måndag 2 januari 2012

Hatar Fredrik Reinfeldt Sverige?


[Edit 15/5 2012: Fredrik Reinfeldt har idag nämnt "etniska svenskar" i en bisats, utan illvilja. Så han är kanske inte längre så där ljum mot det svenska som han nyss föreföll. Med det i minne låter jag formuleringarna stå i detta inlägg som inte handlar så mycket om Reinfeldt; texten belyser "Sverige" och "svensk" som de sedvanebegrepp de är.] Vi har en så kallad statsminister idag. Han heter Fredrik Reinfeldt. Man frågar sig oförställt: hatar denne man Sverige och svenskar? dn

Mitt svar på frågan om Reinfeldt hatar oss svenskar är: nej, inte alls. Han hatar inte det traditionella Sverige. Han tycks bara ogilla det.

Jag menar, hur ska man annars tolka hans uttalande vid ett besök i Södertälje 2006: ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.”

Hör ni det, svenskar? Sverige är lika med barbari. Allt, precis allt vi åstadkommit här är barbari. Odlingen, statsbyggandet, värnandet av våra gränser: detta är barbari. Runstenarna, balladerna, Runius och Haquin Spegel, Bellman och Swedenborg, Tegnér och Geijer, Heidenstam och Lagerlöf: allt detta är barbari.

Och med hjälp av media och akademi ska han få oss att tro att Sverige inte ens existerar. Dick Harrison anser att "svear" är en konstruktion. Den som i MSM eller på universitetet djärvt nog hävdar att Sverige existerar, han får sig en beskäftig föreläsning till livs med innebörd att Sverige inte finns och att svenskar är ett hjärnspöke. Och finns vi så är vi dåliga.

Men Sverige existerar. Svenskar finns. Jag skrev om detta för en månad sedan:
Jag är svensk medborgare. Samt ett slags nordgerman, alltså vad som brukar kallas "etnisk svensk". --- [M]an förstår i dagligt tal vad som menas med "det japanska folket", "det spanska folket", "det somaliska folket", "det iranska folket", "det sydindiska folket" et cetera. Då förstår jag inte varför begreppet "det svenska folket" ska orsaka sådana problem, varför svensk intelligentia gör allt för att förneka det, för att problematisera ihjäl det.

- - -

Vi problematiseras ihjäl. "Bildade" svenskar ska genast komma med sofismer så fort begreppen "svensk" och "Sverige" tas in i det korrekta, välstädade finrummet där allt är så tolerant och progressivt. Men snälla, låt oss i fortsättningen slippa dragningar som "infödda svenskar finns inte, vi är sedan inlandsisen smälte alla invandrare", "först på plats var antagligen samerna, endast de har rätt att kallas svenskar", "etnisk svensk, vadå jag har norsk mor och tysk far, får jag inte vara svensk då" och "alla är svenskar, vit eller brun, svart eller gul, det spelar ingen roll". ---

[J]ag vänder mig mot det sentiment som säger att "infödd svensk har inte rätt att kalla sig svensk", "en nordeuropeisk östskandinav har inte rätt att hålla tal på nationaldagen", "en svensk har inte rätt att citera Vilhelm Moberg och säga, "Sverige är vårt genom svensk strävan"". Detta sentiment tar formen av en subtil stöld av vårt land. Detta är den mentalitet som säger att en sedvanlig svensk ska inte få yttra sig om invandring, traditioner och etnicitet. Svartas etnicitet hyllas, den är en värdefull sak för världens framtid; ja även japansk, indiansk och eskimåisk etnicitet. Gäller det dock någon form av vit etnicitet är brännmärkningen genast där.

- - -

Man kallas rasist om man säger, "jag är etnisk svensk och nordeuropé och stolt över det". Men jag är själv inte rädd för rasiststämplen. Jag ogillar klangen i ordet men jag är inte rädd för den. Ni kan alltså inte komma dragande med denna "gröna kryptonit" mot mig för jag är immun. Jag värnar mitt folk och mitt land och det finns ingen lag, varken skriven eller oskriven, som kan hindra mig från det.

