onsdag 26 oktober 2011

Låt MENA ha sin sharia


Västliga bedömare står som handfallna: MENA vill ha islamism. MENA vill ha sharia. Att bli indignerad över detta är vad som ger goodwill-poäng i väst. Bloggare, MSM-krönikörer, alla ser bekymrade på att Mellanöstern vill ha sin "old time religion". Jag däremot upprörs inte. Ända sedan 2008 har jag förutspått detta. dn dn dn dn dn dn dn svd svd svd svd exp ab ft

I Libyen och Tunisien råder nu en variant av demokrati. Det finns ett brett folkligt stöd för sharia. Då ska de väl få ha det. Vi i väst ska inte föreskriva hur de ska leva. Det är slut med det.

Puritanismen ligger i tiden. Man vill gå back to basics, ta bort främmande inflytanden och idka hardcore religion. Rigorismen regerar från Marocko till Afghanistan, från Iran till Egypten, om inte till gagnet så i alla fall till namnet.

Radikal islamism ligger i tiden där nere. Det hör till den rådande tidsandan: die Zeitgeist. Även de så kallat moderata krafterna i själva MENA är passé. Någon veto-kupp à la Algeriet 1991 kan till exempel inte komma ifråga längre. Mellanöstern har politiskt levat i en kompromissande, halvislamsk tid ett bra tag. Khadaffi var en sådan måttlighetsmuslim: vissa delar av Koranen accepterade han, andra inte (se hans "Gröna bok"). En annan MENA-ledare som utmålade sig som traditionell och lagom muslimsk var Saddam Hussein. Men hans religiositet, yrvaket uppvisad från cirka slutet av 80-talet, kändes inte äkta. Nu är båda dessa herrar historia. Och nu heter tidsandan total, puritansk islamism. Den här utvecklingen har jag känt på mig sedan 2008, då jag skrev denna artikel.

Själv trivs jag med den variant av demokrati vi har i Sverige. Sentiment och opinionsläge åsido så gäller fortfarande Tryckfrihetsförordningen. Man får säga vad man vill. Och det gör jag på denna blogg. Vill jag då inte ge MENA-folk samma rättigheter? Kanske. Men de vill ju inte ha dem! Det är demokrati det.

Och förstås ska vi inte ha någon islamism i Sverige. Ingen halalslakt, inga heltäckande niqaber, ingen sharia. Svensk lag och svenska seder ska gälla i Sverige. Religionsfrihet må vi ha men vi måsta sätta gränser för islamismen.

Islamismen kan dock få ha sin gång i Mellanöstern. Där är det ju som så att religiositet regerar, sekularism är ute. Det är en fas man går genom. Jag tror förvisso det uppväxande släktet i Mellanöstern är mindre entusiastiska för sharia. Men det får tiden utvisa. Dagens puritanism är en nödvändig fas för att bereda marken för en ny era. Jag tror även vi får se en ökad traditionalism och puritanism i väst inom kort. Liberalism och modernism känns lite ute. Strängare, lödigare, mer traditionalistiska tongångar väntar. Sedan kan även vi gå mot friare tider, mot en global era av förståelse. Men först det här: ökad puritanism! Sök dina rötter! Begränsa främmande inflytanden, stå på egen grund!

Relaterat
Vad vilja Al-qaidisterna?
Kerubernas svärd

12 kommentarer:

Anonym sa...

Libyen har ingen demokrati. Än.

Tunisien har det dock har just genomfört ett lyckat demokratiskt val.

Att ett islamistiskt parti (dvs ett parti som använder religionen Islam i sin politik) tagit hem stora delar av rösterna innebär dock på inget vis att Tunisien får "sharialagar".

Svensson sa...

Det är inte i hamn än, det islamistiska partiet i Tunisien fick "bara" 40%. Men man är det dominerande partiet. Resten är småpartier. Nazisterna fick inte majoritet i valen 1932 heller, ändå tog man sig in i regeringen och vann till slut med "salami-tactics": moderata element skuffades undan successivt.

Sentimentet i dagens MENA talar om islamism. Säger man något annat är man blind för tidsandan.

Ingenjören sa...

Ehm, lol. De jolmiga salongsislamisterna i Tunisien som fick 40% efter att de dyrt och heligt intygat att de INTE ska förbjuda öl eller bikinis, och detta tar du som ett tecken på att det i Tunisien finns ett majoritetsstöd för Sharia. Det är inte utan att man undrar om du bara spelar korkad, en del av dina texter tyder ju ibland på att du inte är se infantil som du ständigt spelar när du svassande försöker stämma in i SDs partilinje. Det är det som gör jämförelsen med Jünger så skev för dig, han gjorde, till skillnad från dig, aldrig våld på sin egen förmåga att tänka för att ställa in sig hos Münchenskolan.

