onsdag 1 augusti 2012

Strid: verklighet


Striderna om Aleppo kallas "alla striders moder". Det är förvisso en stor stad det handlar om, större än Syriens huvudstad. Damaskus har enligt Wikipedia 1,7 miljoner, Aleppo har 2,1 miljoner innevånare. Det rapporteras att civila drabbas i striderna. Det gör de nog. Men Fria Tider avslöjar idag hur en österrikisk tidning photoshoppat verkligheten. Man har klippt ut civila från en annan bild och klistrat in dem på en härjad statsgata. Går det så går det. Men nu gick det inte, för Fria Tider avslöjade det hela med hjälp av teknikbloggen Gizmodo. dn dn dn dn dn dn ft

Igår skrev jag om striden i Aleppo. Jag diskuterade strid i bebyggelse utifrån en intervju med Bo Pellnäs i SvD. Jag avrundade det hela med en litterär skildring av stadsstridens verklighet. Jag ska göra detsamma idag. I aktuell källa, romanen "Camouflage", finns nämligen en hel del om denna taktiska form. Det följande är ett fragmentariskt kapitel, inget sammanhang finns. Det sammanhang som finns fick man veta i föregående kapitel, som att huvudpersonen Camouflage strider på den gondaviska sidan i kriget Gondavien-Mirotanien. Första krigsåret intog man Mirotanien, nu är man på reträtt, men taktiska segrar går ännu att vinna. Seger åsido är detta vad man bjuds på s 102-105 i filen "Camouflage":


- - -


INDUSTRILOKAL

Man befann sig i en lokal med vajrar som hängde ner från taket, pölar med oljeblandat
vatten och ljus som föll in genom höga fönster. Där fanns även maskiner som stod tysta vilket kunde få en att tänka på raderna:
I de stora fabrikerna
har vi längtat bitterljuvt,
och drömt-drömt-drömt
över kalla maskiner...
Dessutom lägrade här en lukt av fotogen. I bortre änden av denna industrilokal
befann sig nämligen fienden; han hade spillt ut fotogen på golvet för att tända på den, för att därmed vinna tid för reträtt. Dock upptäckte någon hur fotogen rann fram under en dörr och anade fällan; Camouflage beordrade bakåt i samma stund som lokalen
flammade upp i ett eldhav. Plutonen räddade sig men tre brännskadades och två
försvann helt i detta inferno. Sedan kringgicks fabriken ifråga och man försökte skära av fiendens reträtt, men denne kom undan och flydde.INTRYCK

Camouflage stod på en gata och insöp intrycken: av brandröken från en stridsvagn
halvvägs uppe på en trottoar, av lågor som slickade tornet och av flammor ur en
sidolucka. Det var tysta fasader som blickade ner på honom, raserade hus och
krossmassa på gatan, evigt blå himmel och en värmande sol. Det var som om tiden
stannat:

- en häst som springer lös
- flugor kring ett lik
- en dörr som står och slår, en gardin som fladdrar
- en luggsliten katt som stryker förbiKASERNER

Bortom en park fick han syn på några ljusröda kaserner. Det väckte minnen till liv, fick honom att bli sentimental över sitt fredsregemente, sin gamla utbildningsanstalt; det fick honom att tänka på revelj i gryningen och tapto i skymningen, lös era uppgifter och parad för fanan. Det fick honom att tänka på utanför ingången, mot kaserngården, truppkolonner på stället, liksom på matsalen, markan, utbildningsgaraget och mobenheten, samt detta att skåda en virvelvind som går över kaserngården, en minitornado, ett sommarfenomen; den rör sig framåt, river upp damm och når slutligen asfalt, och dammet lägger sig.

Ljuva minnen. Men nu var det krig och elände, här och nu: pansar som slirar på
gatsten och gnistor som skjuter ur avgasrör, vittnesbörd om oförbrända gaser – och folk på bakpansaren med sotsvarta ansikten och kalkvita kläder – och en grk på taket till ett hus, sårade som forslas bakåt, en haubits på en bakgård, telefontråd genom kloakerna och en sambandscentral i en ruin.
Strid i stad
i ett land utan namn –
Man hörde ett klagande ljud från ett hus som rasade, liksom dånet från en motor på
högvarv och skränet från kråkor i stora flockar, de hade mycket att festa på denna tid. Men det var inte bara ljudintryck utan också synintryck, som: ksp-band, handgranater och buntladdningar, ögonvitor i smutsiga ansikten, trasiga hjälmöverdrag, en dörr som sprängs upp, soldater som rusar in, solsken genom ett fönster, linoleumgolv, nybonat –UPPDYKANDE MÅL

Pv-pjäsen besköt uppdykande mål vid en tvärgata två kvarter bort. Man såg fientligt
pansar som passerade, som på en rälsmålbana; det gällde att vara på alerten för målen
syntes bara någon sekund. Man måste även passa sig så att målen inte stannade upp och
sköt tillbaks, vilket kunde hända om detta flankhot upptäcktes.BACKANAL

Camouflage sa:

”... att bege sig bortom b-linjen, in i de splitterrika miljöerna, bland spränggaser,
taggtråd och bombkratrar, bland fria skottfält, spärreldlägen, bokförda mål och
kolonnbildningspunkter. Att utrusta sig med vinkelskiva, avståndsinstrument, kikare
och kompass och leda eld snart sagt vart man vill, à la höger 100, rätt i sida, ori ett lag, eldsignalering ropa; att patrullera i ett förlovat no man's land, där allt är evigt nytt och ständigt detsamma, jagande mot en ständigt flyende horisont, en hägring, en drömbild...”