Alla ni som är ljumma, som säger, "vadå, alla är svenska, bara man sköter sig". Det är en farlig likgiltighet. Under tiden kommer du, som vit, att sakta men säkert fråntas rätten till ditt land genom den strävan som dina förfäder åstadkommit. När vi får det svart på vitt, i grundlagen att "svenskar existerar inte som etnisk grupp" och "kungariket Sverige kallas nu provinsen Östskandinavien i Världens Förenta Stater", då kommer de folkgrupper som tidigare gillat att kalla sig (ny)svenskar att kalla sig svarta, gula, röda eller vilken etnicitet de nu kan åberopa. Du återigen, som är vit, nordeuropé och svensk, kommer att kunna föras till ett arbetsläger som en Mindre Värd Människa och Ett Hot Mot En Bättre Värld.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Sverige existerar, vi svenskar existerar. Och vi har en statsminister som har en märklig attityd till det traditionellt svenska. Så varför ens kalla dig "Sveriges statsminister", Fredde? Varför inte döpa om landet, kanske till det där "Provinsen Östskandinavien" jag föreslog i citatet...? Din idol Obama kallar ju inte sitt land "Amerika" längre; det är bara US, "United States". Det där "of America" är borttaget.

Så Reinfeldt, vad är det som bjuder dig emot? Döp om landet till något lämpligare för dig och ditt antisvenska hatsentiment.

Relaterat
Enhörningens Tid, del 1
Anti-vitt sentiment
Det är lugnt idag
Sverige existerar
Händelser i Rokkana

49 kommentarer:

Anonym sa...

Men allt det du nämner har ju fått influenser utifrån. Bellman levde väl inte i ett Sverige med stängda gränser.

Goten sa...

När Moderterna satte "nya" framför sin partibetäckning hände samma sak som när engelska Labour satte "New" framför sitt partinamn: man blev mer US-orienterade, uttalat mångkulturella och allt mer likgiltiga inför den egna befolkningen.

Fri pdf sa...

@anonym 12.46: Bellman var en svensk diktare på svensk botten, som gav en omisskännligt svensk stil åt de tritoner och sylfer och franska melodier han lånade.

Öppna gränser ska vi ha, influens utifrån; dock inte okontrollerade gränser.

Anonym sa...

Skiftnyckeln är svensk, det vet jag. Men bessemerprocessen uppfanns av en britt och martin av en fransman, tyskarna hjälpte till att förädla processen, så hur svensk är den egentligen?
Svensk. (Född i Sverige av tyska föräldrar, så hur svensk är jag?)

Fri pdf sa...

@anonym 13:25: svensk är ett sedvanebegrepp. Alla vet vad en sedvanlig kines, japan, arab, portugis är. Krångla inte till det. Om man av övriga svenskar bedöms som svensk är man svensk.

Som jag skrev i inlägget:

"[M]an förstår i dagligt tal vad som menas med "det japanska folket", "det spanska folket", "det somaliska folket", "det iranska folket", "det sydindiska folket" et cetera. Då förstår jag inte varför begreppet "det svenska folket" ska orsaka sådana problem, varför svensk intelligentia gör allt för att förneka det, för att problematisera ihjäl det.

- - -

Vi problematiseras ihjäl. "Bildade" svenskar ska genast komma med sofismer så fort begreppen "svensk" och "Sverige" tas in i det korrekta, välstädade finrummet där allt är så tolerant och progressivt."

Vi har haft influenser. Vi svenskar har bedrivit odling och kultur i detta land, med och utan influens utifrån. Vi har gett svensk stil på vissa saker. Reinfeldt förnekar det. Det är trist; en statsministers ord har symbolisk betydelse. Se bara hur positiv effekt liknande ord kan ha, som Merkels "Multikulti ist tot."

Josef Boberg sa...

GOD FORTSÄTTNING AV 2012 !

Boffen sa...

Men anser du att våra odlingar, runstenar eller kanske Bellman är hotatde på något sätt? Förklara gärna hur det hotet ser ut.

Fri pdf sa...

