tisdag 6 december 2011

Bloggare är ansvariga...?


Eftersom Breivik är förklarad sinnessjuk är han inte ansvarig för sina gärningar. Vem är ansvarig då? "Fjordman" tycks Geir Lippestad mena. dn exp ab

Bloggaren Fjordman publicerade analyser som var kritiska mot islam. Man torde kunna säga: Fjordman var och är väldigt kritisk mot islam, han anser inte att den för något gott med sig. Själv anser jag: islamism bör bekämpas om den förekommer i Europa. Vi ska inte ha sharia här, det har jag påstått länge. Utöver det må islam få utövas inom vissa ramar. Och i MENA har islam sin mer eller mindre naturliga biotop.

Men Fjordman har en hårdare syn, speglad även i Breiviks manifest: islam ska helt isoleras. Sakfrågan åsido: är det Fjordmans fel att 77 personer dött? Jag tycker sinnessjukstämpeln mot Breivik iofs är rätt, att säga "han är frisk" går inte, men att nu dra Fjordman inför rätta leder ut i märkliga marker. Det är inte bara förhör, Lippestad planerar att dra Fjordman inför rätta skriver DN. Men DN kan ha missuppfattat det hela; något straffrättsligt ansvar anser ju inte Lippestad att bloggarna har. Det menas alltså: Fjordman kan kallas att vittna inför rätten, inget annat.

Visst rörs man av pratet om bloggarnas roll i Breivikhistorien. Fråga mig. Men i mitt fall gällde det rätten att få analysera dådet post festum. Nu rör det ansvarsfrågan för själva dådet. Och som sagt, Fjordman kommer inte att anklagas för brott. Men DN har med sin rubrik gett sig in i den gråzonen: "Nätdebattörer bär ansvar för Breiviks terrordåd". Var i så fall Baader-Meinhof inte ansvariga för sina dåd, var det Carlos Marighellas fel...? Var Ted Kaczynski inte ansvarig för sina dåd, var det gröna ideologers fel...?

Alla är ansvariga för vad de säger och skriver. Jodå. Och Fjordman kanske nyttjat en utmanande retorik i sina analyser av islam. Det ska han få svara för i så fall inom rimliga gränser. Men att helt ställa Breivik åt sidan och som försvarsadvokat sikta in sig på Fjordman, det är konstigt tycker jag. Just for the record, vad tycker Breivik om detta? Om Lippestad alltför extremt driver detta med att ansvaret låg på annat håll, inte hos gärningsmannen, så torde han inte ha lång tid kvar som försvarsadvokat. Jag menar, Breivik vill väl inte utmåla sig som viljelöst instrument för Fjordman och dennes analyser...?

- - -

Breivik har skrivit ett manifest. Det kallas "hatmanifest" av media. Jag har läst delar av detta hatmanifest. Det finns en dagboksdel. I dagboken redogör Breivik för hur han skaffar vapen och sprängmedel. Vapnet Breivik använde under sin mordaktion var för sin del en Ruger Mini 14, en automatkarbin på 5,56 mm kaliber. Han hade tänkt köpa en rysk AK i Prag, september 2010, men det misslyckades. Han approcherade hor- och drogkretsar men dessa skrämdes lite av hans framtoning, de trodde han var polis…! [s 1453] Det kan man nästan förstå. Man får inte se för prydlig och straight ut i dessa kretsar, att smälta in är A och O.

Brevik är en småborgerlig, prydlig typ, men det var också en fördel i hans andra förberedelser. Han säger själv i manifestet att för att hyra bilar, skaffa sprängämnesmaterial osv så får man inte ha för mycket tatueringar och piercningar, man bör undvika vissa attribut som signalerar ”extremist” (svartfärgat hår, solbrillor, linne osv).

Breivik hade verkligen tänkt igenom sitt dåd rent operativt. Han hade till exempel en speciell gnuggmaskin för att ta bort hyrbilsfirmornas dekaler på de bilar han hyrt. [s 1469] Bilarna skulle se ut som hans egna, det gav ett stabilare intryck. Detta är en av tusen saker Breivik nämner i sin dagbok [s 1415 ff].

Han var rätt skärpt som planerare. Hade han hjälp utifrån? Säger man "han kan ha fått penga- och vapenhjälp från någon öststat" får man genast höra protester från så kallad vän av ordning, vän av "ensam galning"-narrativet och vän av vardagliga förklaringsmodeller. Men jag räds inte protester. Men utredarna kanske räds att reta upp ett östland? Och därför ligger locket på gällande främmande makts-teorier om Breiviks support...?

