onsdag 5 maj 2010

Konflikt


Idioti, intellektuell fattigdom och rent j-la trams. Jag tänker på den strategiska debatten och dess uselhet, dess tendens att ta det senaste kriget och säga att detta är normen för allt som ska komma.

Jodå. Nu senast är det terrorism och stadsgerilla som ska utgöra "fjärde generationens krig", fourth generation warfare, förkortat 4GW. Vilka de föregående generationerna är kan kvitta. Vad jag vänder mig emot är tendensen att säga att vi idag lever i en ny, unik strategisk epok: "Nu är framtidens krig här och det är olikt allt annat som varit".

Men så har det ju alltid varit, detta att ta det för tiden aktuella kriget och se det som norm.

På 70-talet utkämpades till exempel Vietnamkriget, med INSLAG AV (nota bene) gerillakrig. Då sa debattörerna: nu är nya tidens krig här, det blir gerillakrig för hela slanten, glöm statligt organiserade storkrig! Gör om Sveriges försvar till ett gerillaförsvar!

Så sa man på den tiden. Men sedan den debatten ut, eftersom det var en idé utan substans och historisk förankring. Organiserade krig fortsatte att existera parallellt med gerillakrig.

Sedan kom Afghanistan då Sovjet kuppartat anföll sitt grannland. Då sa man: nu är kuppanfallets tid här, alla krig från och med nu kommer att startas kuppartat!

Sedan kom Gulfkriget. Då sa man: nu är snabbkriget här, alla krig i framtiden kommer att utkämpas med flygbombning på 30 sekunder, sedan är det slut! Men utvecklingen i detta krig visade att det behövdes två månaders flygkampanj plus en markoffensiv, och den sistnämnda var SINE QUA NON för seger.

Sedan kom 90-talet med etniska konflikter i Jugoslavien och Rwanda. Då sa man: framtidens krig blir grundade i etniska konflikter och inget annat!

Och nu har vi terrorism och stadsgerilla, och då säger man - under termen 4GW - att nu är framtidens krig här, det är city fight och kleinkrieg och inget annat! Glöm storkrig, glöm historien, glöm allt som varit!

Ni ser var det bär. Så man får inte vara reduktionistisk, reducera en komplex verklighet till några få faktorer.

Och lärdomen?

Lärdomen är, kombinerad med min blick i kristallkulan och mitt allmänna, holistiska credo, att morgondagens krig blir en mix av konflikter. Det blir framför allt ett storkrig, vi kommer att få se det under vår livstid så var inte oroliga - eller var oroliga då för fan - men det blir för sin del inget enkelt kabinettskrig utan en helhet av konflikter, etniska, territoriella, kulturella, och utkämpat såväl storskaligt och statligt organiserat som med irreguljära förband. Till sjöss, till lands och i luften, i formella stridszoner och utanför, med gerilla och organiserade arméer, med kemvapen och ett och annat kärnvapen, samt, i förlängningen, med klubbor och stenar! Dvs när alla vapen- och ammuntionsförråd tömts.

Detta är vad jag gissar kommer att hända. Man måste i alla fall strunta i enkla formler som 4GW och annat trams. Se helheten, se historien. Man måste basera sina analyser på HELA historien, från Hedenhös och framåt, inte bara på en studie av de senaste 20 åren.

("Carrier", Angus McKie)

4 kommentarer:

Bellis sa...

Hm. Jag har aldrig hört talas om de här paradigmskiftena, med undantag av att jag förstås hört att kriget mot terrorismen är ett krig mot en så att säga nebulös fiende. Men är det verkligen så att militären världen över är så enögd att den ser på saker och ting så ensidigt? Är det i så fall inte snarare politiker och/eller medier som av propagandaskäl helt enkelt förenklar bilden, gör den svartvit och därmed enklare att greppa?

Det världskrig du pratar om hoppas jag förstås att vi slipper, men intressantare än din spådom om att det kommer vore att få veta vad du tror kommer att utlösa det.

Kör hårt,
Bellis

Hexmaster sa...

Vare sig det är militärer, politiker eller bara människor som ligger bakom, så nog har varje beredskap inrättats som vore nästa krig en repris av det förra. Fin genomgång.

Summerwheels sa...

Såg delar av ett intressant program på kunskapskanalen om
Japan och deras "militär" eller
självförsvarsstyrkor som de ju kallas..

Intressant program som ev kan ses i repris eller på svt play.
Får leta... :)

Anonym sa...

@Bellis: vad som kommer att utlösa kriget? Tja, vad som helst, någon lämplig gnista inom de närmsta fem åren. Välj själv: oljekranar som dras åt, radikal högerregim som kommer till makten i Baltikum och får Ryssland att intervenera, bred islamisk rörelse i Mellanöstern som störtar en sedvanlig regim (à la Iran), osv osv.

Den utlösande faktorn är svår att sia om. Men krisen kommer, var så säker. Så ta hem alla era eventuella vinster, töm era konton och köp fast egendom (hus, silver och guld), var beredd på en era i stil med 1914-45, 1789-1815 osv.

Sedan, Bellis, vad gäller om militären verkligen ser det hela så enögt som analytikerna? Well, jag tror varje sann militär är lite av pessimist och alarmist, så viss beredskap för fanstyg torde finnas.

Men när jag debatterar sådana här saker på Soldf.forum och Skalman ser jag ingen monumental förståelse för mitt synsätt. De flesta resonerar i termer av "små, hanterbara kriser".

Det är helt enkelt väldigt få förutom jag som har den helhetssyn jag torgför: den att morgondagens kris blir inte EN småkris utan flera. Som sagt.

/svensson

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)