torsdag 26 maj 2011

EU förmanar Syrien


Det demonstreras i Syrien skriver DN. Militanta demonstrationer. Vad gör regimen? Försöker slå ner dem så klart. Det gör varje regim som hotas av aggressiva demonstranter. Men då får man genast skäll av "flera tunga EU-länder": Aja baja, så får ni inte göra. Men det stannar nog vid ord. Ett FN-ingripande verkar inte sannolikt skriver DN vidare. Västvärlden (som är pådrivande) har nog heller inte kraft att invadera ännu ett land för att göra verklighet av sitt hot.

"Jasminrevolutionen" har stött på motstånd, i Syrien och Iran. Det beror på att dessa länder har starka regimer. De låter sig inte manipuleras av USA så lätt. Hela Jasminrevolutionen var nog triggad. Jag kan inget bevisa, däremot VISA ett och annat. Men Libyenkriget var rätt genomskinligt. Ryktena om Khadaffis massaker på civilbefolkning var propanda i stort sett. Krigets första offer är sanningen.

Nåväl. Riggat eller inte, Mellanöstern är i en fas av omvälvning. Man ska inte måla fan på väggen men nog är något på väg att hända i Mellanöstern allt. Det händer nu och man kan säga: det har hänt hela efterkrigstiden. Alla dessa krig i regionen söker ju sin like: Israelkriget 1948, Suezkrisen, Sexdagarskriget, Yom Kippur, Israels invasion av södra Libanon 1978 och 1982, kriget Iran-Irak, Gulfkriget 1991-92, Irak 2.0 samt Afghanistan 1979-89 och 2001 - detta är indicier på att regionen är i stöpsleven.

Krig och rykten om krig, revolter och upplopp: "The man in grey he told me / about the storm across the Red Sea"... Det här blåser INTE över, sanna mina ord.

Jag säger det igen: det här blåser inte över, det här är inte slut än på långa vägar.

Och jag är den ende i Sverige som säger detta vad det verkar. Alla andra bedömare går med rosafärgade glasögon, tror och hoppas på stabilisering. Ingen säger som jag: det här är bara början.

Det här är ingen "Syrienkris", "Libyenkris" osv, det är en Mellanösternkris. Och denna Mellanösterkrisen bedöms inte i tidningar och TV för hur den sannolikt kommer att förlöpa, utan hur den BÖR förlöpa. Och vad som bör hända är naturligtvis seger för västerländsk demokrati, liberalism och nihilism. Att de främreorientaliska folken sannolikt vill ha islam och sharialagar istället för ateism och MTV, det blundar man för. Varför? För då kan inte vi i väst kontrollera processen, då blir det konfrontation och kris, möjligen även oljeembargo, dyrtid och inflation.

Man ser vad man vill se. Själv har jag dock inga illusioner. Mellanöstern vrider sig i födslovåndor, detta är bara början. Vad man som bedömare behöver för framtiden är en klar blick och historisk klangbotten; önsketankarna får man ha för sig själv.

Den som läst mina analyser vet att vi måste se längre än västdemokrati vs islamism, se mer än de enstaka länderna. Hela Mellanöstern är i stöpsleven och det här är bara början. Inget land kommer att gå fritt, Syrien och Saudi-Arabien för att inte nämna Irak är mogna för förändring, 2011-style.

För att sammanfatta det hela i punkter:
. Hela Mellanöstern bubblar under ytan och snart (om cirka ett år) kokar det över. Det är en megakris med element som gammalt mot nytt, värdslighet mot islam, västinfluens mot herre i sitt eget hus, modernism mot traditionalism, Mellanösterns hela geopolitik med rötter i Perserriket

. Om Muslimska krafter kommer till makten i de revolterande länderna, blir allt lugnt då? Kanske i början, men risken/chansen är ju att denna typ av beslutsamma minoriteter börjar tillämpa ”salami-tactics” och gör sig av med sina koalitionsbröder en efter en (q v Tyskland 1933, Östeuropa efter 1945).

. Väst har gjort sitt i regionen, USA är en koloss på lerfötter som inte förmår vända denna stormflod i vardande. Om hela Mellanöstern (som jag spått) kommer att stöpas om och ett nytt Kalifat upprättas, då kan USA med sina överbetalda flicksoldater och dyra vapensystem inget uträtta.

Om bara den sedvanlige västanalytikern förstod detta. Om bara de överbetalda thinktanks och omvärldsanalytikerna hade lite historiskt djup, religiös klangbotten och sedvanlig intuition så skulle de sluta se detaljer och fatta helheten. Och den helheten är att Mellanöstern vare sig vi vill eller inte håller på att stöpa om sig, och att de svallvågor som skapas kommer att påverka oss också.

Relaterat
Mellanösterns historia
Israels geopolitik
dn dn
(Bild: Östra kanalen i Härnösand, fotograferad tidigare i vår innan lövsprickningen. Idag har vi det ganska grönt kan jag meddela. För övrigt är den vita triangel som syns nederst till höger broräcket. Jag publicerar hellre en "banal" egen bild än en "proffsig" bild man snor ute på nätet.)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Förstod inte riktigt. Tror du att det kommer ske en positiv förändring? Med positiv menar jag demokrati. Västerländsk demokrati á la Mellanöstern, som exempelvis Turkiet.

Jag vet ingen varken religiös eller icke-religiös i mellanöstern som vill återinföra sharia och kalifa.

Men däremot hoppas jag att dessa mellanöstern stater förenas och bildar vad som motsvarar EU i Europa. Det skulle lösa så många problem i MENA....

Svensson sa...

Vad menar man i så fall med "positiv förändring"? Vad som kommer att ske är FÖRÄNDRING, radikalare än vad mainstream-media kan föreställa sig.

Jag tror inte att MENA stöps om till någon blåkopia av väst med demokrati, MTV och nihilism på programmet. Istället stöps man om på sina egna premsisser, dvs med någon form av religiös ordning.

Jag tycker man ofta ser MENA-folk demonstrera för sharia, både här och i MENA. Det må vara en minoritet men det är en högljudd, självsäker minoritet.

Mellanlöstern kommer att stöpa om sig och förenas. Något EU blir det inte, inte mer än på ett ytligt vis att "flera idag suveräna stater går samman i en större enhet". Poängen är att vi går turbulenta tider till mötes. Post-1945-ordningen med ett USA med stark dollar som utgövar hegemoni går mot sitt slut. Nu öppnas det upp för fler aktörer och de kommer inte att sitta med armarna i kors.

USA är mäktigt idag men det sa man också om Sovjet sommaren 1989.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (102) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)