fredag 14 oktober 2011

Svensk amazon


I morgon 15 oktober har den svenska operan "Tirfing" premiär. Den har några år på nacken men har inte satts upp förrän nu. Musiken är av Wilhelm Stenhammar och librettot av Anna Boberg. dn svd svd

Det hela baseras på Hervarasagan. Hervor är på jakt efter sin faders svärd, Tirfing. Hon får veta att detta begravts med honom. Så hon uppsöker gravkumlet, får magisk tillgång till detta och får svärdet. Och när hon går därifrån, med svärdet i sin hand, säger Hervor något väldigt centralt - centralt inte bara för den amazon hon är, utan för krigare i allmänhet. Hon uttrycker krigarens glädje, glädjen i att vara just en kämpe och inte någon glorifierad härförare:

- Nu har jag dig, Tirfing! Hur mycket hellre äger jag inte dig än jag är kung över Norge!

Det är vapnet i handen som är målet: att äga det och bruka det, leva för att strida och strida för att leva. Att vara krigare, att kämpa och dö som en i ledet: det är paradiset.

Sådan är Hervors mentalitet. Hon är en svensk amazon, en svensk kvinnosoldat. Sådana finns även idag. Vi tillåter ju kvinnor i armén. Bra det. Bara de svarar upp mot kraven. Nu vet jag att dessa krav sänkts för att få in mer kvinnor i förbanden men vad f-n, har vi Hervarasystrar där ute ska de så klart få tjäna.

Vi behöver Hervors likar. Vi har det redan. En av dem heter Catolyn Corvers och är elev på en kadettskola, någonstans i Sverige. Hon är en fiktiv figur i min pjäs "Amazoner" men hon kunde ha varit verklig. Vill du ha filen med denna pjäs (plus två andra pjäser) som fri PDF, gå hit och tanka ner.

Huvudpersonerna är två kvinnliga kadetter, alltså befälselever och blivande fänrikar i Sveriges armé. Den ena heter Catolyn och är en sann samuraj, en modern amazon och krigarkvinna. Den andra - Annika - är lite velig och mesig, en "hjälpsändare" som blivit befäl för att hjälpa barn i nöd. Det är inget fel i det. Men Annika är ett offer för propagandan, dagens mellanmjölksideologi som säger att inga krig kommer mer att utkämpas och armén är bara till för att vakta byar i främmande land.

Detta har Annika tagit till sig. Men Catolyn lär sin syster att bli mer bellatorisk och dann, får henne att inse att soldater strider, ägnar sig åt krigföring. Det måste man vara beredd på annars kan man få ett obehagligt uppvaknande.

I den passage vi nu ska se på befinner sig de tu på sitt logement. Catolyn försöker övertyga sin kamrat om bärigheten i den samurajiska livsstilen och för detta tar hon fram och läser ur en viss bok...

- - -

Catolyn: --- Jag ska bli krigare. Inget hymmel med ”soldat”, ”officer” och allt det där. Man lär sig vapnens bruk, lär sig strida, kriga rent ut sagt, och då är man krigare. Krig på riktigt, sån här krigföring ute i terrängen. Gammal hederlig väpnad strid: känn draget syrran!

Annika: Vadå ”draget”...?

Catolyn: Asså, du borde läsa "Eld och rörelse", där står det allt om det här.

Annika: Vadå, en faktabok?

Catolyn: Nej, bättre upp. Jag blev tipsad om den när jag låg i Uppsala av min guru. Vänta så ska jag hämta den. [Hon reser sig, går till sitt skåp, låser upp, tar fram en bok, låser och återvänder med den, slänger den på bordet och sätter sig.]

Annika: Jaha, en roman...

Catolyn: Och vilken roman sen! Få se, vad ska vi ta... jo här, hör bara: [läser högt innantill]
Ksp-laddaren matar in ett nytt band i vapnet och anmäler klart till skytten. Eld beordras, spårljuset spelar över fiendens ställningar, och rätt vad det är störtar en avdelning upp från de egna linjerna. Med ett vrål rusar soldaterna uppför sluttningen, eldställning och eld; F. beordrar ksp eld upphör och leder sitt manskap framåt, från grop till grop segar de sig vidare, med understöd fortlöpande lämnat och begärt.

Ska jag fortsätta?

Annika: Va? Ja, varför inte...

