fredag 28 oktober 2011

På väg ut i Terra Incognita


Breiviks försvarsadvokater har dragit upp sin strategi. Trots det grova brottet (mord på 77 personer) vill de ha straffrabatt. Breivik har till exempel erkänt sina brott och beredvilligt förklarat hur han planerat dem. Detta är förmildrande omständigheter enligt norsk rättspraxis. Åklagarsidan ser saken annorlunda. Bland annat det faktum att Breivik valde 22 juli som attentatsdag var graverande. Då skulle nämligen förre statsminister Gro Harlem Brundtland besöka Utöya. Därför valde Breivik det datumet säger åklagaren: döm honom hårt! svd svd exp exp ab dn dn exp

Vi lever i märkliga tider. Breiviks dåd är en del av denna "märklighet".

Låt mig förklara!

Och låt mig att börja med att citera Gösta Borg. Denne skrev i "Det röda massanfallet" (1951) om detta att gå till anfall medan flygande fästningar sopar rent i terrängen. Han syftade på hur amerikanska armén anföll åren 1944-45, i andra världskrigets slutskede. Har man tungt understöd av både arri och flyg medför det ett speciellt sätt att strida, ett som har föga likheter med ett svenskt läge med knapphet på resurser. Vi hade då inget att lära av detta; vi måste nyttja terrängen mer aktivt, hushålla med resurser och vara beredda att byta rum mot tid.

Med det sagt så är bilden av hur jättebombplan understödjer infanteriet med massivt bombardemang intressant. Den är elementär, sagolik: hur liksom titaniska monster strider på ens sida. Och det är en sådan psykosocial verklighet vi lever i dessa dagar: elementära, planetära förvandlingar är igång. Då ska man som individ inte uppröras över detta utan i rimlig mån dra nytta av det hela och rycka fram i skydd av denna eldstorm. "I rimlig mån": man får nämligen inte själv förvandlas till ett titaniskt monstrum, bli en Breivik som trodde att han var något slags übermensch. Nietzschean var han väl inte men hans andliga credo var lite märkligt. Han gillade kristendomen i vid mening men kristen var han inte. Han trodde på ansamlad godhet som en brahmansk hindu eller gammaltestamentlig troende.

Breivik är som han är, lätt rubbad. Men Breivik som person är ointressant; han har förvandlats till ett emblem som är en del i denna elementariska omvandling som är på gång, denna planetära metamorfos vi står inför. Tänk er Utöya efter dådet: 69 lik liggande utspridda medan gärningsmannen sitter och väntar på att bli haffad. Denna bild är 2011 i ett nötskal. Man ska inte demoniskt acceptera bilden, nihilistiskt dyrka detta kainitiska dåd, men existensiellt vinner man en del om man förstår att vi idag lever i skuggan av detta dåd. Vi lever i världen efter Breivik. Si monumentum requiris, circumspice.

För att överleva i 2011 och bortom måste man till viss del internalisera Utöya. Man måste förstå att vi lever i polariserade, okonventionella tider. "Vi är på väg ut i Terra Incognita och där överlever bara den som har tillgång till dolda, andliga reserver." Detta sa Ernst Jünger en gång i tiden. Det är den attityden vi behöver: vi är på väg genom Uncanny Valley och för att inte försvinna i dess dimmor måste man vara beredd på det värsta.

- - -

Jag talade inledningsvis om bombplan som förvänder terrängens verklighet. Idag är det kanske så att man, så att säga, måste bli en infanterist på titanernas slagfält. Att leva som en enkel man som kilar undan för jättar. Att vara ett pälsdjur i dinosauriernas tid, en varmblodig kaippare som reder sig ett bo medan jätteödlor faller.

Infanterist! Ryck fram medan flygande fästningar möblerar om i terrängen! Det är måttot för 2011.

Si krebabomben brisera, si krebastormen rasa... Jag duckar för stormen, jag tar nytt sikte, navigerar mellan tromberna i en annorlunda dag.

