söndag 16 oktober 2011

Ner med plutokrati och bankvälde


Att skapa pengar ur intet, det är vad dagens kapitalism handlar om. Det har gått bra tills nu. Men nu, får man väl säga, dånar det uti rättens krater. I USA har man ju demonstrerat på Wall Street i protest mot bankvälde, plutokrati, materialism och vilsegången kapitalism. Och nu har rörelsen spridit sig till Europa också. Igår demonstrerade man i Berlin, London, Madrid och Lissabon mot bankvälde och maktmissbruk. I Rom urartade det hela i kravaller. 200 000 människor ska ha varit ute på gatorna i Den Eviga Staden. Även i Sverige protesterade man igår på samma tema: ner med "plutokrati, finansvälde och ekonomism" var temat för dem som samlats på Sergels torg. Fraktionell utlåning, detta att banker inte behöver mer än 10% täckning för det de lånar ut, är roten till det onda. dn dn svd exp exp ab

Detaljer åsido tycker jag det är helt rätt att protestera mot dagens ekonomiska system. Pengar skapas ur intet, med en knapptryckning. Förr var guld och silver pengar. Sedan blev detta för inflexibelt. Så man skapade papperspengar för att ge en mer dynamisk tillväxt. Det har funkat någorlunda hittills. Men nu syns skavankerna i systemet. Man ska ha tillväxt, hela tiden tillväxt, trots att reell tillväxt med arbete och långsiktiga investeringar inte sker längre.

Ädelmetaller är här det enda raka. De är stabila medan dollarn rasar. Du kanske sett att silver- och guldprisen går upp och ner, men det är bara för att de prissätts i dollar och andra pappersvalutor. På lång sikt är ädelmetaller stabila. De har fungerat som betalningsmedel i 6000 år. Fiatpengar, konstgjorda pengar, vare sig de är av papper eller nickel, tappar regelmässigt i värde tills de är värdelösa. För dollarns nedgång och snara fall finns det massor av texter att läsa på nätet. Ja, det finns rentav en hel webbtidning ägnat åt fenomenet: här.

Du får inte läsa detta i DN och SvD. Men för övrigt, i ekonomiska kretsar är detta legio, en mainstreamåsikt: dollarn är på väg att dö. Man trycker för mycket pengar Over There. Ni som hatar USA måste gnugga händerna dessa dagar för snart är Det Stora Babylon fallet; "Den stora skökan som tronar över många hav" har nått sitt historiska och mytologiska slut. Ja även Europas plutokrater darrar i skoskaften inför de demonstrationer som nu blossar upp. Turbokapitalismen är död, konsten att skapa pengar med en knapptryckning har nått vägs ände. Alla inser det ju, alla med koll, även strikta kostymsnubbar som ger investeringsråd. Alla är eniga om att fly papperspengar och gardera sig, helst med ädelmetaller: guld och silver. På detta sätt protesterar man i det diskreta mot bankvälde och plutokrati.

Privatpersoner kan även köpa guld och silver. Gå hit, till Guldcentralen. och läs mer. Jag får inte betalt för att säga detta. Men jag kan väl även puffa för Liberty Silver så ser ni att jag är objektiv. Guldcentralen och Liberty Silver är nämligen konkurrenter. - När det gäller investeringsråd ska man vara försiktig, så jag säger: INVESTERING INNEBÄR RISK, JAG AVSÄGER MIG ANSVARET FÖR DINA PRIVATA BESLUT. Men förutom det så torde man kunna hävda att investering i guld och/eller silver (= IGS) är idiotsäkert. Se det så här: det stigande guld- och silverpris vi sett de senaste tio åren är ett mått på dollarns (och andra pappersvalutors) minskade värde. Ädelmetaller är stabila. Pappersvalutor däremot "återvänder förr eller senare till sitt rätta värde, noll" som Voltaire sa.

Etablerade kostymsnubbar som Mike Maloney, Peter Schiff och Robert Kiyosaki är eniga: dollar är skräp, köp ädelmetaller. Euron är för sin del något starkare än dollarn men essentiellt är euron (och kronan) bara papperspengar utan guldbackning så dessa kan gå söderut lika snabbt som dollarn. Så om du vill ha något att säga till om i den värld som kommer, om du vill bli en sann rebell och bli onåbar för internationella bankirers manipulationer, en rebell som inte nödvändigtvis skakar ett plakat utan som agerar i det tysta, för egen vinning, investera i guld/silver så har du garanterat dina sparpengars värde. Guld och silver har som sagt varit betalningsmedel i tusentals år medan papperspengar är en ny uppfinning med 40 år på nacken. OK, man prövade pappersvaluta även i medeltidens Kina men det gick som förväntat: pengarna blev värdelösa efter ett tag.

Vad gäller att bli onåbar för alla med ett eventuellt guldinnehav, så kan det vara bättre att köpa guld privat eller på Tradera. Guldcentralen och Liberty Silver torde spara din mail för att kanske, kanske, ge den till myndigheterna om det kniper. Var garderad!