Marf sa:

”Bortom b-linjen, bortom F-platsen och bortom Bortom: en flygel som hänger löst,
hänger och slänger som en trasig flagga som någon glömt att hala, glömt att byta ut. Var är fronten? På med hjälmen och in i dimman, automateld som hörs långt borta; framåt, bara framåt...”

Hokum sa:

”Bortom o-platsen, bortom kulminationspunkten: "Bortom alla masker. Bortom
själva dödsmasken" –”

Yrko sa:

”Bortom Bortom. Inom Inom.”

Ärret sa:

”Svart tusch på gul botten, det röda och det blå, fienden och vi, dom och vi.
Astralkroppar som förenas, harmoni, yin och yang...”

Camouflage sa:

”Skelettskott och sår som varar sig, skelettbitar som emanerar tid efter annan.
Splitter i huvudet, livslång huvudvärk. Njurskott, man måste pissa genom en katet.
Bombplan i skyn, fångade i sökarljus, stridsrök och dimma. Pansartorn i granit, stålgrå himmel –”DÖDA FASADER

Döda fasader, grå himmel och en kråka som flaxar förbi. Lukten av kordit och bränt
gummi.

Han stod på en gata med k-pisten i hand och såg en grupp officerare en bit bort. Han
undrade om han skulle gå fram och fråga dem om läget. Åt ett annat håll såg han sin
ordonnans stå och hänga, och bakom denne, på en tvärgata, låg plutonen i beredskap.

Det var Camouflage som stod där och såg allt detta, vem annars. Man såg även
en jeep parkerad och tomhylsor i rännstenen, samt husfasader som blickade ner över en
park.

Man såg rök dra fram i gaturummet, rök från en brinnande stridsvagn 300 m bort.
Läget var ovisst och allting flöt; var de isolerade och på väg att skäras av? På på väg att bli kringgångna av fienden? Det var reserver och eldställningar, förstahandsmål och andrahandsmål, uppgift att ta röda huset, lastpallar utanför ett varuintag, en företagsflagga hängande död på sin stång –... PÅ KOMPANINIVÅN

... på kompaninivån ganska överblickbart med stormeld, de sista 200 metrarna,
mineringar bortom ruinen, digra förluster och sätt in kompanireserven. Och för den
hieroglyfiskt lagde ord som "betongsilo", "järnvägsspår", "gunnebostängsel",
"förrådsupplag", "bostadshus", "kontorshus", "cykelbana", "köpcentrum",
"parkeringsplats" –GRUPPCHEF

gruppchef
divisionschef
troppchef
troppa fanan
parad för fanan
skyldra gevär
doppsko
väbelbricka
laddrambrickaBRINNANDE HUS

- brinnande trähus, svart rök och eldsflammor
- två soldater som går förbi med uppkavlade ärmar, en bärandes en ksp, den andre
bandlådor
- pansarbil på gatan, förarlucka öppen

Var detta kolonntäten, avantgardet, tungan på vågen som höll på att bryta fiendens
grepp? Eller var det en motti, en prisgiven ställning? Det var inte lätt att veta ty allting flöt, läget var ovisst – så det var bara att improvisera, köra på känn och erinra sig saker som att diamanter är gjorda av kol, humlan flyger trots att den inte kan det, jorden roterar runt solen och protein stelnar vid 60 grader.

För övrigt är det väl så att humlan visst kan flyga enligt aerodynamikens lagar, den
gamla uträkningen var bara lite inexakt eller utgick från fel premisser. Så är det.PRETENTIÖST

Det slår mig plötsligt att det är så lätt att säga "det var"; det blir lite pretentiöst, lite för ontologiskt. Bara Gud kan säga "jag är" eftersom han är varats källa.

Inget "är" eller "var", således. Men kanske så här: det var strid i stad, och det hela representerades av brinnande kolonistugor, militärtält uppslagna på en bakgård, trasiga fasader och moln som drev fram i skyn – och av en container full med små metallbitar, den flög i luften och blev till metallsnö från en himmel av järn, nudge, nudge, know what I mean – och av minröjning, klätterkrokar, stegar och en stormavdelning – och av "sjunde kompaniet tar parken, åttonde skyddar vänsterflanken och nionde högerflanken, tionde är beredd framrycka genom sjunde, genom parken mot ån” –


Här slutar mitt utdrag. Vill du läsa hela romanen, gå hit och hämta pdf:en gratis. För övrigt kan tilläggas att versfragmentet "I de stora fabrikerna"... är från Artur Lundkvists "Svart stad" från 1930.


Relaterat
Camouflage
Krigets metafysik
Mer strid i bebyggelse
Svensk amazon

Inga kommentarer:

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (60) aktufall (20) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (236) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (287) biografi (16) bloggish (61) Blue Öyster Cult (4) camo (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (98) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (40) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (53) poesy (47) politikka (177) pr (46) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (100) small candies (142) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (63) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (4) Syrien (17) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)