söndag 2 maj 2010

Maj


Jag glömde köpa diskmedel. Men jag åker inte tillbaks till affären för en sådan sak. Jag får ta lite flytande tvål, spä med vatten och fylla i den gamla flaskan.

Jag fick dock med mig en tidning från affären, mitt kära Hemköp på Storgatan. Det är Sundsvalls Nyheter, en gratistidning, som denna vecka skriver om den nya Saltviksanstalten här i Härnösand. Ett nytt fängelse som invigs 17 maj. Så bra då, då kanske de tömmer det gamla fängelse jag bor granne med, gamla ärevördiga "Vita Duvan". Där satt på sin tid Hans Scheike, sektledaren och barnpiskaren. Samt grafolog åt Leif Boork, hockeycoachen. Minnen, minnen...

Inte så att jag störs av fängelset här. Det ser ut som ett gammalt regemente. Och intill ligger ett polishus. Men hellre ett tomt fängelse än ett som är igång.

Undras dock vad det kommer att användas till nu? Knappast flyktingförläggning, det vore politiskt omöjligt. Kanske ett "ungdomens hus", med skatebordbana och teater och sådant, ja det vore ju urmysigt.

Vintern rasat ut. Enstaka, små snödrivor är kvar men annars är det fint här alltså: isen har gått på Nattviken. Själv praktikserar jag varje vardag 8-15 på en krog these days, jag fortbildar mig i kokkonsten. Bruna bönor, ärtsoppa och raggmunkar har jag lärt mig från grunden och det är inte fy skam. Och när jag kommer hem så hänger jag på internet, det är fortfarande roligt. Diskussionsforum och bloggar och Facebook. Jag ser inte på TV numera, högst sällan i alla fall.

Jag till och med ÄTER framför datorn ibland. Det funkar faktiskt. Med ett sideboard, ett saltkar och vattenglaset långt ute på flanken går det utmärkt.

(Bilden: rysk Tyfonubåt glider omärkligt förbi en badstrand, "like a prop out of a James Bond-movie" som english russia skrev. Det var där jag fann bilden, en sajt som specialiserat sig på märkliga bilder från Ryssland.)

5 kommentarer:

Bellis sa...

Hallo, Lennart!

Jag tror att jag i egenskap av datorpucko äntligen har lyckats krångla till det så att jag kan kommentera på din blogg. Alldeles lätt är det inte. Det skulle inte gå att göra lite enklare...?

Annars förbluffas jag av att du till och med äter framför datorn, hängandes på Internet, innan det slår mig att jag själv gjorde det senast i går kväll. Men då åt jag bara glass. Mycket enklare än hel middag, liksom.

Samtidigt får det mig att så att säga tvärstanna i tanken. Egentligen är det ju inte ett spår bättre än när man körde med Bläng på Bedrup-middag framför TV, som dock även jag övergivit nästan helt numera.

Men egentligen har man ju bara bytt skärm mot skärm.

Kör hårt,
Bellis

Anonym sa...

Svårigheten att kommentera. Antagligen har det att göra med att du har wordpress och att denna blogg, som kör Blogger, krånglar till det för länkning till wordpress. EN förenkling kan i så fall vara att skita i inloggning och kommentera som "anonym". Men då länkas ju inte ens namnrubrik till ens hemsida förstås.

För övrigt gillar jag internet som forum för slöläsning-cum-slöskrivning, dvs man läser inlägg och skriver svar. Rätt annorlunda från att "Blänga på Bedrup" om jag får säga det. Jag är allergisk mot debattprogram och nyheter på burken (och mycket annat, även komedier frestar mitt tålamod).

Middagsätandets logistik framför skärmen är förvisso lite invecklad. Men med sideboard, kockutbildning och ett rasande glatt humör går det.

Men visst kan jag tänka mitt ett liv utan internet också. Jag är inte så überhooked som det verkar. Kul grej bara.

/svensson

Bellis sa...

Lustigt, nästan det enda jag ser på burken är just nyheter. Jag brukar titta på BBC och Euronews, som både är tämligen pålitliga kanaler. Samtidigt måste jag säga att bästa nyhetskällan nog förblir radio. BBC Radios Newshour och det svenska Ekot är faktiskt förträffliga, tycker jag. Kombinerar man i svensk radio med de kommenterande och debatterande programmen Studio Ett och Godmorgon Världen får man en rätt bra allmänorientering.

Jag brukar nästan alltid läsa när jag äter, men jag läser tidningar eller tidskrifter. Mer sällan böcker, för jag gillar inte om böcker blir nedsölade eller ens fläckiga. Det är ju inte lika noga med tidningar och tidskrifter.

Och du som är kockutbildad - har du märkt hur jävla hopplöst det är om man har olivolja i salladen och ska läsa till maten? Olivoljan stänker *alltid* på tidningen/tidskriften/boken. Jag fattar inte hur den bär sig åt. Liksom *hoppar* ur skålen och duschar över det man läser! Hur försiktig man än är!

Kör hårt,
Bellis

Anonym sa...

Söl i ätläsningen: man ska nog undvika alltför tunna såser som vinaigrett till salladen, denna sås på olja och vinäger.

Mitt råd är att istället ta en majonnäsbaserad dressing som Rhode Island el dyl: en tjockare konsistens, inget dropp, gifter sig bättre med salladen.

Re nyheter så får jag dem i andra hand på ex.vis Skalmanforum. Någon startar en tråd typ, har ni hört om askmolnet? Sedan kollar jag upp det hela på nätet. Det sker en viss filtrering alltså, man inskränker sig till de tyngsta nyheterna.

/svensson

Bellis sa...

Ah, men du vet, jag är (halv)grek! Här häller man olivolja på salladen. Mycket olivolja. Men ingen vinäger eller sådant elände.

Faktum är att jag nog inte gillar någon annan salladssås än just olivolja och avgjort inget med ens en droppe majonnäs i!

:-)

Kör hårt,
Bellis

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)