- - -

Vi är inte vana vid valutakrascher här i Sverige. I exempelvis Tyskland är det annorlunda, där minns man hyperinflationen 1923 så där går tips typ "investera i silver och guld" hem mycket lättare. Man har ett folkminne av detta, en erfarenhet implicit eller explicit förd vidare över generationerna, bortom MSM. I Sverige däremot är papperspengar det bästa sedan skivat bröd. Men nu skakar papperstigern och snart får vi läsa i kvällstidningarna om att man ska köpa guld och silver. Då kommer det emellertid att vara för sent. När ett investeringstips nått allmänheten på detta vis, nått "taxichaufförsnivå", då är det en indikation på att utvecklingen pågått länge.

Men köper man silver nu får man ännu ett bra pris vill jag hävda. Visst, det var 25 dollar per ounce förra hösten och nu är det drygt 30. Men det har gått ner på sistone, i våras var det 49! Och visst, allt kan hända. Kanske hittar vi mängder av silver på Sydpolen vilket deprecierar metallen (fiktivt exempel). Men tills dess är silver en undervärderad råvara. En film om detta från september 2010.

Så en film med Maloney och Kiyosaki hur dollarn kan stiga tiofalt, mycket magistralt med blädderblock så strunta i detta om du hatar lektioner.

När ni väl klickat på dessa Youtubelänkar får ni associerade filmer listade i högermarginalen. Så ta och utbilda er i ämnet, det här är spännande. Under mina 45 år har jag aldrig sett en dylik utveckling för mina ögon: dollarn på väg att kollapsa och ädelmetaller stiger signifikant. Maloney sa: "We're facing the biggest transfer of wealth in mankind's history." Därför kunde det vara en idé att köpa en andel av denna framtid, bli del av denna rikedomsöverföring. Som sagt, detta är blott råd och du bestämmer själv, men de tecken jag ser är så överväldigande att det kan vara värt att överväga vad jag säger här. Papper eller metall, monopolpeng eller guldmynt? Guld är stabilt, papperspengar är intrinsikalt värdelösa. Så ta dina konstgjorda kapitalistpengar ur systemet och omvandla dem till riktiga pengar = silver och guld. Det är en protest som heter duga, lika eller mer effektiv än att gå ut på gatan och protestera med ett plakat i handen.

Edit 14.44: Jag skrev ovan att "du får inte läsa detta i DN och SvD". I dagens SvD visar dock Andreas Cervenka prov på insikt. Det hejdlösa pengatryckandet kan inte fortsätta. Han avrundar:
Den som försiktigt ifrågasätter det sunda i dagens monetära ordning har fram till nu riskerat att idiotförklaras.

Men de senaste åren tycks ha gjort till och med en del normalt så välbehärskade centralbankschefer nervösa. När Bank of Englands Mervyn King i en BBC-dokumentär ifjol fick frågan om papperbaserade penningsystem är dömda att misslyckas svarade han följande:

- Om du hade frågat mig för några år sedan, före finanskrisen, hade jag svarat nej. Nu finns det anledning att vara lite mer försiktig. Det är kanske helt enkelt för tidigt att säga.

Det vore hyggligt om han höll oss informerade.

Som sagt: det dånar i rättens krater. Även respektabla figurer i kostym ifrågasätter rådande regim. Då är det dags för allmän omprövning skulle jag vilja säga. Allt är slängt i stöpsleven, allt flyter! Rädde sig den som kan, sauve qui peut!

Relaterat
Kerubernas svärd
USA faller

8 kommentarer:

Perra J sa...

Men det kommer ju inte att funka. Ska vi hamstra guld, och använda detta som betalningsmedel? Hur, i praktiken?
Ska jag hacka loss en flisa guld med stämjärnet när jag ska köpa mig en brödlimpa?

Det finns ju egentligen inget värde i guld heller, utan det är värt något för att vi har kommit överens om det. Utöver detta är guld lika mycket värt som de papperslappar vi kallar pengar.

Den dualistiska reaktionen får guld att nu framstå som lösningen.
Likaså: den dualistiska reaktionen får nu kommunism att framstå som lösningen, när media framställer det som sker som ”kapitalismens fall”. Jag har följt den här utvecklingen, och ser hur unga rotlösa grabbar i 20-årsåldern över hela världen dras med i de här rörelserna som ”inte har någon ledare”. Men ledarna finns.

Det är det dualistiska medvetandetillståndet i sig som måste dö.

Svensson sa...

Vi får väl se om fem år vad guldet står i. Då får vi se om det "funkar" eller ej. Än är det en knagglig väg framåt; den närmsta tiden blir turbulent. Man måste se detta på lång sikt.

Guld är inte någon universalmedicin. Men poängen är att guldmängden är begränsad. Mängden fiatpengar är teoretiskt obegränsad. Vad väljer du hellre att ha din förmögenhet i, papperspengar med påskrivet, godtyckligt värde eller guld, som fungerat som värdemätare i 5 000 år?