@Boffen: inte konkret hotade. Men genom att statsministern säger att den svenska kuluren är värdelös, så skapas en onödigt likgiltig, fientlig och nihilistisk attityd mot vårt kulturarv.

Maud Olofsson ansåg att "Sverige skapades av folk som kom utifrån". Mona Sahlin sa att hon hatar allting traditionellt svenskt. Här är källor på detta. Det är ett slentrianhat som byggs på av att media och universitet styrs av ett sentiment som inte tillåter att man vurmar för traditionellt svenska ämnen. Det är inte förbjudet men man uppmuntras att forska om andra kulturer, och nämner man Sverige ska man racka ner på det och be om ursäkt, allt för att inte ge ett visst parti vatten på sin kvarn.

”Jag tror det är lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.” – Mona Sahlin på AB:s hemsida Ungt Val 15/3 2002. Fientligt mot svensk kultur? Nej inte alls. Det är ett samhällsklimat det handlar om. Detta klimat måste ändras. Sverige existerar.

zeno sa...

varför har du utelämnat strindberg?

Fri pdf sa...

Ahh Strindberg... han var onekligen innovativ, han skrev intensivt. Jag erkänner att han var betydande och smart, han nydanade svensk dramatik och hans prosa var strong, han hade till exempel ett väldigt stort ordförråd, nästan lika stort som mitt... Men personligen har jag svårt för att gilla honom.

Boffen sa...

Men om det inte förligger något hot ser jag inte vad problemet är.

Runstenarna kommer att stå kvar och Strindberg kommer att läsas.

Känns som ett väldigt konstruerat problem det här.

Anonym sa...

Kom inte med mer onödigt svammel!

Anonym sa...

Är inte "Om man av övriga svenskar bedöms som svensk är man svensk..." ett cirkelbevis?

Fri pdf sa...

@Boffen: det är ett mentalitetsproblem, ett skevt sentiment.

Det sitter i väggarna. Men vi ska inte riva huset, en omtapetsering räcker.

Boffen sa...

"det är ett mentalitetsproblem, ett skevt sentiment.."

Som sagt, ett konstruerat problem. Vad betyder sentiment förresten? Jag vet vad sediment är men det kan det ju inte vara.

Fri pdf sa...

@anonym 16.25: onekligen tenderar det åt cirkelbevis. Men det blir lätt så med sedvanebegrepp. Det är ingen exakt vetenskap.

Man i så fall måste du ifrågasätta alla andra sedvanligt erkända nationaliteter som kines, arab, västafrikan och så vidare. Finns det inga kineser, araber osv bara för att ingen vetenskaplig defintion på dessa existerar?

Fri pdf sa...

@boffen 16.29: sentiment är lika med mentalitet och samhällsklimat. Antingen ser man det eller inte, antingen har man känslespröten ute eller inte.

Anonym sa...

Det tenderar inte, det ÄR ett cirkelbevis. Varför håller du på med sånt nonsens?

Boffen sa...

Som sagt, ett konstruerat problem. Ingen vidare intellektuell nivå på den här dialogen, ber om ursäkt för det :)

Anonym sa...

Svensk? Bara för att man talar svenska... det finns översättningsmaskiner som klarar det ganska perfekt... ich bin müde auf der schwedische Unsinn,daß ich lesen und feststellen, dass verrückt und lächerlich! Ha, ha, ha! Scheiße lächerlich!

Fri pdf sa...

@anonym 16.32: Cirkelbevis används även för att definiera existensen av andra nationaliteter. Racka ner på dem också, var konsekvent. Får inte svenskar finnas får inga andra nationaliteter finnas för det är ovetenskapligt!

Fri pdf sa...

Frågan kan alltså anses vara med ja besvarad. Inlägget heter "Hatar Fredrik Reinfeldt Sverige?" Ja det gör han. Och merparten av kommentatorerna i denna tråd gör det. De överproblematiserar varje omnämnande av "Sverige" och "svensk".

Bra, då vet vi det. Ni hatar Sverige. Tack och adjö. Så dra vidare då och fira romskt kulturår, det är ju zigenarnas år i år...

Anonym sa...

Oj Svensson, jag tror faktiskt du har lyckats presentera ett cirkelcirkelbevis, vilket ju är imponerande.