Catolyn: Härligt. Men du förstår vad som händer va? Man strider mot en fiende, intar en ställning. Huvudpersonen heter ”F”, bara F. Sergeant F. Det är mycket gåtfullt, man vet inte vilka arméer det är, det är bara de egna mot fienden. Jag vet mig aldrig ha läst nåt sånt här tidigare.

Annika: Inte? Men har du inte läst krigsromaner? Det måste finnas massor.

Catolyn: Jo det gör det, men ingen som denna. Den här är liksom... annorlunda. Inget skitsnack. ”Cut the crap!” Men nu fortsätter jag: [läser vidare]
Från en lämplig plats går ksp:n ånyo i ställning, nu kan fienden fattas av deras eld. Hela tiden nås de själva av eldgivning men den visar på tecken till avmattning – och bakom de framryckande ser man nya kolonner som går upp i luckorna. Med eld och rörelse nedkämpas motståndsfickorna i den halvt mytologiska huvudlinjen; F. söker samband med kompanichefen och erhåller riktlinjer för det fortsatta anfallet: in pådjupet av grupperingen, beredd understödja pansarbataljonens operationer.

Vilken poesi va: ”In på djupet av grupperingen, beredd understödja pansarbataljonens operationer”... Där har du morgondagens credo min vän. Med eld och rörelse ska fiendens ställningar bekämpas.

Annika: Jag kan tänka mig bättre poesi...

Catolyn: Som vad?

Annika: Tja...:
Den vackraste visan om kärlek
blev aldrig satt på pränt,
den dog i en massgrav i Flandern
med en fattig parisstudent.

Catolyn: Det var nog synd om honom denne student. Men han var ju tvångsuttagen i kriget, värnpliktig. Du och jag är frivilliga och bör bejaka möjligheten att hamna i strid – väpnad strid, inget hjälpsändartjafs...

Annika: Jaså?

Catolyn: Du fattar ännu inte? Du behöver mer ”Eld och rörelse”. Och nu blir det mer poesi, poesi i sak serru. Det är under en ordergivning, kaptenen håller låda, och detta är vad F. uppfattar av snacket: [läser högt]
- ... kraftsamlingsriktning... vi avlöser... friska, slagkraftiga trupper... fienden kan inte hålla ut länge till i staden... vi ska i samverkan med... kniptångsmanöver... de har inget flygstöd... förintelseslag... andrahandsmålet och där bortom... riva upphela hans gruppering... kapa upp fronten här, här och här... nedgöra bitarna en efter en... västra armégruppen går in där, understödd av delar av 56:e pansarkåren... armégrupp öster kraftsamlar där, vilket leder till en kniptångsmanöver i ännu större omfattning... förintelse... seger.

Annika: Oj.

Catolyn: Men det där med ”seger” är ironiskt menat, någon seger vinner man inte. Det är bara strid för stridens egen skull.

Annika: Vadå, ”strid för dess egen skull”? Men det är ju vansinne. Kriget måste ju ha nån mening. Jag tycker den där... vad heter författaren...

Catolyn: [håller upp omslaget och visar] Lennart Svensson.

Annika: ... den där Svensson verkar lite manisk tycker jag, bara strid och död och inget annat!

Catolyn: Lite manisk är han allt. Men han propagerar inte för krig, han bara skildrar det. Han skildrar verkligheten, fattaru, rena rama verkligheten! Verklighet för dig, för mig, ja för oss alla. Även mannen på gatan, den vanlige läsaren. Man skulle önska att fler läste den här, för här får de sig en krigsstory utan pekpinnar – och det min vän, det har aldrig hänt förut. Det här är symbolism i rörelse.

- - -

Där slutar den passage jag valt ur pjäsen, som förvisso har fler scener. Men ladda hem hela PDF:en vet jag, den duger att läsa. Den finns här. I samma fil finns en pjäs om en medeltidsriddare som möter djävulen.

Läs om fan och läs om Catolyn, en svensk amazon i Hervors anda. Japan hade Tomoe Gozen, Indien hade Lakshmi Bai, Frankrike hade Jeanne d'Arc, Grekland hade Penthisileia och Sverige hade Hervor. Nu kan ni se henne på operascenen också i den aktuella föreställningen. Kudos till Malmö Opera som satt upp den!

Relaterat
PDF till "Eld och rörelse"
PDF till "Amazoner"
Peter Nikolai Arbo, "Hervors död"

Inga kommentarer:

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (63) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (99) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (52) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)