- - -

”Never let a good crisis go to waste" sa en viss Rahm Emanuel. Det kan man tänka på i skuggan av Breivik. Hans dåd har försvårat det för islamkritiker och traditionalister. Vi beskylls för att vara hans gelikar. På detta kan man lugnt replikera att för oss gäller fredlig, metapolitisk kamp. Och när det är sagt kan man notera att det psykopolitiska landskapet förändrats och att polariseringen, energinivån och den allmänna intensiteten i livsrytmen ökat. Man kan inte helt ignorera Breivik. Dådet och manifestet har blivit en del av tidsandan, like it or not.

- - -

Här har vi något intressant. Det är ”The Breivik Action: The First Archeofuturist Victory”, en artikel på den engelska sajten Majorityrights. Den säger bland annat att Breiviks dåd spolar bort ”all these Geert Wilders”. Dit kan även SD räknas. De som försöker driva invandringskritik i det politiska finrummet har idag mött ett svårt motstånd. Även här i Sverige är ju främst SD måltavlan för PK-medias motoffensiv, dess motreformation mot denne ”terror-Luther” som Breivik kan sägas vara.

Majorityrights kallar inte Breivik Luther men jag gör det. De följande åren blir som reformationen, franska revolutionen och andra världskriget ihop. SD lever än men kanske är deras dagar räknade, kanske är det lönlöst att försöka manövrera sig in i politikens finrum. De får ju höra "rasist" även om de inte har någon raspolitik i programmet. SD kör ju linjen "alla är svenskar", man har ingen invändning mot invandring per se, även om man vill att den ska begränsas.

SD och Geert Wildersarna försöker distansera sig från Breivik men görande så trasslar de bara in sig. Enligt Majorityrights (MR) öppnar läget istället för Fayes arkeofuturism: en radikal syntes av nytt och gammalt, inte bara reformering av det som varit. MR kallar Breiviks dåd en arkeofuturistisk seger, vare sig man gillar Tempelherreriddare eller inte. "Seger" är kanske att ta i. Jag tycker dådet var onödigt. Men med det sagt är det ändå så att gjort är gjort. Breivik har fört oss över Rubicon säger MR. Han har fört oss in i Uncanny Valley säger jag.

Breiviks dåd och dess svallvågor kommer i en tid av peak oil och peak everything, miljöförstöring, knapphet med resurser och hotande depression säger MR. Nu lever vi i en ny verklighet à la post-9/11, dock en ekonomiskt och realpolitiskt mer labil tid än 2001.

Från kommentarerna till MR:s artikel: ”ABB är anarkist. Anarki föregår alltid den revolutionära perioden.” Detta är sant i så måtto att det alltid finns anarkister, fria andar svåra att förutsäga i varje stor kamp. Black Swan event...? – Händelsen i sig, THE EVENT finns där säger artikelförfattaren Sebastian Ronin. Han säger att en journalist en gång frågade premiärminister Macmillan vad som är den största utmaningen för en statsman. Macmillan svarade: ”Events, my dear boy, events.”

- - -

Att gå till anfall medan flygande fästningar möblerar om i terrängen. Att utnyttja det titaniska, ontologiska i Breiviks dåd utan att själv förvandlas till en ansiktlös, själlös titan.

Jag flyger under radarn. Utöya har förändrat det politiska landskapet. Till det sämre för radikala partier (SD, ND, Fremskrittspartiet) samt för ”finrumsskribenter med kritisk ådra” som Per Gudmunsson, Marcus Birro, Janne Josefsson och Alexander Bard (men det sistnämnde klarar sig nog för han är musiker också). Men Utöya, ABB och ”2083” verkar kanske på lång sikt i metapolitisk favör, i favör för anti-islamism och traditionalism. Att vistas i den gråzon ABB stakat ut. Kontra-jihadism och traditionalism är satta på dagordningen tack vare ”2083”.

- - -

Han hade oss på kroken där ett tag Breivik. Man kunde tro att regimkritiken dött över en natt. Sedan visade det sig att detta inte var något sedvanligt False Flag följt av drakonisk lagstiftning. Istället skapade Breivik en värld som är alldeles, alldeles – annorlunda. En gråzonsvärld, en "Ghost World". Beyond Uncanny Valley.

