lördag 22 oktober 2011

Så minns vi Libyenkriget


Khadaffi är död. Kriget är över verkar det. Den svenska Gripendivisionen ska hem. Alla Natos styrkor i regionen sägs vara på väg hem före månadens slut. dn dn dn dn svd svd exp ab

Det libyska så kallade inbördeskriget har rasat sedan i våras. Nato understödde rebellerna öppet i denna strid. Ordet "flygförbudszon" används knappt längre. Det är "Natoinsats", "väst ville ha bort Khadaffi" och så vidare. Total arrogans under illusionen av en FN-insats för att skydda civilbefolkningen mot Khadaffi. Det är ett öppet krig av väst för att kontrollera ett oljeland. Om marionetterna sedan är islamister och al-qaidister bryr man sig inte så länge profiten är garanterad.

Om kriget nu är över kan man ju dra sig till minnes vissa särdrag i det. Som att det i striderna förekom mycken rysk materiel. Den behöver formligen inte vara sammansatt i Ryssland eller Sovjet men modellerna är tydliga ryska profiler: Kalasjnikovs automatkarbin med 7,62 mm kaliber, för övrigt en särskild kort patron med förebild i den tyska 7,92 Kurz som användes i StG 44. Man har raketgeveär typ RPG med överkalibrerad granat, "för stor för eldröret". Man har tanks av typen T-56 och T-62.

Dessa ryssmodeller tycks vara basen i beståndet. Sedan har ett och annat grg m/48 siktats i striderna liksom en del annan västmateriel. Men eftersom Libyen en gång köpte huvuddelen av sin material från Sovjet (eller Kina, som kopierade den) är det ryska vapen vi sett mest av i bilderna från Libyen.

- - -

Rebellerna på marken fick understöd av Natoflyg. Detta flyg utförde dock inte understöd. Det "upprätthöll en flygförbudszon". Att de sedan undanröjde militära mål i rebellernas väg är bara ren och skär slump. Den som påstod något annat brännmärktes.

Så går det till att sälja ett krig. Det får mig att tänka på den gamla proggballaden om en kvinna som blir våldtagen. Dock räknas inte hennes vittnesmål eftersom förövaren var en samhällets stöttepelare, höjd över all misstanke. Vittnesmål som stödjer kvinnan tystas ner: "Och vi som ser hur allt går till / får veta att vi drömt"... (Björn Afzelius: "Maria går på vägen")

- - -

Stilmässigt var Libyenkriget ett skitkrig. Även moraliskt är det ett skitkrig men det har jag redan talat om. - Stilen: Obama kunde lätt ha satt in en brigad Airborne Rangers och fått slut på kriget snabbare. Det är än inte för sent. De hade kunnat rensa upp kvarvarande motstånd. Då hade lidandet för civilbefolkningen upphört också: man hade kunnat börja ordna el och vatten. Men Obama, den fegskiten, vågar inte sätta in trupp. Typiskt demokraters sätt att sköta krig. Som Bill Clinton som sköt kryssningsmissiler rätt ut i tomma intet mot talibanerna och trodde att detta skulle räcka.

Den här gången har ju väst iofs satt in flyg. Och detta samverkar nära med rebellerna. Via diverse västliga special forces som är aktiva på marken. Väst är som sagt inte neutrala i det här. Dylika specialstyrkor har till exempel fångats i detta filmklipp från Al Jazeera. Se även detta. Så är det: Nato måste ha närvaro på marken. Nato ska ju till exempel ha delat ut sambandsutrustning till rebellerna för att dessa ska kunna hjälpa till med målutpekning åt flyget. Någon måste ju i så fall transportera och överlämna utrustningen samt, inte minst, utbilda rebellerna på den. Vilka gör detta? Västliga special forces som SAS och Delta Force.

Detta måste man inse. Den som förnekar detta är naiv. Vadå rebellerna krigar själva? Att Nato inte är krigförande i denna konflikt är en lögn. Väst säger sig lyda FN:s mandat nr 1973. Detta handlar om att upprätthålla en flygförbudszon för att skydda civilbefolkningen. Något mandat att störta Khadaffi ges inte. Men det är vad Nato sysslar med. Rebellerna har nära samarbete med Natostyrkor, i luften och på marken. Våra egna medier tiger såklart om detta. Nå, SvD nämnde lite igår om neutralitetsbrotten av väststyrkor.

Så går det till. Det förstår jag. Det är realpolitik. Jag tänker inte driva någon advokatprocess om detta, ingen folkrättsprocess här i Galaxen. Jag vill bara ha sagt att Libyenkriget är ett skitkrig. Varför hymla när nu kriget redan är igång, varför detta helgonlika höljande i FN-resolutioner? Är det krig så är det. Har man sagt A får man säga B. Lite reguljära styrkor skulle sätta stil på föreställningen. Men vi får väl vänta på dem först när "rebellerna" tagit makten och "ber om hjälp". Lite fredsbevarande styrkor för att lugna samvetet hos västvärldens dagisfröknar.

Ett skitkrig är vad det är, fult och stillöst. Stackars modellfabrikanter, den här gånger fick de inte sälja några plastbyggsatser som speglar vad man ser i TV-rutan. Under Gulfkriget fick man ju annars se B-52:or och F-14:s i bild och sedan sålde de slut hos modellaffärerna. I detta krig är som sagt mängder av Natoflyg insatt men man ser dem aldrig i media. Spengler hade rätt när han sa re media: "Vad är verkligt? Det man ser och hör." Och i detta krig har vi nästan aldrig sett ett Natoplan i aktion, alltså har denna flyginsats liksom inte existerat. Nej allt är jublande rebeller i jeans och tröja. Fy f-n så dålig teater.

Relaterat
Suezkrisen och andra Israelkrig
Gulfkriget

2 kommentarer:

Billy Andersson sa...

Mycket bra skrivet!.
Smutsigt är det minst sagt. Jag tycker ändå det är massmedia som är de stora rövarna här. Att NATO under FN mantel, för krig emot en oljenation förstår man, men att våran egen media ljuger oss rakt i ansiktet. Det är förfärligt.

Svensson sa...

Tack.

Den svenska opinionen lär ha svalt storyn helt och hållet. Majoriteten lär tycka att Natoinsatsen är vägen till en bättre värld.

Fast vad vet man, det finns ju nyanser här. Kanske anser folk i gemen att Khadaffi var en diktator som förtjänade att avlägsnas, utan att man därför jublar åt allt USA har för sig. Opinonslandskapet är nog inte så entydigt idag, allt flyter.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)