fredag 6 juli 2012

Vad ska Annie Lööf tala om idag då


Fredagen är Centerpartiets dag i Almedalen. Annie Lööf ska tala. dn dn dn svd svd svd

Annie Lööf ska åter tala till folket. Vad ska hon tala om idag då? Kanske tar hon åter upp det hon nämnde i september förra året. Då spekulerade hon i möjligheten att Sverige kunde bli ett land med 40 miljoner innevånare. Det togs inte väl emot. T.o.m Agendas Anna Hedenmo ansåg det hela extremt och satte in tuffa frågor. Expressen återgav det hela så här:
Annie Lööf berättade i SVT:s Agenda under söndagskvällen att hon vill göra Sverige till ett nybyggarland och öppna landet för stora skaror arbetskraftsinvandrare.

– Vi ser att människor som vill komma hit och arbeta och driva företag, men också människor som flyr undan krig och förtryck, ska få komma hit, skapa sitt arbete, starta sitt företag, göra rätt för sig, betala skatt och kunna själv.

Anna Hedenmo undrar hur många invånare Sverige skulle kunna ha.

– Det är helt omöjligt att säga. Det viktigaste är att vi har ett öppet förhållningssätt, att vi verkar för fri rörlighet och frihet oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi ska välkomna människor hit så länge man har möjlighet att både försörja sig själv eller driva företag.

I Centerpartiets eget migrationspolitiska program dras paralleller till Kanadas modell för arbetskraftsinvandring. Och omräknat till svenska förhållanden skulle det innebära att Sverige är ett land med 40 miljoner invånare.

– Det är inte realistiskt i ett kortare perspektiv. Det är ett exempel på om Sverige under ett sekel haft en så offensiv linje som Kanada haft vad gäller arbetskraftsinvandring, där man från första dagen låter en invandrare som kommer få arbeta och komma in och integreras. Då kan man nå de här siffrorna, säger Annie Lööf.
Lööf framhåller Kanada som ideal. Men hon har nog missuppfattat Kanadas invandringspolitik. Den är nämligen hård. Du måste som invandrare skriftligen bevisa att du är till nytta för landet. Du intervjuas i tredje land (t.ex USA) av en immigrationstjänsteman om din eventuella nytta. Sedan kan du kanske få invandra.

- - -

Lööf var fel ute med 40-miljonerspratet. Även talet om "nybyggarland" som hon visar i klippet, och som hon ärvde från föregångaren Maud Olofsson, har hon slutat med. De tredjevärldsfolk som är merparten av invandrare ses inte som nybyggare av kreti och pleti. Lööf har åtskilligt att bevisa. Nu är C nere under 4% enligt Demoskop också. Man kan säga: Lööf kom in fel redan från början. "Vi måste skapa en modern folkrörelse" sa hon ju som nyvald C-ledare på stämman i Åre i höstas. Detta slog mig som typisk, och dålig, centerretorik. Karin Söder ville ju på sin tid ha "folkresning mot alkohol". Ni förstår det absurda: folkrörelser skapas inte genom påbud uppifrån, de skapas av folket, nerifrån. De uppstår mer eller mindre spontant bland gräsrötterna.

Söder fick inte sitt folkuppror mot alkohol. Tvärtom. Folk vill ha sitt sexpack, sin vinare och sitt helrör lika mycket nu som förr. Och Lööf lär inte kunna skapa någon folkrörelse från sin kontorsmodul i 08-öknen. Goodbye Centern, ni har förlorat kontakten med era rötter: landsbygden. Min pappa röstade C och stödde Torbjörn Fälldin som den vitale, arkaiske lantman denne var, väl ägnad att göra upp med betongsosseriet. Det skedde också i 1976 års borgerliga valvinst.

De tiderna är idag sedan länge förbi. De sju etablerade partierna styr som oligopol, som fåvälde. Vänster och höger sjunger den politiska korrekthetens lov. M går inte att skilja från S. Det är bara det politiska handlaget som är mer slipat hos moderaterna. Och i den så kallade alliansen som styr landet, den borgerliga allians vari Lööfs centerparti ingår, är hon en föga central kraft!