Jag brukar få skit för det jag skriver om Breivik. Men jag låter mig inte tystas. Men för vad det är värt, för nytillkomna läsare och yrvakna nybörjare i gråzonsanalysens rike, säger jag: dådet i sig var sjukt. Jag menar, nog intresserar jag mig för Breviks analytiska approach i skaffandet av vapen etc men visst kommer vämjelsen där efter tag. Skaffa vapen, för vad? Mörda. Det lämnar en besk eftersmak.

Men vi kan inte bara reagera med indignation i denna fråga, detta komplex som heter Breivik-Utöya-2083. Vi måste ha is i magen och bege oss in i mörkrets hjärta. Endast så fångar vi trollen, endast så kan vi lära oss att förstå den tidsanda som, like it or not, Breivik varit med om att skapa. Peak oil, OWS, Jasminrevolt och Libyenkrig, hot om krig mot Iran och Syrien och så Breivik: det är 2011. Ska vi tiga om detta...?

Relaterat
Vill du bli en paria, blogga om Breivik
Terra Incognita
Krigshot mot Iran
Emil Nolde, "Marskland", 1916.

10 kommentarer:

Goten sa...

Geir Lippestad är väl ute efter alla tänkbara förmildrande omständigheter, så som inre påverkan via sjukdom och yttre påverkan via islamfientliga bloggar.

Att spåren inte funkar riktigt ihop blir kanske inte hans sak att avgöra.

Jag tror han gör rätt, som försvarsadvokat, genom att försöka genomlysa bägge spåren.

Att både Peder "Fjordman" Jensen och Hans Rustad, som jag förstått, är israeltrogna judar gör det ännu mer spännande.

zeno sa...

jag vet att det under domstolsförhandlingar fastslagits att actionfilm använts som operationsplan för ett utfört brott.

men vem ska i så fall hållas ansvarig? manusförfattaren? regissören? film-producenten? distributören?

om man betänker alla de som fastnar i klorna på speldjävulen - borde i så fall inte svenska spels reklam kunna åtalas för att människors hela liv slås sönder?

eller alla som blir alkoholister? har inte systembolaget ett ansvar för dessa? vad säger länkarnas olika organisationer om ansvarsfrågan?

någon kreativ utexamnierad lagvrängare kan säkert omtolka någon befintlig lag så att ovannämda företeelser framledes bestraffas.

själv föreslår jag följande lagtexts omtolkning till att inbegripa även främjande av alkoholism och spelberoende

"5 § Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (1998:393)."

vi kommer att få uppleva många omtolkningar av våra gamla rättigheter och skyldigheter framledes.

även våra svenska grundlagar kommer att betraktas i nytt ljus...

"social ingenjörskonst" är bara förnamnet till vad som komma skall...om det nu inte redan är här...

zeno sa...

ps

systembolagets och svenska spels annonser vill ju aktivt främja att fler köper deras produkter; det som de gör reklam för.

kanske bloggarnas bästa försvar därför är att i starkaste möjliga ordalag deklarera att de vill påverka människor till att bli miljömedvetna, skydda djurens rättigheter, sätta stopp för vapenindustrin etc etc.

i ett demokratiskt samhälle är det önskvärt och fullt legitimt att försöka påverka medborgarna att ändra åsikter och därmed påverka samhällsutvecklingen.

vems felet sen är att det upplevs som stört omöjligt att genom demokratiskt acceptabla metoder påverka utvecklingen kan verkligen diskuteras.

vad jag minns t.ex. så lovade svenska politiker att det förelåg en bred majoritet i riksdagen som inte skulle kunna ruckas att kärnkraften skulle vara avvecklad till 2010 bara man fick ladda, var det, barsebäck 2.

visst ligger det i sakens natur att följande regeringar inte kan vara bundna av tidigare regeringars beslut, men reinfeldt har ju offentligen sagt att man inte kan påverka invandringspolitiken eftersom sverige är bundet av internationella konventioner.

så ibland är man bunden och ibland inte...

t.ex. vet jag att britterna är djupt upprörda över att de trots flerfaldiga löften inte får folkomrösta i eu-frågan.

och det är faktiskt det här som är det värsta med det tillstånd som just nu råder i politiken, nämligen att politikerna har glömt bort varför vi ska ha demokrati.

alternativet är kaos och konflikter.

men kanske är det bara när det sker i arabländer och kallas för arabisk vår som folkligt uppror och samhällsomstörtning applåderas?

kapitel109 sa...

