fredag 4 november 2011

Sverige: några anmärkningar


Det var milt när jag gick ut i morse. Förra året hade vi snö vid den här tiden, snö som låg kvar till april. Nu är det soft som i augusti. Så är det i Sverige i november 2011: behagligt väder. Alltid något. För övrigt läser vi idag att en våldsman jagas i Boden, att Stasiagenter löper fria på gator och torg, att Göran Hägglund tror sig kunna dämma upp buset i skolorna och att Lena Andersson ogillar bilden av Sverige som midsommarstång. Detta leder mig osökt till denna syntes om Sverige och vad det betyder för mig.

En beväpnad man jagas i Boden. Hoppas de tar honom. Men kanske är han en etnomänniska, kanske ropar han "rasist" om han grips? Då får han väl gå. Polisen reagerar som inför grön kryptonit för detta tillmäle. Man blir svag: "Det är bra, gå du! Förlåt! Jag som polis är en värre skurk än du om jag är rasist!"

Nåja. Vi vet ännu inte etniciteten på denne gärningsman. Kanske får vi aldrig veta det. Sådan är massmedia: signalement lämnas inte ut, gärningsmän kommer och går.

Ja, sådant är det i Sverige idag: saker försvinner i natt och dimma. Så är det ju framför allt med Stasisvenskarna: i andra länder har kompletta listor med dem som förrådde sitt land till DDR publicerats och diskuterats. Här däremot är det locket på. Antagligen för att det finns för många högdjur inblandade. Dagens elit har Stasibakgrund, på annat sätt kan man inte tolka tigandet.

Men vissa talar! Göran Hägglund säger idag att skolan måste duva eleverna i ordning och uppförande. Det var cirka 20 år för sent du sa det, Göran. Svenska skolor är idag mentala slagfält där busar med etniskt frikort tillåts förstöra för resten. Säger man åt dessa mobbare är man rasist.

Sverige sjunker mentalt som en sten. Alla rackar ner på detta land och dess traditioner. Lena Andersson skriver till exempel i DN om särart och kategoritänkande. Hon problematiserar, visst, men tenderar ändå åt en syrefattig universalism där all särart utplånas och med slutsatsen att bilden av Sverige som midsommarstång är falsk.

Vad fint Lena, du hatar midsommarstången och vad den står för. Det var en överraskning. Själv älskar jag Sverige. Dess kultur och historia, dess andliga landviningar, dess natur och folk – allt detta ligger mig varmt om hjärtat. Det må vara elementärt att säga detta men nu måste det sägas.

Det må vara elementärt. Och det må vara ett stort ämne att tala om. Så jag ska begränsa mig till det folkliga, det etniska sett kulturellt och mentalitetsmässigt. Dock är det etnisk-rasliga för sin del inte betydelselöst: för framtiden anser jag det bäst om svenskar/germaner dominerar i Sverige. Det Ersatz-projekt som är igång med dagens massinvandring måste upphöra.

Folket. Att umgås med svenskar och att själv ha detta etniska arv, det får mig att känna mig trygg. Det är ett civiliserat folk. Vi har till exempel en förmåga att hantera konflikter, vi kan samarbeta. Om tio svenskar hamnar i en trång sits (sjönöd, bilolycka, storm i fjällen) har jag en känsla av att vi intuitivt förstår varandra och att alla jobbar för det gemensamma bästa. Självklart? Inte i Afrika där man har olösta stamkonflikter som bubblar upp i tajta lägen.

- - -

Jag är glad att jag är svensk. Jag gillar att leva här med det arv jag har, mina förfäder som var bönder och händiga typer. ”Bra karl reder sig själv”: praktiska män, fria män. De gjorde sin plikt mot kronan och staten men bugade annars inte för någon. De stod på egen grund, eget odal. Jag bejakar detta arv, omhuldar det och för det vidare – och säger det till er – att lyfta ert huvud fritt och andas in den friska, svenska luften med era lungors fulla kraft. Det är en väldig skillnad att stamma från fria män jämfört med att stamma från trälar. Vi måste erkänna detta, bejaka detta.

