lördag 29 oktober 2011

Sverige Sverige sagoland


Annie Lööf: hon ler och hon ler. Hon är en värdig representant för dagens lobotomist-Sverige, ett veritabelt operettkungadöme. Det är en halvt overklig liten stat med fantasipengar, löjligt liten armé som krigar i fjärran land och ett samhällsklimat som hatar sig självt och dyrkar allt utländskt. ft svd svd svd dn dn dn ab

Varje morgon går Stefan Ingves ut i skogen och hugger träd. Sedan tar han träden och gör papper av dem. Sedan tar han på sig trollkarlshatten och skriver imaginära värden på papprena. Sedan skriver han under med sitt namn och vips är papperslappen värd det som står skrivet på den: en skuldsedel utan täckning som folk ändå sätter värde på.

Så Stefan Ingves är en beundransvärd man, en häxmästare av sällan skådat slag! Han trycker pengar, sätter ett godtyckligt värde på dem och garanterar dem i kraft av sitt chefsskap för Sveriges Riksbank. Nå, han bör då se till att kunna stå för vad det nu är han lovar, för pengarna backas ju inte upp av något. Det finns ingen pant som motsvarar siffran som står på sedeln. 500 kronor i vad? 500 kronor luft, ”a pie in the sky”, det är vad det är. Förr backades varje krona upp av en viss kvantitet guld. Den spärren togs bort 1975. Sedan dess är kronan en värdelös papperslapp. Dess enda värde består i dess imaginära värde, det värde folk anser kronan har – ”appreciated value”.

Detta är en modern form av hokus-pokus: papperspengar gäller som betalningsmedel eftersom folk anser att de gör det. En magisk cirkel.

Man behöver inte vara fantasyförfattare idag för att roa folk. Det räcker med att berätta om Sverige 2011: bankchefer som skapar pengar ur tomma intet, generaler som försvarar Sverige i Afghanistan, politiker som hatar sitt eget land och sitt eget folk, domare som frikänner invandrare men dömer svenskar till hårda straff. Lägg till det en riksbank som anser att ”vi har för mycket guld” när guldpriset samtidigt stiger, som säljer delar av vår guldreserv eftersom de tror att guld är värdelöst, och du har en fantasysaga mer intrikat än allt vad Tolkien och Moorcock kunnat hitta på.

Välkommen till Soria Moria land. En trollkarl har hand om skattkistan, premiärministern hatar sitt land, riksmarsken krigar i Långtbortistan, domarkåren är korrupt och kungen har ingen makt. Alla är under makt av en Kyrka som predikar självhat, kryperi för främlingar och ner med alla traditionella värden. Vilken skitsaga.

Men kan man inte dikta en bättre saga? Vad med Sveriges fantasyförfattare? Men de rör sig ju bara i ”mörker” och ”vinter”. Vad sägs om ”Svavelvinter” (Erik Granström 2004), ”Ondvinter” (Andreas Björkelid 2009) och ”Midvintermörker” (Lars Wilderäng 2010)…? Rena natta som ni ser. Jag kan iofs själv gilla svärta, jag frossade i den i "Eld och rörelse" 2007, men dess titelberättelse skrevs ju 1990. Så hur är det med svenska författare, var är visionerna? Förmågan att se lite ljus i eländet? Nog är Granström och c:o skickliga skribenter men det räcker inte, vi behöver även ett ljus över tingen, en känsla av mening och ”trots allt”. Och fantasyböcker som inte alltid har ”vinter” i titeln.

Nej, det måste till lite zweilicht, ett annorlunda ljus över tingen. Ljus och skugga. Som i "Antropolis" som gavs ut 2009. Där fantiserar jag om en stad i framtiden. Mer info här.

Så där ja, lite egoboosting och reklam för en egen bok, passar bra på lördagen eller hur...? Men jag tvingar ingen att klicka på länken. Förresten så har jag pdf:en till "Antropolis" för gratis nedladdning så klaga inte.

Relaterat
Resan till Ghislane
Rosen i Solgläntan
Pdf till Antropolis

7 kommentarer:

Anonym sa...

Om det finns för mycket pengar i ekonomin blir det inflation. Har du sett till någon nämnvärd inflation på senaste tiden? Knappast. Då får du göra dig besväret att visa att den som oomkullrunkelig betraktade tesen ovan - "om det finns för mycket pengar i ekonomin blir det inflation" - inte stämmer. Klarar du det?

PB

Svensson sa...

Inte idag.

Anonym sa...

Infaltionen finns och pengar tryckts via m3 i riksgälden - vilket kan ses.

