torsdag 27 oktober 2011

Guld, inte låtsaspengar


EU-länderna har "gjort upp". Man har "räddat Grekland med ett krispaket". Man har "löst landets skuldkris". Antagligen genom att sedvanligt ha skapat X antal miljarder med en knapptryckning. Och Riksbanken fipplar med räntan som om detta är något att hänga i gran: på sikt är detta bara abstraktioner i det blå. Ränta har med skuld att göra och dagens pengaväsen är en maskin driven av skuld. dn dn dn dn dn svd svd svd svd svd svd svd exp exp ab ab ab

Greklanduppgörelsen är en Pyrrhusseger för låtsasekonomin, den ekonomi som bygger på skuld, förhoppningar och papperspengar. Förresten finns knappt några sedlar längre, bara 30% av penningmängden är sedlar. Resten skapas än artificiellare med en knapptryckning.

Men en mer elementär pengaform är guld. Även i guld kan det laddas förväntningar och hopp, jag vet det. Men guldet har den fördelen att mängden är begränsad. Det är en värdemätare som fungerat i 5000 år. Papperspengar däremot återgår alltid med tiden till sitt rätta värde, noll.

Guld är skuldfria pengar, pengar frikopplade från det skulddrivna fiatsystemet. Dina sparpengars värde urholkas med inflationen men guld står fritt från det där. Guldets värde kan fluktuera men det är en stabilare sparform än bankkonto.

Guldet står idag i 1724 dollar per ounce. I april stod det i 1465.

På 1960-talet fick svensken inte äga investeringsguld. Hur mycket valuta man fick föra med sig utomlands var även strikt begränsat. Det var hårda tider det. Idag är det annorlunda. Vem som helst får köpa guld på Guldcentralen eller Liberty Silver. Jag är inte sponsrad av dessa men länkar ändå. Så'n e ja.

Varför guld? För guld är som solen, centrum. Och då kan man säga: en heliocentrisk ekonomi värderar allt i relation till guld. En geocentrisk ekonomi däremot, en efterbliven sådan som vi har idag, den värderar allt i en viss fiatvaluta som exvis SEK. Den leder med andra ord fel. För allt kretsar kring solen, guldet är alltings mått. Med guldstandard får man till exempel ett ganska stabilt oljepris genom åren sägs det.

IMF tillåter medlemmar att stödköpa olika valutor (obligationer) för en viss del guld. Man kallar det bedrägligt ”att sälja guld”... Det var bland annat vad Sverige gjorde kring år 2000. Man ”sålde guld för att det var gammaldags av centralbanker att äga guld”... I själva verket var det stödköp av dåliga valutor. Guldet behåller alltså sitt värde, även centralbanksnissar erkänner det, dock inte öppet.

Vi lever i en värld av fiatvaluta, papperspengar, pengar ur tomma luften, banker som lånar ut tio gånger mer än de äger -- ”allt bygger på att människor tror att det ska fortsätta fungera och inget annat.” Det sa signaturen Olof Trätälja på Skalmanforum. Det var även han som gjorde liknelsen med guld som heliocentrisk faktor.

- - -

Man hittar många kloka ord på nätet om dagens ekonomi. Se till exempel denna kommentar på Cornucopia 16/5 2011 av Anonym: ”Vi lever ju i en kollaps dold av fiktiva pengar.” Och: ”Fattar man inte att fiatekonomin dog 2008 är man nog hjälplös. Den borde dött 2001 redan.”

Och Cornu själv sa 13/1 2011: prisökningar pga brist är inte inflation. Det där tyckte jag LS lät klokt. Dock har det kanske inte har med guld att göra.

En kommentator sa för övrigt på Cornucopia 2/6 2011, i inlägget ”Dubbeldipp och börs-TA”: om guld skall bli valuta igen, måste det stiga till ofantliga höjder så att det kan spridas ut i åtminstone några gram/invånare. Detta kan också vara en vägande visdom. Det visar både på potentialen för guldvärdet att stiga samt nödvändigheten för kreti och pleti att ha guld. I Zimbabwe måste man ha guld om man ska gå och handla. Man måste gå och vaska guld innan man kan köpa mat. Annars är det (ännu) dollar som gäller. Eller Krügerrand, som är guldmynt (med en gnutta koppar för att göra dem slitstarka).

Mina sista ord i ämnet för denna gång får bli dessa. Någon sa nämligen (möjligen på Cornbus blogg) att guldvärdet baseras på ”förtroende, föreställning, förväntan”. Det kan rasa till noll på ett ögonblick. Formellt bättre än guld är i så fall industriellt användbara metaller som koppar, silver, platina, zink. Dessa har fler användningsområden än guld. – Men jag LS skriver inte under på denna skenbart förnuftiga, verklighetsnära, nödvändighetspräglade attityd. Ty förnuft är inte allt när guld är med i bilden, dess pris kan stiga kraftigt i relation till fiatvalutor.

Guld har som sagt varit en värdemätare i 5000 år. Generellt kan man därför säga att guld är stabilt, fiatvalutor däremot tappar alltid i värde. Återigen, som Voltaire sa: Papperspengar "återvänder förr eller senare till sitt rätta värde, noll."

Relaterat
Kerubernas svärd
Nîkaupproret 532

2 kommentarer:

Goten sa...

Tror svindelbankerna gjorde en bra deal igår, de fick 50% av sina osäkra fordringar subventionerade.

Pappan sa...

Även pappismen ser att guldmyntfoten heliocentrerar. Men allt är inte bra ens på Helios. Det goda är det ondas förutsättning. Guld och ondska hänger ihop som ljus och skugga.

Men utan sol ingen jord.

Det finns ett nytt monetärt system som inte efterliknar solens substans, som guldmyntfoten gör, utan solens aktivitet: solidarsystemet. Kanske är det värt att ta en titt på: http://solidar.lir.be/HemSida

Pappan

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (63) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (99) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (53) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)