fredag 4 maj 2012

Att läsa manifestet


Är Breivik värre än Hitler? Eller är Hitler värre än Breivik? I vilket fall har de båda blivit extrempunkter i samtalet, bekväma att associera till och därigenom döda debatten (s.k "reductio ad Hitlertum"). Men strunt i Hitler nu för här ska det handla om Breivik. Och när det gäller denne norrman frågar jag mig: varför läser inte folk hans manifest? Jag menar, även kritiker kan hitta saker att skjuta in sig på där. Som brackighet (Breitlingklocka, Lacostetröja) och stavfel (s 1412 där det på ett ställe står "sjanger" istf det korrekta "genre"). Så mitt råd är: go ahead och läs hans 1500 sidor, det kan fördriva några timmar. Och ni kan hitta saker att anmärka på om ni vill. Läs online här. Det är bloggen Zero Hedge som lagt upp verket. svd svd svd dn dn dn

Breiviks manifest heter "2083 - a European Declaration of Independence." Där nämner han ett och annat, som att han gillade norrmannen Clint Mansells "Requiem for a Dream" (a.k.a "Lux Aeterna"). Den användes i trailern till "Sagan om de två tornen". Lyssna här. Suggestivt som få. Samtidens soundtrack...?

Vad har då ett musikstycke med saken att göra? Tja, säg det. Breivik nämner låten i sitt manifest, alltså tycker jag det är motiverat att nämna det. Denna faktabit må ha sipprat ner även till MSM:s krönikor. Men dylika upplysningar förekom oftare förr; det var länge sedan gammelmedia nämnde manifestet i sakliga ordalag tycker jag. Antingen ignorerar man det eller så kallar man det "hatmanifest". Det är en locket på-strategi som, vill jag mena, inte är fruktbar för att sätta sig in i Breivik-Utöya-komplexet.

Vi går därför vidare och ser på manifestet och dess innehåll. En första titt gjorde jag igår, se här. Nåväl, vidare: i sagda manifest, på de sista 500 sidorna, skriver Breivik om sig själv. Där kan man, om man vill, leta sjuka passager. De är inte kliniskt sjuka men de är skrivna av en människa som ställt sig utanför samhället. Som denna inblick i operativ taktik:
[Hur man hejdar en bil och säger åt föraren att lämna över bilen:] If he refuses, insist and threaten with criminal charges for obstructing a criminal investigation and offer him your service number... If he still refuses threaten with shooting him if he does not vacate his car within 10 seconds. If he still refuses, shoot him in the head. [s 957]

Detta råd ges av Breivik. Det svarar på frågan hur en attentatsman ska göra för att snabbast skaffa en bil och kunna lämna en plats. Man bryter sig då inte in i en bil, nej iförd polisuniform (motsv) hejdar man en och övertalar föraren att lämna över den. Vi ser här Breiviks "krigiska" sinnelag. Han ser sig som en soldat i krig, därför den totala kompromisslösheten. Formellt måste ju en soldat vara beslutsam men att en terrorist anser sig vara i krig även om det är fred, ja däri ligger hans operativa övertag: det möjliggör hänsynslöst handlande i en samhällsatmosfär av fredlighet. Även Baader-Meinhof-ligan såg sig som soldater i krig. Även jihadister torde anse det. Där har ni det, och det är för passager som denna man bör läsa manifestet: det ger prov på hans mentalitet. För eller emot, forskare eller allmänintresserad allmänhet: alla kan få ut något av att läsa "2083".

I manifestet torgförs även Breiviks tankar om att marknadsföra sig, om hans uniformsmani samt hans livsstil. Gällande det sista säger han storsint: "Take a time out, make your favourite smoothie, work out or check the newest DVD of your favourite sjanger [sic, ska vara genre], or whatever cheers you up! It’s important to enjoy life even if we work with thankless tasks." [s 1412] Aha, noterat.

- - -

Breivik hade verkligen tänkt igenom sitt dåd rent operativt. Han hade till exempel en speciell gnuggmaskin för att ta bort hyrbilsfirmornas dekaler på de bilar han hyrt. [s 1469] Bilarna skulle se ut som hans egna, det gav ett stabilare intryck. Detta är en av tusen saker Breivik nämner i sin dagbok [s 1415 ff].

