tisdag 29 november 2011

Ännu en Breiviknyhet


Breivik ska ha utsatts för sexuella övergrepp som barn. Oj vad intressant, här kanske svaret på gåtan finns: i psykologiska faktorer. Man har nu kommit med den rättspsykiatriska undersökningen av mannen. Breivik är sjuk säger den. Det kan man hålla med om. Men hur sjuk? Rättsliga faktorer åsido, låt oss slippa höra kulturkoftorna sitta och analysera Breiviks barndom nu. Men så blir det antagligen. Jag menar, MSM förnekar sig inte. När Ulrike Meinhof diskuterades 1976 sas hon ju vara ett offer för omständigheterna, enbart inriktad på att revoltera mot sitt borgerliga förflutna. Det privata tilläts inte bli politiskt, varken då eller nu. ab ab exp exp exp dn dn svd

Offentligheten har sagt sitt: Breivik ska ses som ett fall för psykologin och inget annat. Att jämföra honom med andra gärningsmän som Kaczynski och Meinhof och se till den politiska effekten, det är ointressant. Att se till de ontologiska faktorerna, om verklighetsuppfattning hos Breivik och oss andra, är ointressant. Att se vad hans dåd betyder i kontexten av 2011 är ointressant.

Att se vad det hela betyder i relation till vad som är att vänta är ointressant.
Välkommen till krebastormen, välkommen till 2011. ABB har sått vind och 2012 skördar vi stormen. Surf that tsunami! Det här blir som reformationen, franska revolutionen och första världskriget ihop.

ABB är ”history in the making” och det ska bli intressant att följa utvecklingen. Revolutionen har börjat, reformationen är på väg. Snart får vi tyngre tornados men då är det bara att rycka fram som en infanterist medan flygande fästningar sopar rent i terrängen.

Stormen rasar, krebabomber faller. Från KREtsBAna faller skrot som blir till BOMBER när de landar. Om det har jag skrivit här. Nu blir det hela psykosocial verklighet.

Så skrev jag på bloggen 28 oktober i år. Men detta och annat föll inte vissa på läppen. Jag förlorade en praktikplats, jag hängdes ut i Mittnytt. På det hela rätt roande. Men för andra regimkritiker är det oroande: man får idag inte analysera Breiviks dåd bortom den rena dagisanalysen.

Jag har tagit avstånd från våld, det kan varje läskunnig person intyga. Men det räcker inte, som radikal i Sverige 2011 brännmärks man. Läs mer här, det är en garanterat intressant tråd. Den handlar om yttrandefrihet och dess informella gränser. Den handlar om de oskrivna reglerna för vad som får och inte får sägas i Sverige 2011.

Relaterat
Paranoia, science fiction och Breivik
På väg ut i Terra Incognita
Svenssonaffären
Thomas Cole: "The Voyage of Life: Old Age", 1842

19 kommentarer:

Anonym sa...

Du är rätt förtjust i bomer och granater va? Tycker det är spännade med uniformer och militärer? Önskar att du hade fått göra militärtjänst som dom stora pojkarna?

Det verkar ju som att även herr Breivik går igång på såna saker. Jag har en liten alternativ tori till det hela. jag på står att det inte alls är ett politiskt dåd utan ett helt vanligt simpelt massmord.

Han verkar ju rätt besatt av uniformer och vapen. Har säkert kollat Apocalypse Now och Full Metal Jacket och drömt sej bort.

Men naturligtvis alltför rädd om sin finlemmade kropp och sitt fagra ansikte för att förverkliga drömmarna i något sammanhang där det kan bli farligt på riktigt, som främlingslegionen eller liknande.

Därför valde han ut ett lagom kvalificerat motstånd till sina krigslekar, obeväpnade barn. Han fick göra en landstigning, smyga sej förklädd in bakom fiendens linjer, och han fick skjuta och döda.

Sen var han snabb att ringa polisen och be dom komma och hämta honom och han var snabb att ge sej utan motstånd, ville inte riskera nån form av strid med dom som faktiskt var beväpnade. Då hade han ju kunnad göra sej illa.

Vem vet..

/Anonym 10:53

Svensson sa...

@Anonym 10.53: jag gjorde lumpen 1984-85, antagligen innan du var född. Se här.

Och om Breiviks besatthet av militära ting bloggade jag redan i september. I'm way ahead of ya!

Anonym sa...

Hehe, du lyckades faktiskt fånga lite av den buskiskänsla som vilar över hela svenska försvaret. Goa gubbar som kokar kaffe och har det mysigt tillsammans i skogen.

