tisdag 5 juni 2012

Nazism idagSvD har en historisk artikel idag. Med anledning av fotbolls-EM skriver man om en match mellan ryssar och tyskar 1942, hållen i det av tyskarna ockuperade Kiev. Nazitiden drar väl läsare kan tänka. dn

Det skrivs mycket om nazism idag. Vad är då denna ideologi, vad var det Hitler ville? Ja, vad? Man kan säga: han ville mycket han. Och det kan jag spåna om. Visst. Men inte idag. Nu funderar jag på bilden av Hitler, på den inbitna oförmågan i dagens samhälle att hantera Hitler. Lars von Trier blev ju utslängd från Cannes p.g.a att han uttalade sig om Hitler. Modefiguren John Galliano hamnade också ute i kylan förra året. Och på sin tid blev David Bowie sedd som kontroversiell för att han nämnde Hitler. Han slapp dock undan; idag hade han inte gjort det, han hade tvingats göra avbön. Samhällsklimatet har hårdnat.

Jag skrev om detta i höstas på bloggen, om Bowie, von Trier och allt:
Primärt skulle jag vilja säga att von Trier är naiv. Han är ingen ordets man. Han är filmare. Därför fattar han inte de oskrivna reglerna för det offentliga samtalet. Hitler nämner man inte ostraffat! Det vet väl alla som läst en dagstidning i sitt liv. Alla med koll på debatten och opinionsläget vet det.

Det åsido: den franska domstolen överreagerar tycker jag. Ett missriktat skämt som leder till "misstänkt för att ha förhärligat krigsförbrytelser"...? Sickna primadonnafasoner. Jag menar, om en Natalie Portman slutar anlita modeskaparen Galliano för att denne också "förhärligat Hitler", det är på en lite annan nivå. Judinnan Portman tog illa upp och sa f--k off. Det var hon väl i sin rätt att göra. Men att dra en sak till domstol som i fallet von Trier?

In toto ser vi här ett uppskruvat sentiment, ett lättretat samhällsklimat. Håll dig i ledet, skämta inte! Det kan kosta dig karriären.

Det är som med Muhammedteckningar: man får inte skämta om Muhammed. Då får man en fatwa på sig. Och man får inte tala väl om Hitler ens på skämt. Då får man en västlig fatwa på sig, en PK-fatwa utfärdad av media och domstolar.

Fatwor finns, här och där. Men låt oss inte bli indignerade nu. För nazism åsido är luften klar idag. Solen lyser på de sommarvarma ängarna. Dagen är min!

Relaterat
Hitlers okända roman
Hur var Hitler?
Nazis tar över USA
Hitler och Jünger
Hitlers tal till Roosevelt

6 kommentarer:

Perra J sa...

Precis, det är ju så här det ÄR! Samma sak gäller för ABB. Det är så här med all extremism. Oavsett om det är höger eller vänster. All extremism är obalans. Och - med alla goda föresatser i världen - jag tror det är lönlöst att ens försöka agera i namn av fredlighet: Man drar på sig projektioner, som inte går att göra något åt. Extremism är ett medvetandetillstånd som lever på konflikt, och därför ser till att få konflikt. Och det är ingen ände på det. Att du utger dig för att vara ett under av fredlighet retar bara upp dessa krafter ännu mer.

Svensson sa...

Man retar upp folk vad man än säger. Man kan inte vara neutral dessa dagar, allt är politik.

Och vad gäller ståndpunkter som medför obalans så tänker jag också på negativa vs positiva sådana. Och då är den negativa, anti, kritiserande ståndpunkten mer obalans, mer otrygghet än den positiva. Om jag t.ex står upp för Sverige och vurmar för dess traditioner - det gör mig tryggare än den som ska slå sönder dessa traditioner och säga att allt svenskt är farligt. Helle Klein anser ju t.ex att "etniska svenskar" är ett "oerhört farligt språkbruk". Stackars henne, vad är ofarligt då...?

En ståndpunkt som Kleins är den typiska intellektuelles: dvs den som bara drivs av indignation.

Anonym sa...

