fredag 25 december 2009

Ur amerikanska flottans minnen


Jag sitter här och tänker på amerikanska flottan, även känd som U. S. Navy. Kring den finns det ett antal anekdoter, som den där en viss kommendör Perry skådade fienden. Det var i 1812 års krig på någon av De Stora Sjöarna, och när han siktade fiendefartyg vid något tillfälle sa han: ”We have seen the enemy – and he is ours.”

Han var med andra ord säker på seger. En parodiering av detta gjordes sedan av tecknaren Walt Kelly 1953 i hans serie Pogo: ”We have seen the enemy – and he is us”...

En annan anekdot som senare parodierats utspelades på Pearl Harbor 7 december 1941, dagen för den japanska attacken. Det var en söndag och någonstans på Oahu höll ett korum på att förberedas. Men när japanska plan blev synliga i skyn reagerade militärpastorn ifråga blixtsnabbt; han rusade efter en kulspruta som fanns i närheten, la den på predikstolen och började beskjuta planen! Händelsen blev vida känd och gav med tiden upphov till visan ”Praise The Lord And Pass The Ammunition”, en slogan som för sin del redan användes av Cromwell i engelska inbördeskriget.

Det var ju kul i sig men parodin ifråga kom senare, under Vietnamkriget. Det var när någon prästman uttalat sitt stöd för kriget som någon gjorde en karikatyr av honom i full ornat och med bajonettgevär i högsta hugg, med bildtexten: ”Pass The Lord And Praise The Ammunition”...

(Bilden visar USS California under andra världskriget. Skeppet sänktes faktiskt i Pearl Harbor men räddades och kunde tjäna kriget ut.)

Inga kommentarer: