lördag 5 november 2011

Den andre, Dirawi och Zlatan


Gina Dirawi och Zlatan Ibrahimovic: om man kritiserar dem, riskerar man att kallas rasist då? Möjligen. De befinner sig båda i en helgad gråzon man inte ostraffat beträder. Det rör inte deras personer, det rör vad de representerar: "den andre". ab ab exp exp exp exp exp exp svd svd ft dn

Dirawi jämför Israel med Nazityskland. Men antisemit är hon inte enligt SvD, nej vad är hon då? Något fint antagligen eftersom hon har invandrarbakgrund. Zlatan å sin sida, han är en jetset-snubbe som beter sig som sådana brukar och vi är tänkta att falla på knä och beundra detta bara för att han kan kicka boll. Count me out.

Dirawi och Zlatan är tabu, de är representanter för "den andre", för "den ädle vilden" i brist på annat uttryck. Vi förväntas lyssna på dem som om de hade lösningen på universums gåta. En Abdirizak Waberi i riksdagen har ju ett frikort att ha ultrareaktionära åsikter. Det är i hans fall progressiva åsikter ty Han Är Helgad.

Det är som i amerikanska TV-serier där man ofta har ett "svart alibi", the token black guy. En afroamerikan måste vara med och spela någon Fin Person. Det har blivit ett stildrag som är så vanligt att det blivit norm, man reagerar inte. Det är scenstilen helt enkelt. Man skulle snarast reagera om han INTE förekom.

Det handlar alltså inte om att svarta inte ska få förekomma. Det handlar om att stoppa in en svart kille i ett sammanhang där han inte har annan funktion än att vara Allmänt Respekterad Och Ädel. That's the token black guy.

Detta är salongsmässigt. Och amerikanskt. Men i Sverige då och dess mediascen, dess mediaverklighet, hur ser det ut här? Har vi denne symboliske ANDRE här också?

Jodå. Vi ser det ju i behandlingen av Dirawi, Waberi och i viss mån Zlatan. Men fenomenet är inte nytt. Det har många år på nacken.

Denne ANDRE: det är alltså en figur som förekommer i svensk media, en som är invandrare från fjärran land eller med motsvarande påbrå. Han (ibland hon) har traditionellt rollen att säga åt oss svenskar "att vi är så stela", att vår mat är tråkig och att vi behöver berikas. På 80-talet spelades denna roll av Ana Martinez, på 90-talet av Ali Hussein (Lasse Lindroth), på 00-talet av Alexandra Pascalidou. Men idag är bilden lite diffus. Det finns ingen enskild mediastjärna med utländskt påbrå som läser läxan för oss. Det har normaliserats en bit. Många personer med invandrarbakgrund jobbar idag i media, de läser nyheter osv och fyller en befattning. De gör sitt jobb: en Katarina Sandström, en Tahar Ben Jelloun. Men den där mytiska, gestaltiska resningen av "unik svensk som vet bäst för han är neger", den finns inte längre. Dock kan affären Dirawi visa på att rollen alltid står öppen. Det finns alltid en nisch för invandrare att påstå annars oacceptabla saker.

Lite av en specialnisch upptas i så fall av Camilla Henemark. Hon har dock personlighet, hon har självironi; hon sa sig bland annat planera memoarer under titeln "En svensk neger"... (jfr "En svensk tiger"). Hon har också helt avhållit sig från kritik av det svenska på det där förutsägbara, påstridiga "in your face"-sättet. Hon har inte spelat raskortet så hårt.

- - -

Så vem är idag riksneger? Möjligen spelas rollen idag av Dawit Isaak. Gotiska Klubben kallade honom träffande för "den obligatoriske negern". Och en liknande roll spelar Zlatan sa Goten. Det kan stämma: en i taget får vara stjärna, en invandrare i taget får plats som "the man", "den andre", "det visa oraklet från främmande land med magisk kontakt med Verkligheten, Sanningen och Livet".