En kvinna vid namn Eva Kingsepp doktorerade för några år sedan (i kommunikationsvetenskap) på bilden av nazismen i populärkulturen, främst film och dataspel. Hon konstaterade att bilden av nazismen och dess huvudpersoner har släppt kontakten med den historiska verkligheten och blivit mytologi. Hitler är sålunda den nutida versionen av Djävulen, och förkroppsligar den absoluta ondskan (en roll som vore betydligt lämpligare för Stalin).

Har du skrivit något om hur lite de som åberopar Hitler egentligen vet om denne och hans ideologi? Annars vore det kanske värt en krönika?

(Lugn, jag är antinazist. Men jag är tyvärr en av ganska få antinazister i Sverige. Jag menar nämligen att man inte kan vara "anti" något man inte känner närmare till. Anti den absoluta ondskan är vi naturligtvis alla.)

Svensson sa...

Tack Per Albin. Jag har själv länge insett att bilden av nazismen är en modern demonologi. EN effekt av detta blir ju att när man ser att ex.vis stalinismens offer var lika många eller fler (Gulag, Ukrainasvälten på 30-talet) - då går det inte in i folks hjärnor. Hitler får rollen av idealondska typ 1A, resten blir relativt.

Hitler och nazism har alltid haft en bred fåra i populärkultur, ja all kultur i väst sedan 1945. Och då, har jag noterat, är det så att det på 70- till 90-tal vanligt med böcker med hakkors på omslaget, naturligtvis antiböcker. Men t.o.m hakkorset är man sparsam med numera, det väcker anstöt även om det är en kritisk skildring sägs det. Som filmen Iron Sky som inte har något hakkors på affischen, trots att det är nazitema från början till slut där. Bra det, man ska inte få profitera på hakkorsets ikongrafi ens som nazikritiker.

Nazism har blivit symbol för ondska. Och annat ("vänstermänniskan", "invandraren", "kvinnan") har blivit symbol för godhet. Men så är vi människor, vi reagerar ofta på symboler och sinnebilder. Vi tenderar att programmeras och indoktrineras av det, sedan tar vi till oss en ideologi som stöttar upp de goda vibbar vi redan fallit för.

F.ö är jag själv radikalhöger och inte alldeles emot vissa av de idéer som utgör nazismens idékomplex, som patriotism, värna folket, värna traditioner. Men ikonografiskt är jag emot mycket av den här mörka stilen som nazis har (förutom hakkors alla dessa svarta kors, öht svart i kombination med rött). Men jag är inte rädd för att stämplas som extrem. Jag har ingen beröringsskräck med radikalismen. Länkat i inlägget är ju mina övriga artiklar om Hitler som ger en delvis positiv bild av mannen.

Lillith Nefer sa...

Intressant med von Trier är att han ju bara sa att han "förstod" Hitler. Det kan betyda vadsomhelst, och ändå blev det stort drama. Nazisternas tolkning av symbolerna får vi dras med, även om jag hittade en enormt vacker motbild på nätet för ett tag sen; en indisk kvinna i sari med en liten pojke i knät satt inramade i en svastika helt uppbyggd av levande ljus. Inget som för tankarna till Hitler precis.

Svensson sa...

Svastikan i Indien är ju en urgammal lyckosymbol. I hela Ostasien (buddhismen) har man hakkors på tempel osv. Det är oproblematiskt för dem men som västerlänning hajar man väl till.

Gällande Hitler så får man, som von Trier, akta sig. Han sa ju det han sa för att väcka uppmärksamhet. Men ska man göra det med Hitler får man ta det med lämpor, som att 1) hålla sig strikt till fakta (okontroversiella fakta) och samtidigt 2) resonera sig fram. Dvs vara medveten om hur laddat det är men inte ge tappt utan ta upp intressanta aspekter som Hitlers konstintresse.

För jag menar, trist vore ju om allt Hitlermaterial bara omfattades med klädsam avsky och indignation och sedan punkt. Många aspekter på vår tid förblir dunkla om man inte får tala om Hitler. Som traditionalism, Wagneroperornas mytologi, arkitektur, parader osv.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (23) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)