Saker och ting har förändrats. En ny verklighet, en ny konstitution:
I’ll tip my hat to the new constitution,
take a bow for the new revolution,
smile and grin at the change all around me,
pick up my guitar and play
just like yesterday
and I’ll get on my knees and pray...!

Stormen rasar. Så det gäller att rycka fram och ta begränsade mål medan krebabomber sopar rent i terrängen.

- - -

Man kan säga: ABB är ”history in the making”. Quo vadis? "Väktare, vad lider natten?" - Revolutionen har börjat, reformationen är på väg. Snart får vi tyngre tornados men då är det bara att rycka fram som en infanterist medan flygande fästningar sopar rent i terrängen.

Stormen rasar, krebabomber faller. Från KREtsBAna faller skrot som blir till BOMBER när de landar. Om det har jag skrivit här. Nu blir det hela psykosocial verklighet, på jorden år 2011. Den där norrmannen har skapat science fiction av sitt dåd.

- - -

I juli 1944 fann sig amerikanerna fångade i Normandie. Tysken försvarade sig bra. USA hade överlägsna arméstyrkor men tysken höll ändå emot, bjöd honom spetsen i Normandies terräng av buskar och snår, åkerlappar och småfält. Lösningen på det hela blev att kraftsamla och det rejält: man lät strategiska bombplan bomba en liten del av fronten, 1 kvadratkilometer stor. Man lät flygande fästningar bomba. Efter flera försök, bland annat med egna trupper som träffades, slogs en bräsch.

Det var titaniskt - och slåss man med titaner på sin sida får man betala priset, som missriktade bomber som dödar de egna. Men när man bombat klart hade fienden i sektorn helt pulveriserats. Det var bara att rycka fram. Man bröt upp, lämnade Normandie och kom ut i en ny verklighet, ett slättland mer ägnat manöverkrig. Ställningskriget var förbi, det var en ny verklighet - en titanisk verklighet där flygande fästningar kunde kallas in som understöd och vända upp och ner på terrängen, förvända alla begrepp om en hanterbar verklighet.

Relaterat
McVeigh, Kaczynski, Spaggiari...
Breivik och paranoia
Målning: Caspar David Friedrich.

7 kommentarer:

Pappan sa...

Jo. Fast de allra flesta av våra medmänniskor, Svennson, lever ju fortfarande i en efterkrigstid. Du, jag, Breivik, Johannes (Örnen från Patmos) och några till lever i en förkrigstid. Min fråga är hur man vänder sig till de andra. Funderar du alls på den?

Pappan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Pappan sa...

Breivik vill höja volymen på debatten. Jag vill höja nivån. Där är kanske skillnaden mellan liv och död.

Svensson sa...

@Pappan 19.37: att förbereda folk på att vi är på väg mot krig, kris och depression är svårt. De som accepterar detta fattar, de andra gnäller om att man är en domedagsprofet.

För övrigt får man akta sig för att dras med i krigsretoriken. Man måste ha frid inom sig innan man gör något, särskilt dessa brännbara dagar. Man får se till så att inte man själv fattar eld och blir en lucifersk predikant!

Pappan sa...

Jo. Been there done that. Det blev inte bra. Förutom att det ledde till den nödvändiga katarsis som blev grunden till nya insikter. Och verksamhetsfält.

Dr Evil sa...

Breivik är bättre än Gert Wilders; okidoki för det.....

Svensson sa...

@Dr Evil: var läser du in det? Du måste erkänna att det är en komplicerad situation där Breiviks dåd gjorde livet svårt för "salongs-nyhöger" som SD och Geert Wilders. De har inte försvunnit i kritikstormen men de fick det inte lättare. Nu är nog Breivik ingen black om foten för dem längre men vad vet man, kanske ökar kritiken igen under rättegången i vår.

Du läser in för mycket. Jag analyserar ett komplext läge. Att få det till att den där norrmannen är bättre än den där holländaren är övertolkning.

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)