Och naturligtvis idiotiskt :)

Boffen sa...

Ursäkta, men jag förstår fortfarande inte. Kommer skiftnyckeln och Selma Lagerlöf försvinna snart? Blir det jihadattacker mot runstenarna?

Skämt åsido, vad är det faktiska problemet här?

zeno sa...

vilken betydande svensk författare har i ett av sina poem följande strofer?

"ni har makten, jag har ordet.

jag har ordet i min makt"

varför har du dessutom utelämnat berzelius?

Fri pdf sa...

@Zeno: Det finns många man kan nämna inom vetenskap och akademi, kultur och konst: Höijer, Boström, Zorn, Mårten Eskil Winge, Bruno Liljefors, Sten Selander, Karlfeldt, Frans G. Bengtsson och Åke Ohlmarks, John Bauer och Krouthén, Fröding och Carl Snoilsky. Svenska stormän av yppersta slag, sådana som dagens mentalitet talar tyst om.

Men ditt Strindbergcitat Zeno är bra. Det kan man säga till Regimen: "Ni har makten, jag har ordet, jag har ordet i min makt." Det beskriver bloggarens situation perfekt, ensam galning mot helvetet.

Anonym sa...

OK Boffen ge ett exempel på ett positivt bidrag från dagens arabiska kultur. Och ingen mat eller musik tack.

Anna sa...

Boffen, problemet är att Sverige de senaste 40 åren genom invandring ökat sin befolkning med omkring en miljon. Invandringen till Sverige de senaste 40 åren överstiger per capita invandringen till Amerika under åren 1870 till 1910.
Om några decennier kommer det som vi ser som svenskt inte längre att finnas annat än i små etniska enklaver i ett splittrat och tribaliserat land, splittrat i etniska, religiösa och förmodligen även politiska enklaver. Du, Boffen, tycker kanske att det är skitsamma, andra tycker att det är en förlust. Vi får hoppas att du inte har behov av välfärdsstatens tjänster, för de har sinat vid det laget.

IPK sa...

@anonym 16.32:Cirkelbevis? Bevis av vad? Möjligen kan man säga att det är en cirkulär definition men är det särskilt problematiskt? Bara om det alltid var svårt att avgöra huruvida någon är svensk uppstår problem, men i de allra flesta fall uppstår aldrig ens frågan. Det är lösningen på den skenbara motsägelsen.

Men om alla svenskars nationella identitet var splittrad och problematisk skulle också frågan om vem som är svensk hamna i en helt ny situation, då vore det kanske menungsfullt att säga "det finns inga svenskar". Om det är åt det hållet vi utvecklas, och mycket tyder på det, finns det anledning till oro.

Kristian sa...

Trevligt att du kör på i god fart även under 2012!

Ett vanligt faktum som bland annat kommer upp i den här tråden om svenskhet är att många inte kan ta till sig resonemanget bakom "Om man av övriga svenskar bedöms som svensk är man svensk".

Kritiken tolkar satsen som ett logiskt cirkelresonemang. Vad man därmed gör är att man försöker beskriva ett i grunden sociologiskt fenomen "svenskhet" som ett logiskt eller filosofiskt problem.

"Om man av övriga svenskar bedöms som svensk är man svensk." är en utsaga som har mer likheter med "The proof of the pudding is in the eating" än med en logiskt korrekt formulerad sats.


Många sociologiska processer bygger på självreferens eller "cirkelresonemang", där processerna inte är underställda någon normativ logik för hur man ska utforma korrekta satser när det gäller åsikter om gemenskap och tillhörighet.

Karpstryparn sa...

Att Fredrik Reinfeldt hatar både Sverige och svenskar är solklart, han kan bara inte vara så tydlig som han verkligen vill vara.
Men det behöver han inte heller, hans hat lyser igenom.
Ett av mängder med exempel på att han hatar Sverige och svenskar har vi i hans påstående om att han anser att det är svenskt att vara negerkannibal.

Urban sa...