Guld = girighet. Jodå. Andlighet är bättre än materialism men guld är bättre än papperspengar.

Gällande det praktiska kan man ha kluvna silvermynt, kopparmynt etc som skiljemynt. Även cigarretter, kaffe och andra droger kan bli värdebärare. Byteshandel alltså.

Ditt resonemang är rena Shang-ri-la-argumentet. "Dualism är dåligt, holism är vägen." Säg mig då, på vilket holistiskt vis ska vi handla limpa när SEK, USD och EUR:s värde gått till noll?

Perra J sa...

Å h-e, där fick jag.. :-(
Kanske kan vi överösa kassaexpediten med villkorslös kärlek som betalning för limpan?

Och vi kan också vänta fem år även här, för att se vad mitt resonemang ”står i” då?

Poängen är att vi – mänskligheten – är mogen för ett högre medvetandetillstånd, och vi kan inte tala om en högre medvetandenivå från en lägre dito. Vad man kan göra är att se vad som är fastklamrande vid existerande strukturer. Den här kommunistvågen är ett till sådant exempel, men som förefaller vara den enda naturliga lösningen. Liksom guld.

Men vi måste ändra oss själva den här gången. Se vårt eget polariserade tänkande. Shangri-la i all ära, men det är vad den nya andligheten (Tolle, Walsch, Adyashanti...)står för, och även sådana som David Icke.

Börjesson sa...

Lita inte alltför mycket på silver. Det har med åren blivit mer av industriell råvara än värdereservoar. Den förstnämnda rollen driver ner priset om industrikonjunkturen mattas. Det kan naturligtvis hända att den gamla rollen som "gentlemännens pengar" då kommer tillbaka i full styrka - men det kan också hända att den inte gör det. Det är ingen slump att det är guld och inte silver som centralbanker har samlat på sig som del av sin valutareserv.

Svensson sa...

@Börjesson: visst, allt kan hända. Andra säger att silver är historiskt undervärderat just nu. Det står i typ 1:40 till guld men brukar stå i 1:15 eller så.

Guld är som sagt en statlig metall. Staterna vill ha den i sina valv. Därmed är silver mer fritt. Guld riskerar att nationaliseras (USA 1933, Nazityskland, Sovjet) medan silver inte löper den risken.

Anonym sa...

Jag har aldrig riktigt fattat varför så många som kritiserar det nuvarande penningsystemet är så enormt insöade på guld och andra metaller.

Hur är det egentligen tänkt att metaller ska kunna fungera som betalningsmedel?
Enorma kostnader att frakta runt guld över hela världen. Sen skulle väl inte guldmängden räcka till för vårt behov av betalningsmedel heller.

Har försökt läsa på lite om detta och ett verkar som om guldbaseat penningsystem förutsätter FR-banking och centralbanker det också. Annars skulle transaktionskostnaderna bli helt orimliga.

Bättre lösning tycker ja det verkar vara att penningmängden kontrolleras av staten så att vi alla kan få nytta av penningskapandet. Det nuvarande systemet kräver ju redan en sådan enorm statlig subvention att det inte är rimligt att några få orimligt rika ska kunna använda det till att parasitera på alla andra.

Tycker att den här videon av Bill Still beskriver ämnet väldigt bra.

http://www.youtube.com/results?search_query=bill+still+the+secret+of+oz&aq=1&oq=bill+still


Den här sidan skriver också bra om risken med ett guldbaserat penningsystem

http://parasitstopp.wordpress.com/2011/08/29/guld-ar-inte-pengar/#comments

Mvh Peter

Svensson sa...

Visst, kanske guld kräver FR-banking också. Men med återgång till guldmyntfot skulle det iaf bli mer av gammaldags stabilitet. Idag kan man ju utan backning skapa pengar ur intet. Det har vi sett i världen sedan Nixon släppte dollarns koppling till guldet 1971. Det resulterade i massiv pengatryckning och massiv tillväxt men även konjunkturfall.

Som vi har det idag kan vi inte fortsätta. Det är ett alltför abstrakt system. Guld skulle återge det hela lite konkretion, lite verklighet. Guld och silvers pris är idag manipulerade av plutokrater som skapar pengar ur intet. Det är det vi måste bort från. Åter till arkaiska nejder, bort med verklighetsfrämmande modernism.

Guld är inte svaret på allt, men det är del i ett system som vi måste sträva mot. Ett verklighetsnära system där tillväxt inte mäts i antal sålda flatscreen-TV:s utan i sparande och sunda, ej miljöförstörande investeringar.

Staten bör som du säger kontrollera pengautgivandet. Det gör man ju inte USA (Fed = privat). Att ändra det vore ett steg i rätt riktning.

Ingemar sa...

Den går säkert att spetsa till rubriken med "Ned med Demokratur" om man vill blanda upp det rent ekonomiska med det politiska. För ärligt talat, ibland undrar jag om vi inte på vissa håll i världen är på väg in i något sådant. http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokratur

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (63) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (99) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (53) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)