lördag 19 mars 2011

Traditionalism


Jag vandrar genom tempel och trädgårdar och ser exempel på konst, stor konst. Men ibland nås jag av gälla skrik från en nyare kultur, röster utan klangbotten, utan nerv, utan känsla. Hur man överbryggar klyftan mellan traditionen och det moderna, hur samtid och gårdag växelverkar och vad framtiden kan ha för roll i detta, det diskuterar jag nedan.
Traditioner och traditionalism, detta är heta begrepp idag. För mig är traditionen, historien och ”ekot i gamla valv” så självklara att jag ofta inte reflekterar över dem. Men för resonemangets skull kan man fråga sig vad motsatsen till ”traditionalism” vore – ”antitraditionalism”...? Det är i så fall det ok vi slavat under alltför länge, även känt som nihilism, tvärsnittsförlamning och enögd fokusering på tiden efter Hiroshima. Populärkultuell förtvining, världen föds efter 1945, atombomben är det ”varde ljus” i vilket all kultur ses... Allt blir postmodern upprepning, stilblanding, smartness och fäsörskicklighet; adjö till trygghet, landskap och ekot i gamla valv.

Det är onkeligen så att ”tradition” och ”traditionalism” är kungsvägen inom konsten. Bildning, medvetenhet om gångna tiders lust och kval, insikt i konsthistoria: detta torde befrukta det konstnärliga skapandet. Dock kan ibland en gnutta nihilism, en gnutta hängivenhet åt modernisering och nydaning vara nyttig. Se här till Jüngers "Der Arbeiter" och dess kyliga teknovärld, se till Samjatins ”Vi” och dess konstruktivistiska skönhet, och se för all del till Campbell-skolan inom science fiction med Heinlein, Asimov, Niven och andra, med sitt fokus på teknik och naturvetenskap, symboliserat i logotypen för världsutställningen i New York 1939: en raket som svooschar upp i skyn.

När det gäller fantastik är jag iofs även en anhängare av uttalat arkaiska andar som Lovecraft, Tolkien och Frank Herbert (den sistnämnde för övrigt en överbryggare mellan gammal och nytt i sin arkeofuturistiska Dune-saga). Jag kan förstå en Poul Anderson som beklagade frånvaron av samhällen med traditioner inom sedvanlig sf (i Charles Platt, "Dream Makers", 1980). Så traditioner måste vi ha. Man kan inte ställa sin sak på intet som Goethe sa. Populärkultur bygger på seriös kultur. Det måste finnas en Wagner, en Shakespeare, en Homeros att parodiera för att parodin ens ska kunna existera.

Jag är traditionalist. Som antytt är motsatsen till detta lätt absurd, det blir nihilism och inte en vacker sådan. Och Jünger och Samjatin (som alltså förde in en lätt nihilistisk ådra i vissa verk), de stängde aldrig dörren till arkaiska nejder och ekot i gamla valv. I Samjatins bok finns till exempel en scen med ett besök i ett gammalt hus, ett gammaldags hus med gedigna väggar och varierad inredning, fjärran från samtidens-framtidens glashus med standardiserad inredning. Och strax före ”Der Arbeiter” hade Jünger skrivit "Das abenteuerliche Herz" med noveller om drömmar, mineraler, en 1500-talssjöman och annat dylikt.

Det ena utesluter inte det andra: en icke-traditionell konst måste först veta vad tradition är för att kunna kontrastera mot den. Mycket av den konst vi ser i Sverige idag däremot den vilar på intet, den är blott en emotion, ett tomprat. Och omvänt: den konst som kommer att överleva dessa yttersta dagar är den konst som har ett visst djup, en klangbotten, en eller annan förankring i tradition och historia. Att bara bygga en roman på anti-värderingar, på antifascism, antiborgerlighet, anti-Sverige och allt annat som är populärt idag, faller på sin egen orimlighet. Det rinner ut i sanden, i steril sand där inget gror. Och det räcker inte att i sammanhanget propagera för ”mångkultur” för denna tenderar blott till en ”non-kultur”. Om allt ska omfattas kan inget omfattas. Man kan inte älska hela världen i en formel, i ”multikulturalismens” tecken. Man måste gräva där man står, finna sin egen kulturs rötter för att något över huvud taget ska kunna gro.
Relaterat
Tolkien
Heinlein
von Harbou: Metropolis (1926)
Mårtensson som kritiker i Nova SF

5 kommentarer:

Anonym sa...