Vi svenskar är ett litet folk i den yttersta norden som av egen kraft, med egen vilja och j-laranamma kramat fram välstånd ur den karga jorden. Och när det gällt har vi försvarat våra gränser av egen kraft, av folkets levande kraft och inte med legosoldater. Vi har idag ett välfärdssystem som man tycka vad man vill om, men det är iaf vårt, det är våra egna pengar som omfördelas. Vi lever inte på allmosor från FN.
Ifrån dessa gråstensmoar har vi skapat ett förlovat land...
Eftervärld, stå här på egen grund och lita inte till främmande hjälp.

Så kan man dikta med anspelning på Sveaborgs inskription. Och re slutraden så vill jag förstås inte skära av förbindelsen till Europa. Vi hör till denna världsdel. Men ”det är skam att sitta som vi gjort / och tempel åt andra välva, / men kasta stenar på egen port / och tala ont om oss själva.” (Heidenstam) Att dissa Sverige har på sistone blivit en ren nationalsport. Ofta citerade är Reinfeldts, Olofssons och Sahlins tirader. Sahlin hatar midsommar likt Lena Andersson. Vad bra, då kan de bilda en klubb. De kan åka och fira eid istället, det är nu på söndag. De blir säkert emottagna med öppna armar av muslimerna. Dock får de som kvinnor inte be i moskéns huvudlokal, de måste gå till ett speciellt kvinnorum. Sådan könsapartheid är höjden av progressivitet i dagens elit.

- - -

Och innan det sker får jag och andra påpeka det uppenbara: Sverige är ett bra land med goda traditioner. Jag har nämnt samförståndsandan, driftigheten, råkraften som odlat upp och kultiverat den vildmark som en gång rådde. Vi har försvarat vår frihet med vapen i hand. Nu är det försvarsmässiga ett minne blott med reduktionen/avskaffandet av Sveriges armé, men vi har iaf traditioner på detta område som jag är den förste att omhulda. Jag är även stolt över den andliga nerv som darrat i detta land, den religiositet som hyllat såväl hednagudar i lundar och på hällristningar liksom Gud och Hans son i tempel av granit och tegel, marmor och sandsten.

Vi svenskar har denna känsla, denna instinkt för något annat, något bortom Bortom. Det är inte självklart, iaf inte för de 10% av våra medborgare som hyllar ateismen. Jag är dock glad att jag lever i detta land med kyrkor vart man åker, glödande monument i aftonsolen över en esoterisk sanning, den att världen till sin innersta natur är andlig, inte materiell.

Så det finns andliga traditioner här i landet. Men det svenska är så mycket mer - oerhört mycket mer. Vi svenskar har allehanda berömvärda kvaliteter, omvittnade av fler än mig. Vi är, utöver det som sagts ovan, ett lågmält, plikttroget och ödmjukt folk. De stora gesterna ligger inte för oss, inte den stora utlevelsen eller passionerade utgjutelsen över ditt och datt. Vi behåller lugnet. Detta är mestadels bra. Men idag, när vi finner oss trampade på en gång för mycket, då kan det rinna över. Då kan Höga Herrar få höra ett och annat ur folkdjupen. Senast fick de det i september 2010. Det var när 300 000 svenskar la sin röst på Sverigedemokraterna trots att våra PK-präster å det strängaste avrått från detta. Partipolitik åsido; SD:s brytande av 4%-spärren och tagande plats i riksdagen var en rungande replik från ett Sverige som fått nog.

Vi är ett godmodigt, tåligt, driftigt folk som bygger landet. Vi lever i landskapet och landskapet lever i oss. "Sverige" är ingen abstraktion; det är högst reella intryck och stämningar. Det är kornsuset sommartid, det är ett tradarfik i Docksta i menförestid. Det är midnattssol på Degerberget, solen på Riddarholmskyrkans torn. Det är malar i Mälaren, det är Vasalopp och Vansbrosim, Vätternrunda och vårsådd. Ja, vad säger man; man vill gärna bli poetisk i fall som dessa så jag lämnar över ordet till ett proffs, Sten Selander. Hans "Testamente" säger mycket om det specifikt svenska, den urkraft som gjort detta land till vad det är, om den dagliga gärningen av bönder och soldater, av "läkare, krigsmän och präster": vad stort sker, sker tyst.

