tisdag 1 november 2011

I Athen sitter Giorgos Papandreou


I Athen sitter Giorgos Papandreou och funderar hur han ska rädda sitt land. Det är ett konkursbo, belånat i höjd med Mount Olympus. Han sitter i sitt premiärministerpalats och ser i andanom Akropolis, Prytaneion, Propyléerna och allt det andra som en gång var tecken på Athens storhet. Stadsstaten Athens rykte lever för evigt och kommer att leva även sedan denna kris är överstånden, även om det sitter hårt inne. Grekerna HAR verkligen levt över sina tillgångar. Jag ger inte mycket för bankerna och plutokraterna som ska lösa krisen men grekerna är inte oskyldiga heller. Men vad bryr jag mig om det (även om jag får betala notan), jag är ju en devot dyrkare av Athens kulturarv och ståtliga kolonner: de stolta pelarna i västerlandet. Här finner du en fritt nedladdningsbar bok om antiken.dn dn dn dn svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd e24 e24 e24 exp exp exp exp abHan heter Giorgos Papandreou. Man kallar honom urbant G Pap. Han styr sitt land från Athen. På 400-talet f Kr var detta Athen en suverän stat, en statsstat. Och nog kan man hitta brister i det klassiska Athen, som rättssystemet som dödade hedersmannen Sokrates, men det är samtidigt svårt att bli helt fientlig till denna stat. De femtio åren mellan Perserkrigen och peloponnesiska kriget var Athens halvsekel, och här rörs man av Perikles' ord till sina medborgare vid ett tillfälle då han sa att de "var odödliga och skulle kunna leva för evigt"... Detta må kallas hybris, men vad var det för slags stat som kunde frambringa ett sådant påstående, en sådan självsyn? Man kan säga att denna stat var "rörd av gudarna", helgad, "ett livets söndagsbarn" bland grekiska stater.

En kongenial beskrivning av vitaliteten hos detta Athen under guldåldern hittar man hos Plutarkos (som för övrigt bidragit med många upplysningar till denna text). Det gäller byggnadsverksamheten under Perikles, som ju åstadkom sådana verk som Parthenon, Propyléerna, Odeion och annat:
Materialen som skulle användas var sten, brons, elfenben, guld, ebenholz och cypressträ, medan de yrkesmän som hanterade dem var sådana som snickare, skulptör, kopparsmed, stenhuggare, färgare, guldsmed, målare, utsmyckare och gravör. Jämte dessa fanns det leverantörer och logistiker, som handelsmän, sjömän och lotsar för sjötransporterna, liksom vagnmakare, dragdjurstämjare och kuskar för allt som forslades över land. Det fanns även repslagare, vävare, lädermakare,vägbyggare och gruvarbetare. Varje hantverksgren hade, likt en general med sin egen armé, en kår med outbildad arbetskraft att tillgå vilka arbetade i underordnad ställning, liksom instrumentet lyder handen eller kroppen själen, och tack vare alla dessa beställningsarbeten spreds stadens välmåga vida omkring och delades av alla och envar i Athen.

- - -

När spartanska kvinnor nåddes av söners dödsbud från strider jublade de, sägs det, medan Perikles vid nyheten om de unga män som stupat vid Samos sa att "det var som om våren rövats bort från året"... En orättvis jämförelse? Sparta har kulturellt sett lämnat efter sig några statyetter, körlyrik och elegier av typen "Ja, det är skönt för en kämpe att dö, när han faller i främsta ledet av kämpar i käck strid för sitt fädernesland" (Tyrtaios), medan Athen har statyer, vasmåleri, livsbejakande poesi och all dramatiken från Aiskylos, Sofokles och Euripides till Aristofanes och vidare.

Inte minst har Athen sina antika byggnadsverk som än idag kan skådas; av det antika Sparta finns inte lämnat sten på sten, medan Akropolis med sina tempel hankat sig igenom hela den långa medeltiden liksom turkväldet, som ju såg bombardemanget av Parthenon av svensken Königsmarck. Senare lät turkarna templen bara förfalla, använde dem som byggsten. Men förfallet hejdades och staden har levat kvar och gör så än idag. Sparta kapitulerade aldrig men tynade sedan bara bort, medan Athen som kapitulerat otaliga gånger från antiken till idag (peloponnesiska kriget, romarnas erövring, turkarnas, nazisternas, EU-plutokraternas...) har levat vidare, ett tecken på svagheten som styrka om man så vill.