Guldet såldes för att visa upp att man står bakom ekonomin och skapa riktigt förtroende. Att OPEC kartellade på sjuttiotalet var just för att USA låst inne sitt guld. Så länge guld flödar med papperspengar så finns ett visst TRUST...när guldet inte längre flödar så försvinner allt TRUST och då tappas förtroendet för papperspengar. Frågan är snarare om vi får guld tillbaka - alltså fysiskt och inte pappersguldet för det finns redan runt 100 ggr fler pappersguld än riktigt guld i reserven. Att ha en viss mängd guld är att rekommendera - kan bli liv eller död i en framtida krasch när papperspengarna kommer tillbaka.

ON OFF kunde inte konkurrera då flera aktörer priskrigat samt att tillverkare producerar allt billigare och billigare så pengar til slut inte tjänades in...deflation i den sektorn kom till och leder i längden till konkurser - när detta sker samtidigt inom flertalet brasncher så har man recession - hela sektorer <- depression.


Härlig blogg för övrigt - hoppas en riktig bra sci fi eller fantastyskrivare kan skriva denna historia om en av historiens dittills viktigaste era och mäktigaste kultur och hur det nu går till i denna...vore mycket underhållande läsning.

PK hycklandet och hur röd ideologi kröp in i Europa under 1970 och tog över allt och folk blev sjukare och sjukare trots att allt blev bättre och bättre...människan kanske inte vill ha det bra. Och nu när man tävlar med miljarder fattiga genom att strunta i kunskap och satsa på genus och pseudovetenskap.

Jag vill också flytta när det finns tid och utrymme - ut ur Europa - eller kanske Schweiz ifall de uppvisar fortsatt stark demokrati. Där politiker är politiker och inte ideologer.

Svensson sa...

Tack Anonym 14.55. Till guldet skrev jag en smärre lovsång häromdagen. Intressant är att Riksbanken sålde guld på tidigt 90-tal under motiveringen att "det var en förlegad värdereserv", men sanningen var alltså att man stödköpte svaga valutor. Makterna erkänner alltså genom sitt agerande att guld är sann värdemätare men utåt talar man illa om det.

Dagens värld är som sci fi utan att man behöver stilisera den, det räcker att blogga om den...! Med det sagt så visst har jag funderat över framtidens samhälle, som här. Denna bok gavs ut 2009 men i allt väsentligt är det mitt testamente över dagens stridsfrågor. Andlighet mot materialism är frontlinjerna, inte vänster eller höger, även om dagens höger och vänster pekar dit - med högern som bärare av transcendenta sanningsvärden och vänstern som förlorande sig i konsumism.

Lycka till på annan ort, kanske är Schweiz ett mindre dåligt alternativ än Sverige. Sverige är onekligen världsledande i lobotomism och turbomodernism. Själv kommer jag dock att stanna här och göra mitt till för att ändra tidsandan.

Anonym sa...

Gillar också guld dock även om det av sig självt är värdelöst som alla andra varor. Fördelen är ju hursomhelst uppenbar: Det behövs inga häxkonstnärer som förtrollar folk till att uppskatta guld. De flesta uppskattar guld och tillskriver det ett högt värde helt av sig själva.

Annat är det med papperslappar. Såfort den svarta magin tappar kraft så undrar folk vad fan dom någonsin såg i pappersbitarna. Men då har dom redan bytt sitt guld, sin mark och sina bostäder mot detta magiska papper.

Och där har vi ännu en svartkonst: Hur man förvandlar papper till guld. (och mycket annat) Alkemisterna misslyckades med detta stycke men nu är det en realitet.

"Den vises sten" är visst en tryckpress. Där ser man.

Svensson sa...

Anonym 17.02, du är som synes inne på tankegångar om att guld har sina poänger. För er andra har vi här ett inlägg om varför guld är mer att hänga i gran än papperspengar.

Som anytt är magin i papperspengar inducerad i oss av Makterna. Magin i guldet kommer dock av sig själv. Intrinsikalt kan man inte ha guld till så mycket, "man kan inte äta det", men dess elementariska kraft är större än leksakspengens.

Dessutom är guldets mängd begränsad. Papper däremot kan man ange vilka värden man vill på.

"De Vises Sten = en tryckpress." Se där en intrig för en saga: Den unge mannen går ut i världen för att vinna rikedom. Han får höra om De Vises Sten med vilken man kan skapa guld. Han söker denna sten all världen kring men hittar den inte. Desillusionerad återvänder han till Den Stora Staden som han passerat på sin resa. Där får han av Plutokraten veta hur man skapar guld med papper med tryck på. Och så, sedan han invigts i denna konst och blivit bankir, blev den unge mannen en rik man rik. Slutet gott, allting gott.

Anonym sa...

@Anonym 14:55. Du skriver: "Inflationen finns".
Jag frågar: Var?

PB

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)