Eftersom grundlagen ar andrad och Sverige ar mangkulturellt enligt regeringes satt att se pa det sa ar det svart att neka andra religioner att ta plats.Personligen kommer jag aldrig acceptera nasse Fredriks beslut.

Fri pdf sa...

Tack alla ni som lämnat kommentarer på slutet, Urban, Karpstryparna, Kristian, IPK och Anna. Särskilt IPK och Kristian som gav mig stöd i att sedvanebegrepp/sociologi medger cirkeldefintioner. Svenskhet är ett sociologiskt fenomen, inget som kan reduceras till logik.

Anonym sa...

Kristian, har du något annat exempel på sociologiska processer som bygger på självreferens?

Boffen sa...

Anna, "om några decennier..", vad betyder det? 30-40 år?

Hur pass tribaliserat tycker du att Sverige har blivit efter dom 40 första åren av den här förändringen tycker du? Har du nåt bra exempel på stammar som har växt fram?

Boffen sa...

Och vad är "arabisk kultur.."? Menar den Anonyma frågeställaren att det finns ett land som heter Arabien?

Anna sa...

Boffen, läs i NE: "Arabien, arabiska Jazīrat al-˙arab ('arabernas [halv]ö'), område som i stort sett motsvarar de nuv. staterna Saudiarabien, Yemen, Oman, Förenade arabemiraten, Qatar, Bahrain och Kuwait."
Så visst sjutton finns det en arabisk kultur.

Dessutom är det uppenbart att du inte vet vad uttrycket "tribalism" innebär. Slå upp det när du ändå är igång.

Börjesson sa...

"I min släkt har jag en väldigt brokig bakgrund. Min farfars farfar var svart. Min släkt kommer inte från Sverige. Det här försöket att mentalt få oss att acceptera att vi svenskar, i vårt lilla land, har bott här för oss själva – och sen finns det ett "dom" som kommer utifrån – det stämmer helt enkelt inte. Sverige präglas av att människor kommit hit och blandats. Det tycker jag är det vackra med Sverige. Jag är själv en produkt av det."
- Fredrik Reinfeldt, Sydsvenskan, nov 2011

Läs gärna hela den länkade artikeln, den ger massor av inblickar i hur statsministern tänker i de här frågorna.

Angående "ursvenskt är bara barbariet" så tycker jag att det är lite förvånande att du, Svensson, som ju är poetiskt bevandrad inte nämner att det är ett bara lätt modifierat Tegnér-citat Reinfeldt använder där. Man kan tycka (det gör jag) att han tar citatet ur sitt sammanhang och vrider det till något helt annat än vad Tegnér syftade på, men det hör väl ändå till att nämna det.

Där låg ett skimmer över Gustafs dagar,
fantastiskt, utländskt, flärdfullt om du vill,
men det var sol däri, och, hur du klagar,
var stodo vi, om de ej varit till?
All bildning står på ofri grund till slutet,
blott barbarit var en gång fosterländskt;
men vett blev plantat, järnhårt språk blev brutet,
och sången stämd och livet mänskligt njutet,
och vad Gustaviskt var blev därför även svenskt.

- Esaias Tegnér, ur en dikt till Svenska Akademiens 50-årsjubileum 1836

Boffen sa...

Okej Anna, hur stor andel invandrare från Saudiarabien, Yemen, Oman, Förenade arabemiraten, Qatar, Bahrain och Kuwait har vi då i Sverige?

Hur stor inverkan har dessa länders kultur haft i det Svenska samhället menar du? Ge gärna exempel.

Och jag kollade upp tribalism på Wikipedia:

"Ordet tribalism kommer från det engelska ordet ”tribe” som betyder stam. Tribalism betyder att man gynnar personer av sin egen stam..."

Så frågan kvarstår, vilka stammar är det du talar om?

Fri pdf sa...

@Börjesson 23.21: jo jag vet, det är Tegnér som myntat det där "blott barbariet var en gång fosterländskt". Men även Tegnér har fel. Hednatidens Sverige hade hög kultur, vi var slagfärdiga ontologer som trodde på En Annan Verklighet, "A Separate Reality" i form av asagudar, alver, dvärgar och vanagudar.

