lördag 3 september 2011

Recension: Huset vid världens kant (Dunsany 1989)


Gå bort i skogen intill ditt hyreshus, vik av på just den där stigen och se hur allting börjar bli en smula dimmigt och sagoaktigt. Men förfäras ej utan fortsätt bara, se hur tingen träder fram ur sig själva och allting blir besjälat. Och innan du vet ordet av har du sett Pan, Drömkaravanen, Den förtrollade ön och Smaragdeburgs skimmer i fjärran.

Författare som gillar katter (Heinlein, Lovecraft) anses vara fint och bra. Men Edward John Moreton Drax Plunkett, Baron of Dunsany (1878-1957), fantastikförfattare även han, gillade hundar. Det är märkligt: en skir drömförfattare men hundmänniska. Nåväl: Dunsany var inte så skir i verkligheten, han hade till exempel varit i första världskriget. "Men det hade Tolkien också" säger vän av ordning. Men jag uppfattar Dunsany som en mer krigisk, officersaktig typ än den gode J. R. R.

Apropå inget kommer jag nu att tänka på en anekdot om Dunsany. Den säger att på sitt gods, när han återvände från jakten, kunde han skjuta prick på klockan så att den klingade, då visste betjänten att herrn var hemma...

Dunsany skrev fantasyromaner och noveller. Han skrev även pjäser, bland annat "A Night at an Inn" med något slags twist på slutet. Den sägs vara omtyckt att sätta upp av fängelsekunder av någon anledning. Att som det där svenska gänget spela Beckett var alltså inte någon ny idé i sig, det nya var bara att man skulle åstad och sätta upp fanstyget på en riktig teater, utanför murarna. Fångar i temporär frihet, gissa vad som hände... Det har ju blivit en film med Björn Kjellman.

Detta är Dunsanys värld: segla på drömfregatter, sök Blimflims diamanter, debattera med flaskanden, ät av solens äpplen, dansa med brummeldjuren på lövängarnas prassel. Kort sagt: ändra medvetandenivå, turn on, tune in och sätt segel mot förundrans länder. Detta är Dunsanys särart, en sagoaktig men vuxen värld med charm och finess.

En viss Arthur C. Clarke mötte en gång lord Dunsany. Det var 1951. Clarke hade med sig ett ex av "The Charwoman's Shadow" (1926) för att få den signerad, och det fick han såklart - med gåspenna och allt, lordens sedvanliga skrivdon. Samtidigt med signeringen passade Dunsany på att ändra i sin bok; ett "The Country Towards Moon's Rising" blev "The Country Beyond Moon's Rising", det lät visst bättre så. Det kan man förstå - men det är å andra sidan höjden av pedanteri att göra så, det förstör bokens aura. Kladda i en tryckt bok...? Det sägs att trycket adlar; halvheter och enstaka missar lägger sig med tiden så att säga, bleknar och absorberas av helheten. Ingen annan än författaren märker dem.

Dunsany var en av Lovecrafts förebilder, se bland annat "The White Ship", "The Dream-Quest of Unknown Kadath" och "The High House in the Mist". Dessa lovecraftare speglar Dunsanys eleganta, drömlika kvaliteter. Förutom det kan sägas att Dunsany (likt Lovecraft) tog det fantastiska på allvar, han skojade inte bara bort det i urban anda. Man frestas säga att han hade sett det han skrivit om, det finns en autencitet i det hela: "Si, karavanerna startar"...

En av novellerna i aktuell bok är "Andelsprutz' vanvett", om en öken dit själarna av döda städer beger sig. Där kan man höra gatubuller från antikens Rom, torgförsäljares skrik från Konstantinopel och stadsvaktens rop från det medeltida London. Det tycker jag var mäktigt. En annan novell handlar om ett palats där man ser gryningen genom ett fönster och skymningen genom ett annat, som på en planet med heliostationär bana. Det påminner om min novell "The Middle Zone".

Relaterat
Arthur C. Clarke
Lovecraft

6 kommentarer:

Magister sa...

"Men jag uppfattar Dunsany som en mer krigisk, officersaktig typ än den gode J. R. R."

Delvis riktigt. Dunsany blev dock militär enbart för att hans pappa ville det och lämnade Coldstream Guards kort efter hemkomsten från Sydafrika. Han tog värvning i Royal Inniskilling Fusiliers i första världskriget för att det förväntades av en man med hans bakgrund, men han vägrade att låta sig avmålas iförd uniform (även om det finns fotografier av honom i uniform). Han var dock inte rädd för att hugga i och göra en insats, så han var t. ex. uppe och kröp i Ingenmansland nattetid för att klippa taggtråd.

"Den sägs vara omtyckt att sätta upp av fängelsekunder av någon anledning." Det lär vara på grund av att alla rollerna är män.

"Förutom det kan sägas att Dunsany (likt Lovecraft) tog det fantastiska på allvar, han skojade inte bara bort det i urban anda." Nja... det är ändå en sanning med modifikationer. Se t. ex. på berättarens avfärdande av portvaktens vackra berättelse i "The Long Porter's Tale"; samma ironi kan återfinnas i flera av novellerna i de båda Wonder-böckerna. Men det stämmer absolut in på hans tidiga verk.

Svensson sa...

Re Dunsanys attityd till det fantastiska så har du nog rätt. Det finns en klädsam ironi i flera av hans berättelser, men det är en ironi som spelar med i den större bilden av förundran och gripenhet tycker jag.

I övrigt, tack för preciseringar. I fallet Dunsany finns det mycket att säga märker jag. "En värld är varje människa" som Ekelöf sa.

Magister sa...

Jag kan varmt rekommendera hans självbiografier -- åtminstone Patches of Sunlight för längre än så har jag inte kommit ännu. Den är högst selektiv, som titeln antyder (bl. a. har han utelämnat sin bror helt och hållet), men full av charmerande och underhållande anekdoter.

Magister sa...

Vad beträffar ändringen Dunsany gjorde i The Charwoman's Shadow: Han beskriver i While the Sirens Slept hur han hade för vana att klottra ner snygga formuleringar på lösa lappar allteftersom han kom på dem (jag har själv sett en del av dessa lappar). När han kom till slutet av The Charwoman's Shadow kunde han helt enkelt inte hitta lappen med den rätta formuleringen, och därför blev det bara en approximation. "beyond" var alltså den rätta, ursprungliga ordalydelsen.

Svensson sa...

Intressant Magister. Jag vidhåller att man som författare inte bör ändra i tryckt text, det blir lite pedantiskt, trycket adlar, endast författaren märker dylika småfel.

Med det sagt så är det förstås en fri värld och envar gör som han vill. Lustigt då att Dunsany hade detta drag av pedanteri trots att hans yttre varelse knappast får en att tänka på pedant: godsägare, jägare, hade varit i krig osv. Medan andra, mindre utåt sett heroiska författartyper kan skriva sina saker och sedan lämna dem för gott, med eller utan fulländad formulering på s XX. Med andra ord: It takes all sorts to make a world.

Magister sa...

Nej, ett tryckfel är ett tryckfel är ett tryckfel och det spelar ingen roll om författaren är den ende som märker det.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)