"Säger man 'han kan ha fått penga- och vapenhjälp från någon öststat' får man genast höra protester".

Nu kan jag ha missat något du skrivit tidigare, jag är ju en nytillkommen läsare, men varför skulle någon öststat ha hjälpt Breivik med dådet?

Fri pdf sa...

@109: Inte vet jag. Men på Wikipedias sida över Breivik nämndes hans besök i Vitryssland 2006, plus länkar som undersökte detta.

Skälen för öststatshjälp i dådet? Well, säkerhetstjänster gillar att bedriva projekt, även smått idiotiska sådana. Man vill visa resultat. "Planmålet ska uppfyllas". My two cents.

Har jag fel i öststatskopplingen bryr jag mig inte. Men man måste som privatspanare få följa ledtrådar.

Karpstryparn sa...

Känner igen det, även jag har blivit anklagad för att vara ansvarig för terrordåden i Oslo. Helsjukt, jag skrev bara vad jag ansåg vara orsaken till dåden.

Svar om Pridefestivalen: Ja, om Pridefestivalen läggs ner så får de göra på annat håll.

Fri pdf sa...

(Stryparn skrev om Pride på sin blogg.) Jag sitter och listar olika saker som visar att läget kanske håller på att vända. Till dem hör sådant som "Pridefestivalen läggs ner". Annat är filmen Play, Arktos förlag, brandmannen som fick rätt mot PK-kvotering osv osv.

Nimue sa...

Jag är inte juridiskt bevandrad , men det är väl tveksamt om man kan kalla Fjordman som vittne under förevändning att han är delvis ansvarig för brottet och ska "stå till svars".(.. som en överlevare sa i Norska media.) Med tanke på att han då blir ett vittne som samtidigt behöver advokat för att värja sig mot anklagelser. Han är ju redan "bränd", har förlorat sin anonymitet och tydligen sitt jobb etc. Skandalöst mysko tänkt där, om Fjordman dessutom ska behöva springa ifrån alla de som vill se blod nu när Breivik är "sinnesjuk".

Nimue sa...

...fast om man tänker lite på det ser man ju hur detta är mer politiskt spel än rättssak. Här ser kanske försvaret hur de kan fånga alla fiskar i ett nät och lägga våtvarma omslag över hela befolkningen. Breivik själv har ju således inget förvar egentligen, bara att välja mellan två "onda" ting.Jag tror inte han är fullt så galen på det sättet som psykiatrikerna satte ribban - väldigt lågt. Enligt dem kan han ju inte torka sig i arslet själv.Någonstans känns det här väldigt fel, men rättssaken handlar nog mest om att tysta alla påstådda extremister, rasister och islamofober och etablera rejäla skadestånd till offer och till arbetarpartiet. Breivik är helt utmanövrerad och har blivit "stackars Anders". Att vara paranoid schizofren är dessutom att vara helt omyndigförklarad i sammanhanget. Men det är vi - folket- som får sitta i madrasserad cell och gå på lull-lull-piller som vanligt. Breivik själv har säkert bara roligt. Som Charles Manson.

Fri pdf sa...

Sant Nimue: Breivik är road av att det hela håller på så länge som möjligt. Så jag tar tillbaks det jag skrev i inlägget, cirka i mitten, att Lippestad kanske får respass. Nu lutar jag åt att Breivik antagligen gillar "allt smågrejs" som Lippestad hittar på, som att låta Fjordman vittna. Dra ut på rättegången för att skapa maximal spänning i det norska samhället.

Och i värsta fall kommer MSM att hetsa om högerextremt hot, förbud av bloggare etc under rättegången. Men jag tror det tåget har gått och att vi nu är i en annan, märkligare zon. Den gråaste av gråzoner! Ett märkligt Terra Incognita.

Man får vara beredd på allt, dock tror jag inte elitens försök att döda all politik och opinion till höger om moderaterna kommer att lyckas. De skulle ha passat på att införa sin politiskt korrekta 1984-diktatur strax efter dådet i juli 2011, då var Norden i chock. Nu har chocken lagt sig och internet är fortfarande fritt, folk till höger om moderaterna får fortfarande finnas. Även om det sitter trångt, som i DN/Expos hetsande i veckan. Med lite guilt by association kommer nazistämpeln fram. Vi får väl se hur det går.

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)