Dagens norm är ju den sinnesslöa materialismen, förstådd som "ingen transcenden är möjlig, när man dör blir allt mörkt". Detta är det lägsta en människa kan sjunka till i min mening: detta är barbari.

Anna sa...

Boffen, Wikipedia ger inte alla svar. I NE (Nationalencyklopedin) står det: "tribali´sm (ytterst av tribus), en befolknings sociala och politiska identifikation i enlighet med stamtillhörigheten. Termen användes främst beträffande invånarna i de framväxande storstäderna i Afrikas postkoloniala stater på 1960- och 70-talen. Begreppet hade en negativ innebörd eftersom det antydde en reaktion mot moderniseringen: att man föll tillbaka i gamla, mer primitiva organisationsformer."
Tribalism står således för ett primitivt samhälle som är raka motsatsen till ett samhälle där individen sätts i centrum. Det är just det vi ser i ”utanförskapsområdena”. Seder och bruk som bygger på släkt, klan, religion, etnicitet och där individen är underordnad gruppen.

Sen var det väl du, Boffen, som introducerade begreppet Arabien? Den arabiska kulturen är inte begränsad till området Arabien. Den har ju spritts till alla områden som araberna koloniserade.

Kristian sa...

@ Anonym 3 januari 2012 09:18

Anonym skrev: "Kristian, har du något annat exempel på sociologiska processer som bygger på självreferens?"

Mer eller mindre spontant uppkomna grupper, som inte är formellt organiserade, kan använda självreferens för att hålla gruppbildningen vid liv.

Det kan tex vara svårt för vuxna att förstå vem som är med eller inte i ett gäng av barn eller yngre ungdomar.

Det kan finnas en del faktiska kriterier för medlemmarna som tex ålder, men frågar man en medlem om vem som är med, vad som definierar en medlem,vad som krävs för medlemskap och hur det kommer sig att den tillfrågade kan vara medlem, så kan ett spontant svar bli ungefär:

Jag är medlem i gänget för att jag är medlem i gänget.

Vill en vän av ordning och logisk konsekvens få mer exakta svar kan barnet få problem med att ge rent objektiva kriterier för medlemskap.

@IPK: (2 januari 2012 21:28)

Din kommentar var inte publicerad när jag skrev min kommentar. Det är viktiga synpunkter som du lägger fram.

Boffen sa...

Men Anna, är inte "Seder och bruk som bygger på släkt, klan, religion, etnicitet.." precis vad bloggaren försöker lyfta fram här?

Fast det handlar om kristen religion, vit etnicitet osv.

Nu är förvirringen total :)

Boffen sa...

Och det är korrekt, jag frågade om det finns ett land som heter Arabien eftersom frågan om "arabisk kultur" dök upp.

Hela diskussionen här handlar ju om att bevara specifika nationella särdrag, och då är begreppet "arabisk kultur" påfallande vagt och generellt, eller påstår du att "alla områden som araberna koloniserade.." har en helt homogen och likriktad kultur?

Kan det vara "inkonsekvent" som ska in på lodrätt 4?

Anna sa...

Boffen, självklart har du rätt. Det finns ingen arabisk kultur, lika lite som det finns en svensk eller kurdisk kultur. Men om det mot förmodan finns kulturer så är de i alla fall lika bra och lika mycket värda.
Har du några fler plattityder du vill upplysa mitt intellektuella mörker med?

Fri pdf sa...

Bra svar Anna 13.08. Boffen är obildbar. Som att förklara färger för en blind.

Anonym sa...

Är det inte egendomligt med en man som kallar sej Anna?

Anonym sa...

Du kanske visste det men för säkerhets skull vill jag bara säga att följande utrag ur texten är ett falskt påstående:

"först på plats var antagligen samerna, endast de har rätt att kallas svenskar"

Fri pdf sa...

@anonym 12.56: ja, bortsett från att det apostroferade påståendet var menat som exempel på sådant man hör i PK-salongen så finns det kanske bevis för att mer europeiska, icke-samiska folk fanns här först. Det har jag också hört, dock forskar jag inte i det så noga. Men input i frågan välkomnas.

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)