Svensson sa...

Jaha, så är Ingenjören här med sina påstridiga kommentarer igen. Låt mig bara säga att SD nog är värda sitt salt; jag tror dock att jag är för radikal för dem. Skriver man inlägg som detta är man inte välkommen hos dem. De skiter ju i etniciteten och är så upplysta så.

Gällande islamismen i Tunisien så tror jag att det där vinnande partiet känner till måttot om "politiken som det möjligas konst". Alltför radikal islamism väcker Natos vrede, alltså har partiet en försiktig linje än så länge. Men om de på allvar är "måttlighetsislamister" torde de sopas bort av framtida stormar.

Anonym sa...

Tycker det är skönt att läsa en blogg av en svensk som INTE attackerar islam på alla sätt och vis som det sker nu i väst (Hellloooo Super-hitler on the rise in the west)..

Pappan sa...

Instämmer till fullo den här gången!

Pappan

D sa...

Sharia och Sverigedemokraternas syn på kvinnor, kvinnors rätt till sin egen kropp och kvinnors sexualitet osv är mycket likt Sharialagarna. Ni i SD är på samma sidan myntet som talibanerna. sopa framför egen dörr. pajas!

Svensson sa...

@D: för det första är jag inte med i SD. Jag röstade visserligen på dem i 2010 års riksdagsval. Det är jag stolt över. De gör generellt ett bra jobb tycker jag. Men jag är nog för radikal för dem; SD anser ju inte att etnicitet spelar roll. Men det gör jag.

"Kvinnors rätt till sina egna kroppar". Jag antar att du menar abort. Detta är ett komplext ämne. Här säger jag dock som Hilary Clinton: man måste medge att varje gång en abort sker så är det en tragedi.

Tagga ner din talibanretorik. Jag står för en traditionell svensk kultur, för trygghet och tro inom hävdvunna former. Vi ska kunna odla vår särart här utan att brännmärkas av folk som du. Sedan får MENA ha sin sharia i fred, helst utan överdrifter som stympning. Sedan, på sikt, kanske världen kan enas under andligare former, i samarbete utan hat. Men tills dess tror jag kungsvägen består i att odla respektive särart, respektive traditionalism inom varje kultur för sig. Det är sådana tider nu och den som bara talar om mer liberalism, mer konsumism, mer aborter, det är den som är fanatiker, inte jag.

Pappan sa...

Hur tänker du kring islamismens implicita strävan efter global hegemoni? Liksom sin sentida släkting socialismen fungerar den, i teorin, endast försåvitt den saknar alternativ.

Svensson sa...

@Pappan: jag tror inte att islam alltid kommer att vara så här fientlig. Men idag är den det. Idag avancerar den, framför allt mot en västvärld som saknar viss förmåga att göra motstånd. Det beror på överideologin som säger att allt tredje världsmänniskor gör är gott ety de tar hämnd för vår grymma kolonialism.

Makt utövas som bekant enligt vattnets inträngningslagar: i relation till motståndet. Om vi inte gör motstånd kommer därför islam att avancera. Om vi däremot, vänligt men bestämt, sätter ner foten och säger att nej, sharia i västvärlden kan inte komma ifråga, även om den bara gäller muslimer. (Sharia här blir ju då ett slags exterritorialrätt.)

Vi kan göra motstånd mot islam som man gör i statdsstaten Singapore: man bestämmer att OK, utöva er islam men sharia överlag får ni inte igenom.

Vi måste sätta gränser. Det är inte hat och islamofobi som dagens mediagurus säger. Det är sunt förnuft.

De följande åren blir generellt tuffa med peak oil, depression, miljökris och massinvandring till väst. Men efter en fem-tio år kommer en ny anda och då tror jag även islam blivit fredligare. Men vi får inte ha fromma förhoppningar utan måste stå starka som traditionsmedvetena västerlänningar mot islams alla anspråk.

Mattias sa...

All religion är ju av ondo, oavsett om det är en muslimsk eller kristen fanatiker. Samhället ska bygga på sekularism och sociala välfärdsreformer. Förhoppningsvis går det så i Tunisien också till slut.

Pappan sa...

Kanske kan vi just i kraft av vår svaga men djupa kristendom assimilera muhammedanismen: http://murslev.blogspot.com/#!/2011/07/svenskhetens-teologi-del-tva.html

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (63) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (99) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (53) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)