Det är detta tysta storverk, detta samlande av en skatt i det fördolda som för mig är essensen av det svenska, som är det svenska: det svenska som jag vill värna från politiker och författare som förnekar att Sverige öht finns, som förnekar vårt kulturella och etniska arv, som säljer ut Sverige till plutokrater och finanshajar och lämnar vårt land öppet för illegala och andra invandrare att våldgästa i.

Så plats nu alltså för Sten Selander (1891-1957):
Vi samlade aldrig pengar på hög.
Det gör bara den som rädes.
Vi hade vår vishet: en karl som dög
fick bärgning nog allestädes.

Vi gjorde vårt dagsverke, smått eller stort,
som läkare, krigsmän och präster
och nöjdes, om blott det var hederlige gjort
när döden gav oss semester.

- - -

Du ärvde landet. I arv du tog
ej rågar, men suset i rågen;
ej skogar, men doften av höst i skog;
och lindelövet där trasten slog;
och snön under norrskenbågen.

Du ärvde riket. Led efter led
har långsamt vi byggt det mot dagen.
Det är röjarnas yxhugg vid sotig sved,
det är tankar som svultna klerker skrev ned
och blodet av glömda soldater som stred
till värn för vårt fäste: lagen.

- - -

Du ärvde ansvaret. Dag efter dag
på nytt får du friheten vinna.
Du lever inte på undantag.
Det beror på dig och folk av ditt slag
om rike och rätt skall försvinna.

Nu hotas ditt arv. Du skall frestas hårt
att svika och överge det.
Så glöm ej, då rike och folk har det svårt,
det enda adelsbrev som är vårt:
Vår rätt att stå främst i ledet.

Relaterat
Mångkultur = mångproblem
Nationalism
Svensson och svenskheten
Bild: en kornlada i Västerbottens inland.

svd

4 kommentarer:

Anonym sa...

Till Svensson.

Det är med stort intresse och uppskattning jag läser de
flesta av dina alster.
Att förvalta vårt gemensamma kulturarv borde vara förknippat med glädje och stolthet för oss alla,tyvärr är så ej fallet i dagens Sverige.

Med förhoppning om många läsare hittar till denna utmärkta blogg.

Vänligen.
A.

Anonym sa...

Stasi-arkiven bör öppnas, det borde vara så. Man skall sedan ställa de som förrådde Sverige inför rätta och se till så att de får ett välförtjänt hårt straff och utvisning. Stasi var farligt. Det innebar ett hot mot Sverige, men det finns även andra spioner från andra s.k. stormalkter som exempelvis USA och Sovjet som borde ställas inför rätta och sedan utvisas oavsett om de har svenskt medborgarskap - kort och gott landsförrädare och bör slängas ut utan pardon.

Ersson kan också ställas till svars i viss mån som spion - hon kan erkänna sanningen och sluta ljuga på Stasi-manér. Hon ljuger och gråter ut hos SÄPO, låter ungefär lika förtroendeingivande som familjen i Sandviken som fick sina barn tvångsomhändertagna pga barnporr och sexövergrepp.

Anonym sa...

Inget nytt.På 1700-talet vurmade adeln för Frankrike och talade franska. Dagens elit letar efter en ny identitet hos de Andre i tredje världen.

Svensson sa...

@Anonym 00.04: men vad vurmar man för egentligen? Med sin tolerans tolererar dagens elit allt, dvs inget. Man definierar sig negativt: man är antirasister, antifascister. Negativ legitimering.

@A: tack för beröm. Och gällande topic: det tar sig nog. Att älska det man gillar gör en stark. All denna negativa livssyn som jag nämnde nyss, den tär på krafterna. Folk kommer att tröttna på att alltid tala illa om Sverige och det svenska, var så säker.

@Anonym 21.53: visst bör förrädarna straffas. Dock har jag hört att spioneri bara har fem års preskriberingstid. Fem år och sedan är man off! Det vore katastrofalt.

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)