fredag 20 maj 2011

USA och Mellanöstern: dollar och olja


Libyenkriget tycks gå in i en avgörande fas. Det är inte över än. Nu har NATO till exempel sänkt åtta libyska fartyg. Khafaddi har begärts häktad i Haag. Imperialister i alla länder må applådera. Själv har jag en egen syn på det hela - på Libyen, Jasminrevolutionen och USA:s agenda. Obama presenterade på torsdagskvällen sin nya utrikespolitik, ett fagert tal om demokratisering i Mellanöstern. Men det handlar som alla förstår om olja och dollar. "Follow the money" som Max Keiser säger.
1.

Tidigare i vår brött den så kallade Jasminrevolutionen ut. Det blev regimförändringar i Egypten och Tunisien. I ett flertal andra Mellanösternländer var det revolter och uppror. Nu verkar det som om alltsammans var manipulerat utifrån. Antagligen av USA/internationella bankirer/machivelliska aktörer. Intrycket av ”spontana uppresningar” är överdrivet.

Men manipulation åsido: vi har inte sett slutet på det här än. För även om resningarna manipulerades fram så är det lätt att starta revolter men svårt att få slut på dem. Tänk bara på årets muslimska pilgrimsfärd, Hajj, i Mekka i slutet av oktober. Vad ska ske när miljontals muslimer samlas på trånga ytor, i en enda stad med omgivningar? 1979 och 1987 dog hundratals pilgrimer i upplopp i Mekka. Hur det blir i år kan man bara gissa. Svensken Carl Johan Calleman har återgett en spådom att Den Tolfte Imamen ska visa sig där. I samma veva ska Mayakalendern ta slut - då och inte i december 2012 som de flesta andra spår.

Men detta är spekulativt. I övrigt kan man konstatera att USA manipulerar och agerar. Regimbytet i Egypten var antagligen OK för dem. Man blev kvitt Mubarak, en gammal allierad som spelat ut sin roll. Dock lyckades man inte få till något i Iran. Iran är inte Egypten, det skrev jag redan i februari.2.

Men USA kan ju trösta sig med Libyen. Här invaderade man ett land sedan det beslutat sig för att frångå petrodollarn och börja handla sin olja i dinarer. Dinaren skulle bli en regional guldbaserad valuta. Sådant gillar inte USA. Det var samma mönster som Irak 2003 och krigshoten mot Iran 2006. En kort sammanfattning ges i denna Wikipediaartikel, "Petrodollar Warfare". (Länken jag gav före det, "Irak 2003", berättar mer ingående om USA:s hegemoni sedan 1945, petrodollar, Irakkriget mm. Rekommenderas.)

Det är petrodollar och hoten att frågå den som låg bakom vapenskramlet. Petrodollar är fenomenet att all olja i världen handlas i dollar, operativt sedan 1970-talet. I fallet Irak betydde det: Saddam Hussein ville frångå petrodollarn 2002 till förmån för euro. Sedan, 2003, när USA invaderat landet, återgick Irak till petrodollar. Slumpens skördar?

USA har en del på sitt samvete. Man agerar INTE för demokrati och folkens bästa. Det är ren imperialism. I vår lät man ju till exempel slå ner upproret i Bahrein i vår via ombud. Saudi-Arabien och Förenade Arabemiraten gick in här med varsin elitbataljon. De handlade med 99% sannolikhet på USA:s order eftersom USA har bas för sin 5:e flotta där.

Denna flottbas nämndes som hastigast när det begav sig i mars men detta är oerhört viktigt. Bahrein har en amerikansk flottbas, alltså fick inte revolten utveckla sig för långt.3.

Så vart är det på väg? Jasminrevolutionen, manipulerad eller inte, hämtar andan. Den kommer att dra igång igen i höst, antagligen i slutet av oktober, se ovan re Hajj. Jag kommer i vart fall att hålla krutet torrt när löven gulnar.

Under tiden får USA spela på bäst det kan. Det Stora Babylon krigar vidare. Man slår vilt omkring sig. ”They’re throwing around their weight violently”, som en fet man i jakt på mat. ”Don’t get between a fat man and his food” heter det ju och det är vad vi ser idag. USA grabbar frenetiskt efter alla de rikedomar de har eller tror sig kontrollera. ”Follow the money”: USA krigar inte för broccoli. Det gäller olja och privilegiet att oljan ska handlas i dollar. Detta är en enorm för del för USA finansiellt, utöver det att man får billigare olja själv. Dollarns värde hålls uppe genom att varje land världen över som behöver köpa olja först måste växla till sig dollar.

Man kan inte köpa olja i kronor. En svensk aktör måste till exempel först växla till sig dollar för att få det svarta guldet. Detta är viktigt för USA för att behålla värdet på dollarn, i sig en pappeslapp utan guldbackning. Men nu är slutet kommet för papperspengar. Varje valutapåfund har en cirka 30-40 års varaktighet som Mike Maloney sa. Vi har haft guldmyntfot och pundhegemoni, därefter pundet ersatt av dollarn som ledande valuta efter VK1, sedan post VK2-ordningen med Bretton Woods (med dollarn peggad till guld och resten av valutorna peggade till dollarn) och sist avskaffandet av Bretton Woods 1971. Ni ser: 30-40-årscykler.

Detta pappersdollar-bedrägeri har lett till de senaste 40 årens upp- och nedgångar, till hausse och baisse av sällan skådat slag. Mest har det gått upp, folk har blivit rika. Men det är världskapitalismens sista dagar, ett fall som skyndas på av det säkerhetspolitiska kaos som påbörjats i Mellanöstern.

Är då detta kaos triggat av finansbaroner och plutokrater, som jag antydde i början? Men vill de verkligen ha krig? Ja, antagligen. På kort sikt är krig vinstdrivande. Och på lång sikt klarar de sig nog. Med sina egna förmögenheter tryggade av bankvalv, bastioner och privatarméer kan de lugnt störta världen i krig. Sedan tar de över – tror de. Men det kan ju komma överraskningar. Som Den tolfte Imamen, en religiös väckelse och folk som tar sitt öde i egna händer, fria från materialism och girighet.
Relaterat
Årets Hajj blir intressant
Arabisk vår
svd svd svd dn dn

Inga kommentarer:

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)