- - -

Jag har skrivit en bok om allt detta, om Athen, Sparta och annat antikt. Det är essäsamlingen "Skallet från den kapitolinska varginnan". Se detta inlägg. Läs om den athenska demokratin och den romerska imperialismen, om Alexander den store och Caesar, om grekiska hopliter och romerska legioner, om den antika mytologin och religionen, om Prometheus och Ares, om Diana och Zeus och alla de andra. Läs om grekiska historiker som Herodotos, Plutarkos och Arrianos.

Det är alltså en essäsamling betitlad "Skallet från den kapitolinska varginnan". Det är en 139-sidig PDF-bok som fått en del läsare sedan jag la upp den 2009. Bland annat sa Bertil Mårtensson ("Maktens vägar", "Vingmästarens dotter"): "Lovely helt enkelt, en oerhört kunnig essäsamling!" Jag skriver om kungar och krig, om konst och poesi, om klassisk kultur och populärkultur i sammanhanget, som Asterix och annat. Självklart är filerna gratis för så är det med Svenssons e-böcker, fria resurser på en ny bokmarknad.
Relaterat
E-bok om antiken: fri resurs
Smakprov ur boken: kapitlet "Antikens kvinnor"

5 kommentarer:

Anonym sa...

Grekerna är de skyldiga. De som kontrollerar att euroländerna följer systemets regelverk är medskyldiga. Alla andra (t ex banker) har bara följt de för dem gällande spelreglerna.

Jag är också en stor vän av den grekiska antiken och har besökt nästan varenda plats som bär på minnen därifrån. Men jag har förlikat mig vid insikten att dagens greker inte har någonting med antikens hellener att göra. De som idag bor i Grekland är etniskt bulgarer eller andra slaver, som såvitt jag förstår invandrade på ca 600-talet och kom att dominera den tidigare befolkningen vars språk de emellertid övertog. (Så som de vikingar som erövrade Normandie gick över till de besegrades språk, franska.) Kulturellt är de inte européer utan "osmaner" varmed jag avser något som är sämre än dagens turkar, men med storhetsvansinne p g a lögnerna om deras härstamning från hellenerna och antiken, och motsvarande beträffande kristendomens uppkomst och framväxt.

Om omvärlden hade tvingat på grekerna insikten att de har lika liten anknytning till vad som skett på samma territorium före 600-talet som dagens egyptier har till faraonerna, hade grekerna kanske insett att de måste jobba som alla andra. Nu tror de i stället att hela världen står i tacksamhetsskuld till dem och kommer att skicka dem generösa försörjningstöd i all evighet.

PB

Svensson sa...

Grekerna har andligt varit på semester. Men kanske har hela Sydeuropa det, Italien, Spanien... kanske även Frankrike. Vi i norr följer lojalt varenda påbud medan "de där nere" tar lättare på saker och ting. Nu är det payback time.

Gällande Greklands etnicitet så lär det inte ha talats mycket grekiska på landsbygden på 1800-talet. Snarare albanska.

Anonym sa...

Låt Turkiet överta Grekland och dess skulder. Ett nytt Osmanskt rike skulle stabilisera mellanöstern.

Anonym sa...

Jag är ärligt förvånad över hur snälla och förlåtande de övriga euroländerna har varit och är mot skurkstaten Grekland. Jag tror efter moget övervägande att det ligger något annat bakom än omsorgen om eurosystemets fortbestånd och den finansiella och politiska stabiliteten inom EU.

Jag tror att man befarar att ett kraschat Grekland - som ju blir följden av principen "som man bäddar får man ligga" - kan komma att kasta sig i armarna på t ex Kina, och bli en kinesisk klientstat i Europa. Inte riktigt som när Castros Kuba kastade sig i armarna på Sovjetunionen och blev en permanent "pain in the ass" för USA - kineserna har mer civiliserade målsättningar än vad Sovjet hade - men ett ständigt potentiellt omväxlande med reellt bekymmer innanför den egna tröskeln.

PASOK spelar ju ett mycket högt spel med folkomröstningen. Jag kan inte komma ifrån tanken att Papandreou vill syna EU:s hand. Han kanske räknar med att EU kommer att fortsätta skicka stödmiljarder till Grekland även om grekerna röstar nej i folkomröstningen. Det är åtminstone teoretiskt möjligt att detta beror på att Papandreou tror detsamma som jag.

PB

Svensson sa...

Synnerligen intressant upplägg: Kina kan blanda sig i. Verkligheten är mer spännande än alla thrillers och påhittade intriger idag.

Ulf Nilson i Expressen kallar dagens kris för den värsta Europa sett sedan andra världskriget. Det stämmer troligen.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (63) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (99) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (53) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)