Naturligtvis är det ju en jävla tur att ryssen faktiskt aldrig kom, eftersom det hade blivit en rätt tragisk slakt på unga svenska män, men som klämkäck kuriosa har ju svenska försvaret ett visst värde ändå :)

Och vi är nog helt överens om Breiviks vapenfetischism, och jag påstår på allvar att den förmodligen är en betydligt starkare drivkraft än hans förvirrade politiska ideer.

/Anonym 10:53

Svensson sa...

Breivik var alltså en vapengalning, han ville hålla på med vapen. Hans operativa sida, hans hanterande av vapen och hur han gör sprängmedel etc, allt detta är ett oskrivet kapitel. Jag menar, han redovisar allt detta i manifestet - men varifrån har han fått kunskaperna...? På internet...?

På Wikisidan om honom finns nämnt om hans besök i Vitryssland 2005. Här och här är länkar man hittar där. Ingen "smoking gun", inget avgörande bevis, men intressanta indicier. Så jag tror, som privatspanare, att Breivik kan ha kontaktat någon underrättelsetjänst där i öst och fått vapenträning plus pengar. Terrorism kostar pengar och jag tror inte Breivik själv tjänade ihop sitt cash på aktier eller vad han nu säger.

Men iaf, han torde ha tränats. Terrorister som åker på terroristläger: Baader-Menihof for till Libanon, Breivik till...? Helt otroligt är inte detta. Men en Breivik som helt själv lär sig göra sprängmedel, med perfekt cover i bondgård etc etc - det är på gränsen till otroligt.

Men om polisen utrett det här så kan man nog gissa att de tiger om det. Det skulle väl skada "förhållandet till främmande makt".

Pappan sa...

Du har rätt, det är lite för bra allt det där Breivik gjorde. För snygg logistik, trots att Utöya var en b-plan som trädde i kraft när regeringskvarteret nu inte föll samman för att han inte fick den där parkeringsplatsen vid den bärande pelaren. En Jason Bourne på steroider. Baader, Meinhof och gänget åkte på träningsläger, varför inte Breivik.

Frågan är då: Vilken makt tjänar på en Breivik?

Knappast den rörelse i vars namn han gjorde det han gjorde i alla fall. En Fjordman är ju alldeles förtvivlad, t ex.

Pappan

Anonym sa...

Okej, nu har du inte bara kastat loss från verkligheten, nu har nog kusten försvunnit bakom horisonten...

Krävs väl inte så mycket militär träning för att avlossa vanliga handeldvapen. Och bomber byggde man ju i mellanstadiet.

I den stränga molitäriska anda som präglar denna diskussion beordrar jag: Foliehatt På!!

/Anonym 10:53

Svensson sa...

@Pappan: vilken makt tjänar på en Breivik? Tja, om man säger "öststat" kan man ju tänka på Sovjettiden. Dagens Ryssland är inte samma som Sovjet men några helgon är de inte. De är realpolitiker. Destabilisering av väst gillas väl alltid där borta.

Och för säkerhetstjänster gäller det att visa resultat, att ha en del projekt igång. "Ösa pengar över en norrman som har vissa planer? Varför inte. Ge honom lite utbildning på samma gång." Så kan de ha tänkt.

Svensson sa...

@Anonym 10.53: jag behöver inte driva dessa teorier, är de helt uppåt väggarna kan jag ta den kritiken. Men jag betackar mig för brännmärkningar som "foliehatt på". Jag är ganska van vid smädelser nu så jag känner mig inte kränkt men, jag menar, kom med lite substantiell kritik istället för att komma dragande med foliehatten.

Glåpord accepteras om de är nyskapande men detta har jag hört förut.

Hemkokta bomber, mellanstadienivå...? I teorin är det enkelt kanske men det fanns en serie faser här som måste funka perfekt, framför allt logistiskt, för att få en fungerande bomb som Breiviks Oslobomb. UNA-bombaren kunde göra sina bomber själv men Breiviks verk var på en mycket högre nivå, det torde alla medge.

Anonym sa...

Vilda fantasier om storslagna konspirationer är väl det bästa kännetecknet för en foliehatt, känns som att du kvalificerar dej rätt väl.

Låt mej citera dej:

"Så kan de ha tänkt.."

100% fantasifull spekulation utan nån som helst fakta bakom.

Mössa av tunnvalsad lättmetall.

/Anonym 10:53

IPK sa...

