vi att få se ett interregnum, tider av anarki och kaos. ”Tänk er folkvandringstiden med automatvapen” som Gudomlig Komedi (?) skrev, där har ni sinnebilden för de år som kommer.

Så hur långt blir detta interregnum? Fem år, tio? Trettio? Jag tror att ett eventuellt krig framöver blir rätt kort, av det skälet att om civilisationen brakar samman så upphör ju den materialla försörjningen av arméerna: bränsle, förnödenheter, reservdelar mm måste till. Men finns inte fotogen står ett attackplan tämligen still, en stridsvagn utan diesel i tanken är bara en 60 tons järnklump: ”man kan ju inte bara kliva ur och skjuta på” som Gösta Borg sa.

Så STORKRIGET, om det kommer, blir förhållandevis kort. Sedan återstår krig med fotinfanteri, i början med ammunition, med krut och bly till de vapen man har, men när det är bortskjutet bara med klubbor och påkar. Einstein förutsåg förresten något i den stilen: "I don't know what weapons will be used in world war three, but in world war four people will use sticks and stones." Detta sa han 1947 vill jag minnas.

Så det blir tuffa år. Men sedan, när allt är utkrigat och människan levt i ångest och osäkerhet år efter år, i nöd och svält, när människan tvingats till altaret för att be om nåd – då kan Den Nya Tidsåldern stunda. Men först då.

Metropolis dör, dör med sina glashus, sin transparens och rotlöshet, med sin besinningslösa jakt på råvaror och energi, byggande kärnkraftverk i jordbävningszoner; se på Japan. Denna kultur ligger idag i sina dödsryckningar. Metropolis dör och ersätts av Antropolis med en stabilare grund, en grund byggd på tro och tradition, på andlighet och dans, på färger, former och skrifter som sjunger av gudomlig nerv. Vill du följa med på den resan, följ då denna blogg med dagliga uppdateringar av krisen och födslovåndorna och det som detta kommer att utmynna i, en ny värld byggd på spillrorna av den gamla.

Detta är inte en ny millenienoja. 1999 var inte på långa vägar så dramatiskt som 2011. Detta år, vårt innevarande år, är däremot ett sant preludium till Förändringar. 1999-2000 var bara ett räkneverk som slog om.

Så är det Och det må vara stora ord detta, en profetia av en eldfängd ande, men vad har jag att förlora? Ingen bryr sig ändå så fasligt mycket om det jag skriver. Jag menar, JAG lägger ner energi på denna blogg och andra skrivprojekt men huruvida jag får rätt eller fel i mina profetior är oväsentligt. Jag skriver det jag känner och anar och just nu ser jag dessa bilder i min kristallkula, bilder av kaos och förändring följda av ”morgon, början, ljus” för att citera Vilhelm Ekelund.

Relevant
Robert Holdstocks "Mythago Wood" har vissa egendomliga uppslag
Kurosawa: Drömmar
Ett inlägg från april förra året på samma tema
Länkar till andliga trådar på denna blogg
dn dn dn dn dn dn svd svd svd svd

1 kommentar:

Simon, namngiven utan dop, född goth. sa...

Läste tre gånger,och ändå samma känsla...poesi i ett allvarligt ämne. En lisa för själen. Du har min aktning. Ska ta mig tid att läsa mer av vad du skrivit. Svensson! du suddar ut gränsen mellan fiktion och verklighet. Jag bugar.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)