måndag 14 mars 2011

Årets Hajj blir intressant


I november i år infaller Hajj, den årliga pilgrimsfärden till Mekka. Förra året samlades 1,7 miljoner muslimer i den saudiarabiska staden för att utföra de aktuella riterna och ceremonierna. Vissa säger att det var så många som 3 miljoner närvarande.

Pilgrimsfärder som företeelse ligger mig varmt om hjärtat. Så jag lyckönskar alla muslimer att på detta sätt utöva sin religion. Det åsido bör nämnas att det har förekommit upplopp och incidenter under tidigare Hajjs. Dels är det olyckor pga det stora antalet människor i rörelse, dels är det politiska dåd. Den iranska revolutionens år, 1979, dog till exempel i Mekka 250 människor och 1987 400 pga upplopp. Då undrar man stilla vad som kommer att hända i år, i ljuset av de arabiska upprorens vår, revolterna och allt. Det kommer kort sagt att vara upplagt för dramatik.

Vi kommer i årets Hajj få se vad jag tidigare bloggat om, nämligen att revolterna i arabvärlden bara är början på något större och att det är religionen som blir drivkraften framöver. Islam som politisk kraft ligger i tiden. Så är det bara. För hur man kan hävda motsatsen, att till exempel årets vallfärd, med miljoner samlade i Mekka för utlevelse och bön, inte skulle innebära poltisk laddning och urladdning...?

För övrigt anser Carl Johan Calleman att vi i årets Hajj får se ankomsten av Den tolfte imamen, även känd som hinduernas Kalki. Han baserar detta på cykler i Mayakalendern, en matematik jag inte är insatt i, men den som så vill kan läsa in betydelser i detta. Här citerar han sufin Philippe de Vos, som finner en viss överensstämmelse mellan Mayakalendern och den muslimska månkalendern för tiden för årets Hajj, och:
... det är väl känt bland sufimästare att Imam Mahdi (= Kalki i den islamiska kulturen) [det ska stå "Kalki i den hinduiska kulturen", min anm] kommer att anlända under pilgrimsfärden när Arafatdagen (den 9: e dagen av vallfärden) är en fredag. Detta kallas den största pilgrimsfärden - hajj al akbar - och det händer i år 2011, eftersom Arafatdagen då är en fredag. Denna konvergens är mycket intressant och i den islamiska världen har detta faktiskt redan aviserats utan kunskap om Mayakalendern. Den särskilda roll Imam Mahdi har är att återföra islam till sitt ursprungliga skick: Sanatana Dharma eller "din al qayyim", som är Koraniska ord som betyder "eviga lagen". Sufimästarna säger, inga fler religioner, ingen mer sufism och inga fler uppdelningar. Alla kommer att vara "rabbaniyin" (Herren) som schejk Nazim Cypern säger, mufti och ledare för naqchabandi Sufi-vägen."

Med andra ord, titta noga på vad som kommer att hända på Arafatslätten i år. Där, på slätten som omger berget Arafat, kulminerar nämligen Hajj på nionde dagen: Failure to be present in the plain of Arafat on the required day invalidates the whole pilgrimage. (Wikipedia) Om Kalki och Den tolfte imamen skrev jag förresten i juni 2008, redan då uppmärksammade jag denna profetia.

För att sammanfatta läget i stort:

. Något har hänt i Mellanöstern, våren med sina revolter och demonstrationer i hela regionen söker sin like
. Religiösa känslor kommer att dominera förloppet; religion och politik hör ihop som ler och långhalm i regionen efter den iranska revolutionen 1979
. Den årliga vallfärden till Mekka samlar miljontals muslimer på trånga utrymmen; i år, med ovannämnda revolter i minne, kommer situationen att bli explosiv

Vi lever i turbulenta tider. 2011 blir ett märkesår. Men detta är bara början. Så kom ihåg var ni läste det först – på Svenssongalaxen.

Edit: i detta inlägg från juni 2011 återger jag den profetia som säger att mahdin inte kommer att uppträda ett udda år. Så 2011 års Hajj kanske kommer att sakna den där yttersta, apokalyptiska framtoningen. Men intressant blir det ändå.

(Bild: Arafatslätten i Mekka)

svd svd dn dn dn dn

3 kommentarer:

Ingenjören sa...

Rätt på två punkter och fel på den tredje. Vi kommer få läsa mer om den religiösa aspekten i tidningarna, men den kommer inte driva utvecklingen mer än tidigare. Minns att det just var religionen som var svepskälet för alla undantagslagar, religionen har hela tiden haft en framträdande roll och religiöst hat har av de styrande underblåsts just för att undantagstillståndet ska kunna bibehållas(attacker mot de kristna i Egypten är ingenting som ur intet uppstod först efter att Mubarak föll, de har förekommit, men det har inte varit intressant att skriva om eftersom de ägde rum i en västvänlig diktatur).

När nu diktaturen faller i Nordafrika kommer vi ha ett uppflammande av religösa strömningar, men på sikt har de religiösa ledarna segrat sig till döds. Wahabiterna i Saudiarabien och Mullorna i Iran visade tydligt under revolten att religiösa ledare är folkets fiender.

Svensson sa...

Tack för svar. Det är svårt att sia om utvecklingen i MENA. Speciellt om religionens kommande roll.

Dock tror jag inte Iran är så impopulärt hos folket. Ta Nazityskland (före AVK) eller Sovjet (på, säg, 50-talet): de var diktaturer men de hade stöd av folket, minst av 50%. Och sådana regimer faller inte. Jag tror Iran är samma andas barn.

Wahabiterna i Saudiarabien ger jag inte mycket för. Dock anser jag att den iranska revolutionen ritade om kartan i MENA. Jag berättar mer
här.

Anonym sa...

Väldigt intressant perspektiv. Det kommer verkligen bli en intressant Hajj i år.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)