Som antytt: tiden går, saker normaliseras. Det där med "vi svenskar är så stela" är lite uttjatat. Även den mest välvilliga PK-fanatiker är trött på att höra det. Även matkortet börjar bli nött: detta att vi behöver berikas med utländsk mat. Själv gillar jag vissa exotiska kök parallellt med det svenska men detta är ju ren salongsberikning. Det är ganska accepterat i alla politiska läger att matkulturen influeras utan att man behöver göra associationen att ALL berikning är bra.

Sakfrågor åsido, opinionsläget åsido: saker utvecklas. Det finns inte plats längre för något "Mosaik" eller "Halal-TV". Sentimentet har vänt sig emot alltför naiva hyllningar av mångkulturen. Kampen är inte över än, långt ifrån. Skyttegravarna har grävts djupare. Breiviks dåd gjorde tonen hårdare. Men samtidigt är kamp ännu möjlig, kamp för svenskhet och traditioner, mot islamkram och mångproblem. Jag menar, det kostar på att kritisera islam, man stämplas då som "islamofob" - det är en nyhet från de senare åren - men den anklagelsen är så absurd att den knappast är värd att ta på allvar. Antingen är det lagbrott eller inte, antingen hets mot folkgrupp eller inte. Man ska inte låta sig skrämmas av anklagelser om rasism, islamofobi eller annat om man kör en sansad, faktastödd debattstil.

Själv räds jag varken fan eller trollen, rasistkort eller islamofob-stämplar.

Relaterat
Sverige och tigandet
Sprickorna i muren

12 kommentarer:

Anonym sa...

Är man antisemit om man jämför Israel med Nazi-Tyskland? Inte enligt mig iaf. Och vilka är semiterna egentligen?

Svensson sa...

Dirawi med sitt palestinska påbrå är förstå tekniskt sett semit själv. Bibelns Sem, Ham och Jafet gav ju upphov till i tur och ordning asiater, afrikaner och européer.

Olof sa...

Du har förstås rätt i det du skriver, Svensson, men jag tycker ändå att den intressanta poängen i affären Dirawi (som det vore intressant om du också tog upp) är den judiska hatkampanjen mot henne.

Svensson sa...

Jag får för mig att den övergripande strategin i den här affären är: låt Dirawi hållas, hon är en berikare, huvudsaken är att det svenska implicit hålls nere. Och det gör det genom att vi tvingas acceptera oacceptabelt beteende från en MENA-människa, beteende som för en vit skulle leda direkt till Gulag.

Det är, som jag ser det, strategin. Varför godtogs annars Dirawis ursäkt så snabbt ("jag tycker inte så längre"). Svaret är: hon har frikort, hon är helgad. Svenskar bocke och buge för den nya adeln.

Dirawi har samma frikort som antisemitiska Malmö-muslimer: dessa får hållas, de beskyddas från högsta ort av kommunpampen Reepalu himself.

Anonym sa...

Dirawi har gjort betydligt mer än liknat Israel vid Hitler. Hon anklagar Israel för "folkmord" på Palestinier, hon tycker att Minnesdagen för Förintelsens skall göras om till en allmän minnesdag (som även inkluderar de palestinier som "mördats" av Israel), hennes blogg publicerar grovt rasistiska kommentarer och Gina hänger sig friskt åt konspirationsteorier om att det var amerikanarna som låg bakom 9/11-attackerna (ackompanjerat av en bild på Bush som äter en palestinsk bebis hjärnsubstans). Några exempel:

”sionisterna asså , dom ska alltid ligga bakom allt (JUDAR) !!!”
”Israeler och judar är omänskliga. de har inget blod i kroppen.”

Så sent som i juni i år skrev hon på sin blogg att man vet att man är en palestinier "När du kollar på Eurovision och någon ger Israel poäng blir du förbannad och säger alla svordommar som finns på arabiska.".

Att låta denna kvinna leda Melodifestivalen eller något annat på svensk TV är en skymf mot allt vad gott uppförande heter. Troligen är det hon publicerat dessutom brottsligt (folk, vi vet vilka, har fällts för Hets mot folkgrupp för betydligt mindre än så). Att hon sedan påstår sig vara för fred och inte hata judar visar bara på hur totalt okunnig hon är.