Centern hade sitt geografiska kraftfält i Ångermanland ända från Gunnar Hedlund i Rådom, Sollefteå. Sedan kom Fälldin från Ramvik i Härnösands kommun och Maud Olofsson från Örnsköldsvik. Nu är det bara Stureplan som lockar.

Annie Lööf kanske ännu har ett ess i rockärmen men då får hon visa det. Att från talarstolen mana fram en folkrörelse syns mig vara en usel spelöppning. Sedan kom satsningen på serverhotell i norr för Facebook. Lööf ansvarade som minister för det. Strategisk satsning? Nej. Ingen behöver Facebook. Sedan kom talet om Sverige som ett 40-miljonersland, ett äkta kosmopolitförslag av en politiker som lämnat verkligheten bakom sig. Lööf kanske bara blir en parentes i Centerns historia. Kanske tar hon sitt förnuft till fånga och börjar driva en politik som gynnar detta lands majoritetsbefolkning. Vi får väl se idag vad hon har att säga.

- - -

För att nu inte låta för negativ kan man säga att Centerpartiet har sin potential. Historiskt har man varit ett mittenparti som samarbetat nära med sossarna. Man gjorde upp med dem på 30-talet vilket möjliggjorde s-regeringen Hansson ("kohandeln") och man satt i koalitionsregering med S på 50-talet. Utöver det har C och S samarbetat kommunalt fram till 90-talet. Då lär ett centralt påbud ha kommit med innebörd att man skulle satsa mer borgerligt. Det var allianspolitiken som förvisso ledde till borgerlig seger på riksplanet. Men kommunalt ska väl C och S kunna samarbeta igen tänker jag. Kanske en väg framåt.

Jag är nu ingen S-vän. Men här ser jag det hela dels partitaktiskt, dels strategiskt för landets framtid. Men, frågar man sig, har S verkligen någon framtid? Det är tveksamt. Så kanske borde C söka samarbete med SD stället som en väg ut ur alliansens tvångströja? Jag vet, det är politiskt omöjligt idag. Men kanske inte i morgon.

Jag försöker hitta positiva saker om Centern och de finns förvisso. Man har ju till exempel ett starkt kvinnoförbund. Maud Olofsson och Annie Lööfs eventuella kompetens har skolats i detta. Det är ett kvinnoförbund som enligt uppgift inte satsat på konfrontation med männen - nej, det är ett bondesveriges kvinnoförbund, med traditionen hos gångna tiders bondmoror och pigor, käcka, trofasta kvinnor som vet att samarbeta med män i driften av gårdar. Centerns kvinnoförbund har tagit denna mentalitet till kommun- och rikspolitiken. Olofsson och Lööf ser jag bortom räddning, men det kvinnoförbund som skolat dem är exempel på en alternativ feminism - en borgerlig feminism, rotad i traditionen.

Relaterat
Exit Olofsson
När SKP frångick kravet på proletariatets diktatur
SD lyfter frågor
Vad vill liberalerna?
Åselehaiku
Nybrogatan, sedd från MIUN

3 kommentarer:

Svensson sa...

Jag läste nyss SvD. I kommentarerna till Centerns debattartikel på brännpunkt säger signaturen berlin91 följande, en perfekt sammanfattning av Centern år 2012:

"C är ett nulitetsparti utan ansikte.

I ekonomiska frågor är C ett blekt bihang till M.

I gröna frågor - blek kopia av MP.

I invandringsfråga - skrämmande kopia av V och MP.

Alltså - C tar det sämsta av alla och tillför inget av värde.

Värst av allt - C har svikit sina kärnväljare som bor på landet.

Vad har C gjort för glesbygden? för småföretagare? Noll och ingenting.

Vila i frid, C."

Anonym sa...

Man frestas lägga till: "Good riddance". /Non serviam!

Svensson sa...

Vad gäller Annie Lööf så har hon del i recessionen, hon har inte vunnit röster åt partiet, tvärtom verkar det. Hon har kanske talanger men passar i så fall bättre som tjänsteman eller sakkunnig. Den där ledarrollen är inte ultimat för henne. Kanske var konkurrensen inte så hård i ledarstriden.

Hon är vad Maria Leissner var för FP för ett bra tag sedan: på papperet såg allt bra ut, ung kvinna som tycktes kunna det ena och det andra, men som partiledare gick det inte alls.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)