Han hade med andra ord koll på detaljerna. Han var rätt skärpt som planerare. Detta måste man medge. Sedan kan det inte sägas alltför ofta: dådet i sig var sjukt. Jag menar, nog intresserar jag mig för Breviks analytiska approach i skaffandet av vapen etc men visst kommer vämjelsen där efter tag. Skaffa vapen, för vad? Mörda. Det lämnar en besk eftersmak.

Men vi kan inte bara reagera med indignation i denna fråga, detta komplex som heter Breivik-Utöya-2083. Vi måste ha is i magen och bege oss in i mörkrets hjärta. Och Breivik har lämnat en hel del ledtrådar i sitt manifest så nog finns det saker att skriva om.

Relaterat
Manifestet online på bloggen Zero Hedge
Mina första inlägg om Breivik
En titt på manifestets operativa sidor
Augustiinlägg om Breivik
Ombord på ett brinnande rymdskepp
Breivik var för otålig
Breivik och paranoia
Biografi
Så vind, skörda storm
Västra kanalen

3 kommentarer:

Perra J sa...

Om jag inte minns fel, ansåg sig även Juha Valjakkala sig som en soldat i krig. Eller kanske: Juha var kaptenen, Maria var soldaten.
Men Juha var nog ingen terrorist som kan jämföras med Breivik, även om en terrorist anser att vi är i krig fast vi har fred.
Men sedan dess har något hänt: Rent definitionsmässigt sett ligger Norge faktiskt i krig nu, eftersom man sänder soldater till Afghanistan (och vi ligger i krig också). Här på hemmaplan heter det dock inte att vi ligger i krig, utan att vi "gör en insats för demokrati och mänskliga rättigheter", och vi blir helt bestörta när nån av våra soldater omkommer därborta, som om det inte vore krig utan ett fredligt ämbete.

Svensson sa...

Som antytt, Valjakkala är inte i samma division som Breivik. Det är inte heller andra massmördare, som Mattias Flink eller Columbine-mördarna Harris och Klebold. De fick frispel och mördade. Breivik var förhållandevis mer kylig i sitt mördande.

Afghanistan åsido, Norge är i krig genom Breivik. Ett enmanskrig? Kanske. Men det är ett slags krig. Dvs visst ska han åtalas som skyldig för morden, men för hans kritiker att komma åt honom måste de ta till mer än förlöjliganden, mörkanden och nålstick. En aktion som Breiviks måste motarbetas med tyngre trafik, som argument varför massinvandring är bra, varför islam inte ska få kritiseras eller diskuteras och vad i Frankfurtskolan som varit bra för oss i västvärlden.

Perra J sa...

Alltså: Med det faktiskt pågående kriget mot ett Islamiskt land som bakgrund, är det lättare för Breiviks försvar att åberopa att Breiviks handlande var en krigshandling. Och då är det inget enmanskrig längre.

Jag skrev också ett inlägg om Breivik, där jag utgick från vår syn på extremism och hur vi gärna reagerar på det. Det ligger så nära till hands att svara med en extrem motreaktion (ett fullt utvecklat krig). Det är det som är hela essensen av Breiviks handlande, och det är de mekanismer frimureriet (korrupt sådant) alltid har jobbat med i alla tider.

Etiketter

A-Z (5) abb (82) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (50) aktufall (7) alga (3) Andersson (2) Antropolis (19) apatia (10) ar (27) att vara Svensson (226) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (18) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (11) bim (11) bing (294) biografi (16) bloggish (59) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (12) Den musiske matlagaren (14) Dick (8) dune (8) Eld och rörelse (34) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (2) esoterica (117) etni (13) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (119) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (33) inva (25) ipol (67) islam (6) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (24) kuro (2) libyen (18) link (32) lite litteratur (96) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (42) multiversums mytolog (5) natio (66) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (14) oneline (1) ori ett lag (53) pil (5) poesy (46) politikka (192) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (21) rymd (2) sanskrit (9) sf man minns (99) small candies (125) Smaragdeburg (6) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (15) tempel (31) Tolkien (4) topp5 (8) typer (15) USA (18) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)