Antisemit av klassiskt Mellanöstern-snitt är hon definitivt. I PK Sverige är man beredd att acceptera detta eftersom man alltid ser palestinier, muslimer, invandrare (och tjejer) som offer. Därför kan inte Gina Dirawi klandras. Hade det rört sig om en svensk man kan ni räkna ut hur snabbt han frysts ut av 'polite society' och funnit sig anklagad för Hets mot folkgrupp.

Olof sa...

Som sagt, Svensson, du har rätt. Men problemet är ju inte att invandrare åtnjuter större yttrandefrihet än vi svenskar. Problemet är att vi svenskar tvingas huka oss för judelobbyn i vårt eget land. Här borde alla få säga precis vad de tycker om Israel, Förintelsen, ja vad du vill, utan att skandaliseras av en liten, men högljudd och aggressiv judisk minoritet som utgör ca 2 promille av landets befolkning.

Svensson sa...

@Anonym 17.54: Du skrev:

"I PK Sverige är man beredd att acceptera detta eftersom man alltid ser palestinier, muslimer, invandrare (och tjejer) som offer. Därför kan inte Gina Dirawi klandras. Hade det rört sig om en svensk man kan ni räkna ut hur snabbt han frysts ut av 'polite society' och funnit sig anklagad för Hets mot folkgrupp."

Detta är kärnan av analysen. Det är så här det kommer att gå. Affären är i stort sett överspelad tror jag. Dirawi är invandrare och kvinna, det är synd om henne, hon förlåts "sitt lilla övertramp".

Osvuret är ju alltid bäst men jag tror den så kallade kulminationspunkten är passerad. Dirawi "has carried the day".

Svensson sa...

@Olof 18.12: Pröva själv att blogga om "toi hebraioi", öppet, under eget namn som jag. Resultat: du får alla emot dig. I rest my case.

Olof sa...

Oavsett hur många man får emot sig gäller det att säga sanningen, Svensson. Det kan nog bli litet kärvt här på jorden då och då, men som jag har förstått det har du ett längre perspektiv.

Svensson sa...

Jovisst Olof, man kan se det så. Allt är möjligt, även i taktiskt svåra frågor som dessa. Så visst, man kan även kritisera judarna. Man kan till exempel göra som Kevin MacDonald och göra det inom en avancerad akademisk begreppsapparat. Det är hållbart och det vore i så fall vägen att gå.

Anonym sa...

Erik Helmerson är tydligen emot fri debatt i Israel-Palestinafrågan. Det är tydligen också förbjudet att säga emot honom och de åsikter han för fram, då ju hans ledare inte kan kommenteras.

Svensson sa...

Det Helmerson skriver på slutet av sin krönika idag gillas iaf av mig. Han sätter fingret på detta att MENA-människor som Dirawi inte får kritiseras. Då kan man kallas rasist. Den där Romanowska som grävt i fallet misstänkliggjordes ju av SVT:s ordförande Svegfors. Helmerson:

"Dagens Nyheter har tagit del av mejlkonversationen där Svegfors med stigande irritation och arrogans undviker Romanowskas frågor. Lågvattenmärket kommer när Svegfors på något sätt lyckas koppla ihop Romanowskas kritik mot Dirawi med ”fördomar och hets mot muslimer”, trots att hon inte ens nämnt ordet muslim.

Om Mats Svegfors hade avstått från maktspråk och i stället klargjort att Sveriges Radio, liksom SVT, självklart tar avstånd från citaten på Dirawis blogg hade saken varit ur världen i dag. I stället hänger frågan kvar: Kan man uttrycka vilka åsikter som helst och ändå vara en trovärdig företrädare för public service?"

Affären Dirawi seglar vidare och det gläder mig. Man ska inte ha ett frikort att hysa extrema åsikter bara för att man har invandrarbakgrund. Det är vad denna affär handlar om för mig. Bojkotta Melodifestivalen 2012 om inte Dirawi kickas!

Det här kan bli som Mello-bojkotten 1976. Ljuva tider.

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)