tisdag 3 april 2012

Vi svenskar existerar


Nu drar SvD igång en artikelserie om svenskhet. På programmet står förnekelse och relativisering, kryddat med mångkultur. Själv säger jag: OK, viss invandring kan tolereras. Dock ej massinvandring. Och Sverige existerar, vi traditionella svenskar existerar. Det förnekas dock på officiellt håll. svd
En Flashback-tråd om SvD:s artikel

Varför förneka etnicitet? Varför förneka svensk etnicitet? Varför hylla, svart, gul och röd etnicitet men inte vit? Svara mig det.

Etnicitet spelar roll. Det skrev jag på bloggen i september förra året:
[E]tnicitet är viktigt. Jag är i och för sig ingen biologist och jag vill inte reducera saker som kultur, tradition och tro till materiella, rasliga faktorer. Men etnicitet spelar roll, den är del av ett helhetsfenomen. I fallet ”svenskhet” så är det ett holistiskt konglomerat av kultur, språk, tro, landskap och det etniska elementet.

Jag menar: tror ni Sveriges historia, dess kulturella arv hade sett likadant ut om vi varit en mestisbefolkning? Dylika ”kontrafaktiska” resonemang är svåra att motbevisa men ”färgblindheten” har spelat ut sin roll och vi måste alla inse att etnicitet spelar en viktig roll i vårt tänkande, kännande och handlande. Erkänner vi det öppet kommer vi till rätta med ”rasismen”, det vill säga de sämre sidorna av etnicitetsvurm som fördomar, hat och okunskap.

Sverige existerar, vi svenskar existerar. Vi har en historia - se bara vad jag skrivit om Ynglingaätten, om Sverige i urtiden, om Fyrisvalls säd samt om gamla platser och knutpunkter.

Så lägg ner denna förnekelse, den är old school, gammal energi. Nu växer sig samnationalismen stark. Nationalismen, förstådd som att vurma för det egna folket och kulturen, innebär inget hot. Sverige och svenskar finns på samma sätt som Kina och kineser, Indien och indier, Afrika och afrikaner finns.

Relaterat
Sverige existerar: 40 kommentarer
Anti-vitt sentiment
Det är lugnt idag
Reinfeldt är ljum
Vilhelm Moberg: Svensk strävan
Motiv från Västerbotten. Målning av Robert Svensson

Inga kommentarer: