torsdag 20 oktober 2011

Topp 5 argument för gratis e-böcker


Bokus och Akademibokhandeln ska få fart på försäljningen av e-böcker. Det skriver idag DN. Satsningen kallas "Dito" och "omfattar appar för mobiltelefoner och surfplattor, en e-bokhandel och försäljning av läs- och surfplattor." Det låter ju bra det där, mer e-böcker till folket, men helst borde filerna vara gratis. Jag menar, visst är en del e-böcker gratis redan nu: klassiker, specialstudier och vissa nya författares verk läggs ofta ut gratis. Vill en författare lägga ut saker gratis gör han det; vill han ta betalt för filerna kan han även göra det. Men jag tycker att alla e-böcker borde vara gratis. Här tänkte jag måla upp bilden av en total gratiskultur för e-böcker: gratis borde bli normen. För det krävs blott en förändring i författarnas sinnen. Tekniken finns redan. svd


1. Varför betala för lån av e-böcker?

Lånar man en e-bok är det finurligt ordnat: efter en viss tid bara försvinner filen. Det är såklart en inlagd spärr för att boken just ska vara lånad, inte låntagarens besittning för evigt. Men medge att denna spärr är löjlig. Varför försvåra? Det är som "förbud mot reklam i radio och TV". Så var det i Sverige fram till mitten av 80-talet, absurda spärrar som gavs närmast religiös helgd. Bort med dylikt; det enkla är det bästa.2. Alla former av e-böcker borde vara gratis

Lägg ut böckerna gratis säger jag. Men vad ska författaren leva på då? säger ni. Men vad levde författare på under antiken och medeltiden? De fick leva på annat än sitt författande. Har man något att berätta ska man lägga ut det gratis. Att bli läst är drivkraft nummer ett för en författare.

Förr fanns inga marknadsförfattare. Men de berättare som var populära klarade sig ändå. De levde på mecenater, allmosor och gåvor eller försörjde sig på annat än just skrivande.3. Wikipedia är gratis

Förr ansågs det rimligt för en privatperson att betala 10 000 SEK för ha ett uppslagsverk i hyllan. Nu behövs inte det, ett bättre alternativ finns gratis på nätet: Wikipedia. Allt annat lika är detta morgondagens faktabank: gratis och online (och ständigt uppdaterat). De fel som trots allt förekommer får man leva med; inte heller gårdagens uppslagsböcker var felfria.

Wikipedias artiklar skrivs av kreti och pleti, oavlönat. Det åsido torde Wikins centrala administration kosta en del. Ändå valde verkets skapare, Jimmy Wales, att göra verket gratis tillgängligt. Hur får han finansieringen att funka? Men kan han så kan författarna; allsköns böcker, nya som gamla, borde gå att göra gratis tillgängligt online. Det borde bli normen.4. "Gratis" ligger i tiden

Som antytt kan man idag, efter att ha betalt sin dator och internet, få gratis access till ett heltäckande, uppdaterat uppslagsverk. Man kan även läsa dagstidningar gratis på webben, man har gratis tillgång till bloggar och allt annat roligt. Varför ska då litteraturvärlden vara reaktionär och lägga in spärrar och portar? Gör i så fall piraterna arbetslösa, gör alla anklagelser om stöld och piratverksamhet obsoleta och tillåt allt fritt. Litteraturen kommer att blomstra.

Dagstidningar på webben är i regel gratis. Papperstidningar kostar, webbversionen är fri (det är bara Financial Times som kan ta betalt även för webb, så tycks det mig inom dagstidningarnas gebit). Men nu finns det ju sedan ett tag även gratis papperstidningar, som Metro. Här i Härnösand har vi Sundsvalls Nyheter som en rätt välgjord gratis pappersblaska, typ veckotidning i tabloidformat. Kontentan är nog att SvD och DN inte lär existera som betaltidningar om tio år. De tappar för mycket, trenden går emot dem.