Viktiga tankar. Men vad göra med all massmedia (tv.underhållning), som (statistiskt sett) en stor majoritet av (de flesta?) befolkningar får sig "till livs" från spädbarnsåldern?
Vad gör? Hur värja familjerna, barnen, ungdomarna, samhället i stort?
Hur? Var? När? På vilket sätt?
Massmedias just masshypnotiska resurser fångar just massorna. Några enstaka (?) skönandar, esteter, historiker och kulturintresserade "nördar" finns (som tur är!), men hur skall de kunna påverka "massornas val"?....

Svensson sa...

Man får ta det med lämpor. Man behöver t ex inte brännmärka all underhållning. Tänk dig populärkulturella program om andliga ting med en välvillig, inklusiv tolkning (allt ska inte förnekas och bortförklaras), där har du en början. För övrigt anser jag inte Melodifestival, På spåret, komedier och dokusåpor vara direkt skadliga.

Anonym sa...

Aj då....
Den dolda läxa som läres ut genom de massmediala kanalerna (om den normativa typen, som är normal osv.), det är nog farligare och allvarligare än vad man i allmänhet vill erkänna....
Det är livsstilar, tankemönster, som förmedlas....och barnen, och de stackars ungdomarna, de har ofta dåligt försvar eller dåliga förmågor att kunna värja sig själva....därför att de har inga referenser till någonting annat....så de slukas med hull och hår....Ack, ack...de blir förförda och vilseförda....långt bort...från både sig själva och den väg som skulle kunna leda dem till liv....Sörjer man inte detta, ja, då bryr man sig kanske inte så mycket om nästkommande generation...
Men, naturligtvis skall man inte sörja och förtvivla enbart. Man har ju också en slags plikt att ändå hysa hopp... och det måste man ju.
Det finns de som påstår att det kommer att komma en alldeles naturlig reflexreaktion mot allt skräpet...och att många kommer att vända sig bort från de inflytanden som är negativa och destruktiva...och börja odla mer upplyftande och mer hälsobringande tankar och kulturella ideal....
Ja, förmodligen är det så det kommer att gå till....
(kulturella)-vågrörelser i det mänskliga, är väl det naturliga förmodligen....

Svensson sa...

Är det du Josefina? Jag tycker stilen påminner om sign "Josefina Bergfast".

Nåväl, du tar upp en del relevant! Som: man (jag) försöker bry sig om det uppväxande släktet, man undrar hur de ska klara sig i den propaganda de utsätts för i skola och massmedia. Men människan är ingen robot, hon kan även tänka själv. Så människans "själ", själen i en ungdomlig individ torde vakna av sig själv och se det absurda i PK-ismen och Sverigehatet, antinordismen och germanhatet.

"Man har ett slags plikt att hysa hopp". Ja så är det ta mig fanken. Hoppet är det sista som lämnar människan. Själv har jag massor av hopp trots sjuklöverpartiernas enighet i att förstöra Sverige. En normalisering kommer, var så säker. Kulturella vågrörelser som du säger: med nödvändighet kommer dagens absurda hatkultur och det onaturliga svärmandet för MENA-invandrare att ändras i ett "danskt" läge: "kulturen i Sverige ska vila på svenska traditioner och svenska värderingar".

Anonym sa...

SVensson sa: "Men människan är ingen robot, hon kan även tänka själv. Så människans "själ", själen i en ungdomlig individ torde vakna av sig själv och se det absurda i PK-ismen och Sverigehatet, antinordismen och germanhatet."

Bra sagt.
Och ja, du hade rätt om det andra också....
V.h. JB

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)