fredag 29 april 2011

Kina och Ryssland skapar ett nytt kraftfält i politiken


Vladimir Putin är på Sverigebesök. Kanske har han redan åkt hem. Hans land samlar i alla fall krafter för framtiden. Man har till exempel bildat en ekonomisk samarbetsklubb med Kina och andra länder i regionen. Det lovar gott för framtiden - gott för dem åtminstone, de vet att se om sitt hus därborta nu när USA:s hegemoni krackelerar.

Det är i och för sig lätt att bilda en pakt, att mötas några länder och säga: ”Nu är vi en pakt, en samarbetsorganisation. Se hur märktiga vi är tillsammans”. Det ska man minnas när jag skriver om detta Shanghai Cooperation Organization. Ryssland och Kina samt Pakistan och Indien har en del otalt sinsemellan. De kommer inte att strida sida vid sida i första laget. Men det oaktat så är SCO ett kraftfält man inte kan ignorera i dagens globala analys.

År 2001 bildades nämligen en samarbetsorganisation, ”ett USA-fientligt NATO”. Det samarbetar ekonomiskt och säkerhetsmässigt (säkerhet i form av antiterrorism och underrättelsesamarbete) och består av Ryssland, Kina, Tadsjikistan, Kirgisistan, Uzbekistan och Kazakstan. USA-fientligt? Ja, USA fick nämligen inte vara med, dess ansökan avslogs. Stackars USA, dess dollar vägras som valuta här och där i världen, dess ”kärnvapenmyntfot” sjunger på sista versen, de har militär närvaro i Mellanöstern men uträttar föga, det bara kostar pengar. En dyr, överutbildad, svag, PK-fixerad krigsmakt som har viss eldkraft men konkret saknar den det där djälvar-anamma man kan kräva av en stormakt.

Den östliga organisationen med Ryssland och Kina mfl jag skriver om här, Shanghai Cooperation Organization (grundarmötet hölls i Shanghai), den har något större trovärdighet. Iofs är detta med militär makt, chauvinism och tvång på lite längre sikt på väg ut – säg på en tio, tjugo år – men till dess betyder makt i världen ännu militär makt och vad det beträffar tror jag SCO, om den gick i krig, är en effektivare krigsmaskin än USA/Nato. Det militära samarbetet i SCO ligger i sin linda men har potential att utökas.

SCO har fler lösa medlemmar, stater som är ”observatörer”, bland annat Iran, Pakistan och Indien. Det är formellt goda länder att ha som allierade. Alla dessa länder i SCO-sfären har ju det gemensamt att de inte är så besmittade av PK-ism och modernism. Visst har de t ex smärre förband med kvinnosoldater men det är helt marginella styrkor. I SCO-sfären blir man inte grillad levande om man säger, ”kvinnor är fysiskt svagare än män, därför bör de i armén endast ha lättare tjänst som militärpolis och stab”.

SCO-sfären är inte så hemsökt av moderna idéer som väst. Det gäller även ekonomi. I västlig ekonomisk teori råder honnörsord som dynamik, skapa pengar ur luften för att stimulera ekonomin, investera i innovationer, ”bold over gold”, medan en mer östlig, SCO-artad ekonomisk teori säger: guld är rikedom, därför bör vi samla på oss allt guld vi kan. Vi vet redan nu att Kina köper allt guld det kommer åt, Ryssland är även bra i denna genre liksom Indien. Guld och silver har i SCO-sfären ännu inte förlorat sin status som värdemätare, som rikedom, såväl bland politiker som bland privatpersoner. I väst däremot måste folk återutbildas i värdet av ädelmetaller, de är helt indoktrinerade i papperspengars värde – papperslappar utan intrinsikalt värde. Vi svenskar älskar våra kronor och debatterar i skrivande stund hett och ingående de nya sedlarnas konterfejer.

Inte ens våra politiker fattar guldets värde. Sverige har ju sålt av rätt stora delar av sin guldreserv från 2006 eftersom guld var gammaldags, det hade ingen roll i en ekonomi som frångått guldmyntfoten hette det. Sedan dess har guldpriset stigit med 300%. Riksbanken = rikspuckon! Men det förklaras med att man handlat på internationella bankirers order. Sverige och England tubbades att sälja av sitt guld för att artificiellt hålla guldpriset nere och pappersvalutor uppe.

Som jag antydde ovan: morgondagens värld, framtiden på lite längre sikt kommer att betyda andlighet, new age, bort från materialism och dominans och fram för förvaltarskap och samarbete. Och då är det inte regionala samarbeten på gammaldags maktbasis à la SCO (och EU, ASEAN, Nato osv) det gäller utan globalt, egalitärt, fredligt samarbete. Men till dess: lita på att SCO-sfären är på uppåtgående, lita på att länder som Ryssland, Kina, Iran och Indien vet att bjuda västalliansen med USA-EU spetsen. Kina och Ryssland har iofs en lång historia av animositet (från 1956 och framåt, ja även kring 1990 var det bråk) men idag, när det gäller att ”knäcka jänken”, fälla Det stora Babylon om så bara för sportens skull, så tror jag de gör sitt yttersta för att samarbeta. Det måste t ex ha berett dem oändlig tillfredsställelese att neka USA inträde i SCO vilket skedde 2005. Det kan påminna en om ”skrattet som hördes världen runt”, när USA:s finansminister Tim Geithner åkte till Kina 2009 för att försäkra landet om att dess (Kinas) dollartillgångar var säkra. Aktuellt auditorium skrattade högt: de visste att dollarn på sikt är värdelös.

Detta med ”hört runt hela världen” sa man också om skotten i Boston 1775 och skottet i Sarajevo. Så nog betydde det något alltid. Som: sic transit gloria mundi.

Relaterat
Wikipedia om SCO
Ryssland idag
Traditionalism
(Bild: Torsån, Arnäsvall)

3 kommentarer:

Helena Palena sa...

Mycket intressant inlägg.

"Riksbanken = rikspuckon! Men det förklaras med att man handlat på internationella bankirers order."

Jag har större förtroende för Putin än för Reinfeldt! Så ska det väl inte vara. Jag är ju svensk. Man är han det? Reinfeldt alltså. Ska läsa inlägget en gång till. Nu ska jag ut i rabatterna och till handelsträdgården och se vad jag kan hitta för intressant där.

Svensson sa...

Putin verkar för sitt land, Reinfeldt motverkar sitt land. Jag skulle inte vilja falla i famnen på Putin oreserverat men visst väcker han sympati rent allmänt.

Om du köper frön så köp lite extra och hamstra, de håller sig väl rätt bra gissar jag. Antagligen i åratal. Moder Natur har ordnat det så.

Anonym sa...

Bra artikel. Tyvärr är jag inte övertygad om framtida andlighet. Huset Medici var de som etablerade den nuvarande pengar-är-allt kulturen och där har vi befunnit oss i fem sekler nu.

Mvh/ Galileo Figaro

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)