torsdag 28 mars 2013

Viljans triumf: ett medel för personlig utvecklingJag brukar få gratistidningen Yippie. Den ges ut här i stan. Redaktören heter Lars Kågström. I detta nummer har man en intressant artikel om mindfulness. Den får mig att associera till en film av Sean Penn och till Nietzsche.


Mindfulness är ett slags modern formulering av buddhismens kärna. Det buddhismen lär om mental höjning har omformulerats och paketerats för den moderna människan som "mindfulness".

Skaparen av mindfulness sägs av Yippies artikel vara en viss Jon Kabat Zinn. Det hela är, kan man säga, ett stressminskningsprogram. Han kallade det MBSR: mindfulness based stress reduction. Grundtesen tycks vara: man måste ta kontroll över sina tankar med viljan. Detta är enligt mig den "medvetna närvaro" som det talas om. I random ögonblick "tänker" du något, men vad? Tänker du på att du mår dåligt, eftersträvar du något? Eller är du fridfull i nuet? Med viljestyrka kan man nå denna frid.

Mindfulness brukar tala om "acceptans". Du måste acceptera nuet. Har man lyckats med det är mycket vunnet. Man lever i så fall här och nu. Alla historiens munkar och eremiter gjorde det. Det gav dem energi, synbarligen ur intet.

- - -

Aktuell artikel är skriven av Linda Saltin. Hon nämner ledord i sammanhanget som tålamod, tillit, att vara icke värderande, ej sträva, släppa taget. Det är sådant som hjälper en att komma till ro. Det betyder inte att man, som samhällsmedborgare, blir en lealös degklump. Det handlar tvärtom om om vilja: att vilja slappna av i pauser för att därigenom minska stressen i sitt liv. I artikeln nämns inte vilja men det är vad det ytterst handlar om. Det är "viljans triumf" inom självmedvetenhetens region. Det är, med Nietzsche, "vilja till makt över en själv".

Sedan kan man ta detta till den formella meditationens nivåer. Att sitta på ett visst sätt, andas på ett visst sätt och så vidare. Är man lagd för detta så kör. Annars är mindfulness användbar som instrument för mindre stress överhuvud, utan "dhyâna-yoga". Anser jag. Jag är ingen systematisk praktiserare av mindfulness, jag ser den bara som en spegel av sådant jag redan lever. Som Bhagavad-gîtâs "apatia" och Nietzsches vitalism. Nietzsches lära må tyckas vara antitetsen till meditativ buddhism, men även Nietzsche eftersträvade mental höjning, upphöjt lugn och ro. Det var bara det att han nådde den via handling.

- - -

Nietzsches "leva på gränsen för att höja sig mentalt" är central för den västerländska anden, anser jag. Detta visas bland annat i filmen "Into the Wild" av Sean Penn (2007).

Denna film har verklighetsbakgrund. Den handlar om en snubbe som efter att ha tagit sin universitetsexamen säger upp kontakten med sin famlij och ger sig ut på luffen. Uppe i Alaska möter han sin definitiva utmaning.

Mycket kan sägas om denna film. Men bland annat är rollbesättningen välgjord. Det är som om "genuine locals" fåtts att medverka. Men det är proffs rakt igenom.

Figuren som porträtteras heter Christopher McCandless (1968-1992). Han sa bland annat: "The very basic core of a man's existence is his passion for adventure." Denna och andra utsagor av honom hade sin nietzscheanska framtoning.

McCandless levde på gränsen med forspaddling, fotvandring och annat, för att slutligen nå friden bland Alaskas berg. Detta är nietzscheanskt. Men också kvietistiskt à la mindfulness. Man kan alltså leva medvetet i ögonblicket även om man inte sitter ner och mediterar. Tankelivet i sig är viktigast: hur man höjer sig mentalt. Närvaro i nuet är grundkravet för detta. Och sedan kan sitta-ner-yoga (âsana-yoga) brukas utöver det. Men det är inget krav.


Relaterat
Nietzsches vitalism
Apatia i Bhagavad-Gîtâ
En dag i maj
Med naturen in på knuten
Modernt spökhus

7 kommentarer:

Fredrik Arvidsson sa...

Har sett den där filmen. Tycker om den. Gestaltar ett fascinerande levnadsöde.

Svensson sa...

Visst är det så. Det är den bästa nyare film jag sett sedan "We Were Soldiers". Regi, casting, berättarteknik, foto, allt. Kristen Stewart gör till exempel en nedtonad tolkning av en viss tjej McCandless möter i en hippie-trailerpark.

Hon och annat gör att denna film kan ses av både män och kvinnor. McCandless var en nietzscheansk äventyrare men han var även en empatisk typ som mötte många olika människor på sin väg.

Perra J sa...

Ett sånt sammanträffande! Vi har ett antal filmer inspelade sedan gammalt på HD-box och vi satt igår och spanade efter nån vi kände för att se, valet föll på Into the Wild, och den gjorde starkt intryck på oss som såg den. Idag fick jag ett infall att kolla vad Lennart säger nuförtiden, och det var förstås något om Into the Wild. Lars Kågström och jag har dessutom gått i samma klass.

Svensson sa...

Tack PerraJ. Och det slutar inte där för min syster gick i samma klass som Lars Kågström på högstadiet...!

Perra J sa...

Det var häftigt. Det var på gymnasiet i Ö-vik vi gick i samma klass, och visst är världen liten :-)

När det gäller filmen är det en sak jag ännu undrar över: Hur hamnade den där bussen därute? Den måste ha släppts där från helikopter, men varför i så fall?

Svensson sa...

Jag gissar att någon hade tagit dit bussen för att ha som jaktstuga. Det fanns ju redan järnspis i den t.ex.

Alltså några jaktintresserade personer hade lyft dit den med helikopter och sedan inrett den som stuga.

Perra J sa...

Googlade det och insåg att det finns massor att läsa om den här bussen ( the 142 bus ). Uppenbarligen har det existerat en väg här som sedan vuxit igen totalt. Tre bussar transporterade arbetare till en arbetsplats 1961, buss 142 var en av dem. I övrigt stämmer din teori: "Eventually, its axle broke which caused the crew to leave it to serve as a backcountry shelter for hunters, trappers and ranger patrols."

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (102) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)