Du har jämfört Breivik med många historiska personer, dessutom såg jag att Pappan liknat honom med Medea. Låt mig slänga in ytterligare ett namn ur världslitteraturen i leken: Raskolnikov.

Precis som Raskolnikov och Medea resonerar sig Breivik med obönhörlig logik fram till sina illdåd, men till skillnad från Medea är det inte i första hand hat eller hämnd som driver honom. Likt Raskolnikov har Breivik ställt upp en nyttokalkyl, inga absoluta moraliska krav ska få stå i vägen. Den moraliska investering han tvingas göra i dag (massakrera barn) svider i plånboken för stunden men skall ge riklig avkastning om 60 år.

Som du påpekat är det lätt att avfärda Breivik som en galning, och kanske är han det men i så fall av ett mycket speciellt slag. Hans utgångspunkter är inte HELT verklighetsfrämmande, hans resonemang logiskt. ÄNDÅ FÖR DE HONOM HELT FEL.

Ett exempel på Breiviks klarsynta vansinne är hur han avfärdar kommunism, nationalsocialism och mångkulturalism men behåller det mest problematiska draget hos dessa läror: nihilismen. Den förmår han inte göra upp med. Breiviks största fel var inte otålighet, det var/är hans nihilism.

Kanske kan man säga att Breivik är den tydligaste exponenten för det senaste stadiet av nihilismens dialektik; kommunism-fascism-mångkulturalism-Breivik. Karl Kraus sa "Psykoanalysen är den sjukdom den anser sig bota" och något liknande kan sägas om Breivik.

Appropå Breiviks otålighet, har jag förstått dig rätt om du menar att nihilismens epok går mot sitt slut? Och om Breivik bara väntat lite så hade han fått se den falla?
Då vill jag invända att han själv var totalt insyltad i nihilism, han bar den inom sig - den kunde han inte bara väntat ut.

Svensson sa...

Tack Anonym 15.01: det du säger stämmer väl med min bild. "Raskolnikov" ger ännu en facett.

Så visst kan man säga: Breivik var nihilist, alltså handlade han som han gjorde. Han var en titan, en som ställt sig ovanför människornas värld. Och titaner kan såklart inte vänta, "otålighet" finns inte på kartan för dem.

Nordbo sa...

Om Breivik:

http://www.fvn.no/nyheter/innenriks/Kaller-venstresiden-quislinger-i-ny-bok-2165257.html

Steve Finnell sa...

you are invited to follow my blog

Goten sa...

Säga vad man vill om den svåra sjukdomen Paranoid Schizofreni,

men det verkar som om Riddare Anders Breivik inte vill acceptera diagnosen.

Kanske en ny sjukdom har upptäckts: "hypo-paranoid schizofreni"

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/artikkel.php?artid=10024020

Pappan sa...

Steve Finnell, your blog is just a tad too loud. You yell too much and thus offend your readers. But thanks for the kind offer.

Sakfrågan:

Fast den där diagnosen verkar tunn. Han må ha varit bevisligen psykotisk just den 22/7 men i så fall har han avsiktligen, vid sina sinnens fulla bruk, framkallat denna psykos för att kunna utföra vad han satt sig i sinnet. Han förberedde ju detta i nio års tid. Var han psykotisk hela tiden då? Nej, låt oss inte gå i den fällan! Det kommer att straffa sig senare.

Han gjorde vad han gjorde, Breivik, och är mer att jämföra med Osama och Unabombaren än med ett vilset psykfall eller en Fjordman på steroider.

Pappan

Anonym sa...

Är det nån av er som har nån som helst formell kompetens relevant för att ställa diagnos rörande psykiska sjukdomar?

/Anonym 10:53

Anonym sa...

"Det är inte hat eller sadistiska impulser som driver honom – utan hans övertygelse.
En så stark övertygelse är inte frisk." skriver Rättpsykiatrikern Sten Levander. Läs det igen: "stark övertygelse är inte frisk". Det är att patologisera alla människor med höga ideal. Även Troende.
.
http://ordinationer.wordpress.com/2011/07/27/breivik-schizofren/

Anonym sa...

Errata: de ovanstående citaten kommer från den blogg som hänvisas. Skribenten är den homosexuella vänstersympatisören "Lasse", inte Rättpsykiatrikern Sten Levander.

Pappan sa...

Kommunistbögen Lasse är ju bra! Imposant analys. Definitivt kvalificerad att ingå bland de bloggare som faktiskt försöker förstå; bedöma snarare än att döma. Visserligen är han lite för upptagen med diagnoser och psykologiseranden men han är ett barn av vår tid och det är så man för.

P

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)