Ett annat exempel med ökad gratisverksamhet och utbredd "piratverksamhet": på 80-talet trodde man till exempel att kopiering av musik via kassettband skulle döda musiken: "Hometaping is killing music - and it's illegal:" Hört talat om det? Visst lider musikindustrin lite av dagens fria nerladdning men MUSIKEN har inte dött, tvärtom.

Hela internet tycks implicera gratis access, fri tillgänglighet och fritt utbyte av filer och program. Det startade ju delvis som ett datanätverk inom den akademiska världen för befordran av post och fritt utbyte av idéer och texter: akademisk frihet i elektronisk form. Då tycker jag litteraturen bör bejaka detta och ta bort spärrar och portar. Frihetskulturens "free content", där envar som ser en förbättring i texten kan ändra den, bör såklart inte komma ifråga för konstnärliga verk. Men ideell copyright kommer ju fortfarande att finnas; den som skapar ett verk är och förblir dess andlige fader. Det inbegrips redan idag i copyrightlagstiftning. Någon (c) för att markera copyright till ett verk behövs egentligen inte; den som skapat det, har skapat det.5. Nya finansieringsformer

I punkt 2 talade jag om mecenatskap, allmosor och gåvor som nya vägar för författare att överleva. Andra sätt vore "läsplatteföretag som sponsrar författare" och "uppläsningsturné". Visst är det sista långt ifrån, säg, musikens turnévärld. Men bokvärlden anammade ju nyss musikbranschens tradition med releasepartyn. Detta sett som ett stilmässigt lån: en kul grej mer eller mindre. Men kan man låna sådana idéer borde även mer substantiella lån fungera: bokturnén kunde bli ett begrepp. Så varför inte sikta på denna uppläsningsturné som kassako också, jämte spons, gåvor och allmosor för att försörja framtidens författare...?Coda

Gratiskulturen breder ut sig. Författare av uppslagsboksartiklar och dataprogram jobbar idag ofta gratis. Varför ska inte även författare kunna göra det? Gratis böcker, även nyskrivna, även romaner och allsköns essäer och faktaböcker: det borde vara idealet. Att skapa konstgjorda spärrar faller på sin egen orimlighet. Och folk som bejakat gratiskulturen och delat med sig av sina verk gratis (dataprogram etc) har inte blivit fattiga på kuppen, tvärtom. Även om de inte drar in pengar på just det de lagt upp fritt så har samhället i stort, inklusive upphovsmännen, tjänat på det. KREATIVITETEN har ökat tack vare internets möjlighet att dela med sig och det borde varje författare värd namnet bejaka.

För den författare som ogillar kreativitet är ingen kreatör, han är en gnidare.

Relaterat
Ett verk av en svensk författare, fritt tillgängligt
Ein gleiches

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker vi ska låta bilar vara gratis med.

Har man en bil att dela med sig av så ska den vara gratis, biltillverkarna kan leva på annat. Till exempel allmosor. :-)

Svensson sa...

Haha.

Läs innantill: om uppslagsverk, dataprogram och dagstidningar är gratis, varför går inte böcker att göra gratis? Det handlar inte om att upphovsmän ska svälta, det handlar om nya, smartare finansieringsvägar. Allmosor och gåvor är i så fall del i ett system där spons och turnéer är andra sätt.

Anna sa...

Så jag som översättare ska åka på turnéer? Hur skicklig tror du att jag skulle bli i mitt hantverk om jag bara hade det som en hobby? Varför ska just intellektuella produkter vara gratis - bara för att det rent tekniskt går?

Anna sa...

En sak till. Det är ju inte så att skribenterna i dessa gratistidningar arbetar utan lön eller på insända bidrag från läsarna.

K sa...

"Författare av uppslagsboksartiklar och dataprogram jobbar idag ofta gratis." Låter som att du aldrig använder ett datorprogram i mer än 30 dagar. ;)

Svensson sa...

@K: ja jag vet, det är bara vissa program som är gratis.

@Anna: hur översättande ska finansieras har jag inte tagit ställning till, jag tänkte mig svenska böcker lagda ut gratis av svenska författare.

Gratistidningarnas journalister jobbar inte gratis: nej just det, och så tänkte jag mig även författande. Finansierat av spons mm.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)