tisdag 6 mars 2012

Breivik: mina inlägg 4


I morgon offentliggörs åtalet mot terroristen Breivik. Det får mig att tänka på ett inlägg om denne Breivik jag skrev i höstas. svd dn

Det var den 9 augusti. Världen skakades just då av Londonkravallerna. Tidigare detta år hade Mellanöstern gjort (riggade) uppror. Det var krig i Libyen. Och på det Breiviks dåd 22 juli. Denna 9 augusti skrev jag så detta aporopå Breivik, under rubriken "Så vind och skörda storm":
Sedan en tid lever vi i en ny, mer intensiv verklighet. Det dånar i rättens krater. REFORMATIONEN har börjat och och en viss norrman är främste kättaren i detta. Luther hade 95 teser, Breivik har 1500 sidor.

Det angav tonen. Breivik och Luther, samma andas barn, eh...? Det var lite djärvt. Men ingen älskar ju Luther idag så det fick passera.

Jag skrev vidare:
REVOLUTIONEN har börjat och internet är skådeplatsen: vi strider om virtuella bastioner vare sig vi kommenterar online om Londonkravallerna, Libyenkriget eller Breivik. Vi strider om virtuella bastioner där argument är vapnen. Och argumenten, de innehas av radikalhögern. Vänstern har inget att komma med, bara gammal skåpmat: ”rasism beror på okunnighet och rädsla”, ”rasisterna är lågutbildade män”, "mer resurser till invandrarna", ”det pågår ingen massinvandring” osv…

Revolutionen har börjat och det är en tyst revolution. Det är folk, framför allt unga som säkert fått höra av sina lärare att Breivik är en galning, inget mer. Men för att få veta mer går dessa unga sedan hem och läser ”2083” på nätet. Kontrajihadismen och traditionalismen är satta på dagordningen. En kättare har spikat upp sina teser på den virtuella kyrkdörren.

Välkommen till reformationen, välkommen till 2011. Breivik har sått vind och 2012 och skördar vi stormen. Så man får lust att säga: Surf that tsunami! Det här blir som reformationen, franska revolutionen och första världskriget ihop.

Djärva ord må jag säga. Men jag står ännu för dem. Något stort är i görningen. Synd bara att Breivik skulle dra åstad med sitt dåd. Det hade ju blivit storm honom förutan.

Jag beklagade dådet:
Den mörkare sidan av Breiviks dåd går förvisso inte att förneka. Och här bör man kanske inte yla med vargarna. Men inte heller går det faktum att dådet utförts att förneka, och det på gott och ont. Genom dådet har manifestet blivit läst och därigenom har, vill jag mena, multikulti och islamism lidit en poängförlust. Och samtidigt har traditionalism och kristendom rest sig ur askan. Hur som helst, vad som gäller nu är fredlig kamp, metapolitisk kamp: bloggande, argumenterande, debatterande inom lagliga ramar och med ett språk som undviker glåpord, hat och förtal.

Detta alltså i "Så vind och skörda storm". Jag är en av de få som säger dylikt, som pendlar bredden och djupet av dådet. Norge bävar. Redan har dådet lett till en justiteministers avgång (Knut Storberget i november). Vad ska då inte hända i april när rättegången hålls, när det blir nya utspel varje dag...? Med media, bloggar och fan och hans moster vid ringside...? Stay tuned.

Relaterat
"Så vind och skörda storm"
Breivik: mina inlägg 3
Kulturkamp
Breivik var för otålig
Breivik och paranoia

4 kommentarer:

Incognitus sa...

Jag tror du överskattar Breiviks betydelse kapitalt.

Dom flesta med vettet i behåll ser honom för vad han är, en vapenfixerad knäppskalle, och hans handlingar är naturligtvis oändligt tragiska, men dom drabbade är ju offren och deras anhöriga.

Ingen läser hans förvirrade pladder, ingen bryr sej om vad han eventuellt har att säga. Han har inget som helst inflytande på nånting.

Han går till historien som en feg barnamördare, och som en sorglig pinsam figur med livlig fantasi, som gillar att fotografera sej själv i hemmagjorda leksaksuniformer och makeup.

En tragisk, bestialisk clown, ingenting mer.

Anonym sa...

@Incognitus:

Du har självklart helt fel. Vi gör klokt i att noggrant analysera hans tankevärld.

Varför?

Jo, därför att det kan finnas fler som honom. Förstår du? Ja ja, det är skönt att stoppa huvudet i sanden och vägra inse faran med ökad desperation, polarisering och fragmentering av samhället. "En ensam galning" är självklart den bästa formeln för att slippa se ett sammanhang.

Du väljer att fokusera på det sinnessjuka i hans åtbörder och beteende. Bra! Men du missar en hel del annat... /Non serviam!

Anonym sa...

Släppa ut och Breivik är inte ord man vill formulera i samma mening. Ska vi verkligen släppa ut en av historiens största barnamördare? Förhoppningsvis väljer man att skydda samhället framför att ge detta verkliga monster sin frihet igen, om inte annat för att det skulle vara ett hån mot de 100 talet ungdomar som ligger i sina för tidiga gravar. //Pelle

Fri pdf sa...

Var har jag skrivit släppa ut Breivik? Och har jag det så vantolkar du. För mig får de skjuta honom eller spärra in honom på livstid. Jag har varit mycket klar på den punkten. Vad som intresserar mig är dådets effekter, samhällets reaktion. Dådet och GM och vad de säger oss om vår tid.

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)