söndag 25 september 2011

Dawit Isaak är viktig men hotet mot Lars Vilks viktigare


Hotet mot Vilks är viktigt att ta itu med. Möjligen viktigare än att stödja Dawit Isaak, som i och för sig också sitter tajt. Det ena utesluter väl inte det andra men jag tycker det är talande tyst kring hotet mot Vilks.

Jag har i och för sig svårt att gilla Lars Vilks. Jag skulle hellre sitta på Café Exposé och diskutera sufism än jag skulle bevista Vilks i hans bokförlags monter på Bokmässan; detta var den kompromiss som arbetades fram för hans mässbesök. Jag gillar inte smädelse. Men det är inte huvudsaken här. Man måste som konstnär, som säg en Salman Rushdie, få behandla islam inom rimliga gränser utan att behöva bli mordhotad för det.

Jag gillar inte Rushdie heller per se. Jag tycker han är en högst medioker författare. Men att vara medioker är inget brott. Vi måste försvara konstverksamheten i sig, yttrandefriheten. Men varför förtigs detta? Varför detta fokus på Dawit Isaak och denna tystnad kring Vilks? Tre män sitter häktade för att ha förberett mord på mannen. Indicierna är starka. Det var som alla minns händelsen 10/9 i Göteborg där Vilks skulle ha besökt en konsthall.

Expressens Karin Ohlsson har rätt: vem stödjer ni hellre, konstnären eller mördaren? Detta re att Kurdo Baksi, sekunderad av Helle Klein, nyss raljerat över stödet till Vilks.

Jag tycker inte Vilks är en konstnär värd namnet. Hans rondellhund är så bisarr bortom sans och vett att jag saknar ord. Men den kan möjligen kallas clowneri och i så fall stödjer jag hellre en pajas framför en mördare.

Heder förresten åt Axess' Johan Lundberg som bloggat om det här. Annars är det tyst, så tyst bland Sveriges kulturaktörer. Mördarligor är ute efter en svensk konstnär men ingen nämner det. Då blir de väl kallade islamofober. Men det är islamismen som har fobin, en överreaktion mot västerländsk frihet. Återigen, jag ogillar detta irriterande skämtteckneri à la Vilks och Westergaard. Men än mer irriterande är att islam ska få hota oss så som de gjort sedan Rushdieaffären. Det är nog nu.

Englund i Akademin talar sig varm för Isaak. Gott så. Men Vilks struntar han i. Man ignorerade ju Rushdie också när det begav sig. Sture Allén ville hellre plöja sina ordböcker än göra något kontroversiellt. Man lät bli att ta ställning och det blev en prestigeförlust för Akademin.

Relaterat
Akademins framtid
Smädelse
svd dn exp exp exp

7 kommentarer:

Perra J sa...

Själva smädelsen är reaktionen på den. Men retar maktmänniskor som tagit sig rätten att vara Guds/Allahs företrädare på jorden. Varför kunde man inte helt enkelt ignorera Vilks teckning, eller se det från en humoristisk vinkel?

Anonym sa...

Jag vill nog säga att Vilks är en begåvad, konstnärlig provokatör. Alla de märkliga turerna kring hans verk Nimis och Arx på Kullaberg, varav det förstnämnda nu ägs av den internationellt kände byggnadsinplastaren m m Christo, låter oss ana hur intrikat begreppet konst är, och hur det valhänta "vanliga" samhällets agerande blir komponenter i Vilks oortodoxa konst. Att historien om dessa verk och turerna kring dem dessutom är väldigt underhållande, faktiskt en ren fars med Helan & Halvan-associationer, är knappast fel.

En helt annan nivå än nerklottrade tunnelbanevagnar och fejkade psykosanfall!

Patrik Blom

Anonym sa...

P.S. Naturligtvis håller jag med om att Vilks är viktigare än Dawit Isaak. Merit Wager påpekade f ö helt nyligen att det finns elva journalister i samma situation som Isaak i Eritrea, men att svenskar av någon anledning bara uppmärksammar en av dessa.

Patrik Blom

Martin sa...

@Patrik Blom: Dawit Isaak är svensk medborgare så det är väl ganska givet varför vi svenskar fokuserar mer på honom än övriga journalister som fängslas i Eritrea och andra diktaturer.

För övrigt håller jag med angående Vilks. Bara för att han är en högest medioker 'konstnär' men däremot en mycket skicklig provokatör så ska vi aldrig acceptera att han hotas för sin 'konst' skull.

Anonym sa...

@Martin,

Ja naturligtvis är det därför. Men att det sitter många journalister i Eritreas fängelser borde påverka argumentationen. I stället för "Släpp den svenske medborgaren Dawit Isaak fri!" borde man säga "Sluta fängsla journalister som kritiserar regimen!" el dyl. Då borde det t ex vara lättare att få det internationella samfundet att medverka konstruktivt.

Patrik Blom

Ingenjören sa...

Tystnad kring Vilks? Driver du med oss? Alla tidningar har skrivit om att tre män snackat om att man borde kniva Vilks med en PENNKNIV! Vilken annan dumskallarnas sammansvärjning skulle fått så mycket uppmärksamhet? Vidare skyddas Vilks av Staten. Varje dag jag går till jobbet bidrar mina skattepengar till att skydda Vilks, på samma sätt som de varje dag bidrar till dommen mot Mangaexperten (som är det verkligen underexponerande fallet, men det får man ju inte säga, för då är man ju PK). Vilks har 100%-ig uppbackning av Polis, domstolar och press, så, vad är problemet? Är problemet kanske att det någonsin skrivs någonting om någonting annat. Vilks skyddas av polis och domstolar, Dawit förföljs och torteras av de samma, om man inte begriper den skillnaden är man nog tyvärr bortom all sans och förnuft.

Svensson sa...

Det är opinionsmässigt förhållandevis tyst om Vilks. Att han förekommer på nyhetsplats har inget med sentimentet i elitens salonger att göra.

Du nämner att Vilks har fått polisstöd mm. Jag vet det och är glad för det. Men jag snackar metapolitik här: vad "de som betyder något" anser om Vilks. Och de struntar i honom.

Bloggare och andra opinionsmässiga gräsrötter stödjer Vilks, dock ej SvD, DN eller övrig finmedia.

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)