tisdag 29 november 2011

Israels geopolitiska läge


Temperaturen stiger i Mellanöstern. Åtminstone tre raketer har skjutits in i det israeliska Galiléen från Libanon. Det var de första libanesiska raketer som skjutits mot Israel sedan 2009. Den israeliska militärledningen sägs ha vedergällt anfallet. svd svd svd svd dn dn exp exp


1.

Den nyss timade raketattacken kan får en att tänka på Israels geopolitik. Ett litet land helt omgivet av fiender, hur ser de strategiska optionerna ut? Det är sådant man kan fundera över. Och geopolitik och militärt synsätt är nyttigt för den politiska analysen också: Israel kommer till exempel aldrig att ge Palestina suveränitet. Då blir Israels veka liv ännu vekare, man kan skjuta med artilleripjäs tvärs över landet praktiskt taget.

Topic i denna artikel är alltså hur Israels geografi påverkar dess försvar. Låt mig slippa kommentarer om världssionismen, Gina Dirawi och palestiniernas rätt till sitt land. Allt detta är intressant men inte just här. Vad gäller frågan om Israels läge och optioner försöker jag behandla dilemmat så objektivt jag kan. Jag vill bena ut diverse konkreta fakta man sällan ser i debatten. Det ska alltid vara så partiskt, det ska alltid vara åsikt på åsikt. Med den geopolitiska blick jag är mäktig, härmed en titt på projektet Israel och dess chanser att överleva.

Vi har alla sett Israels förmåga att hävda sitt territorium ända sedan 1948: trots numerär överlägsenhet har araberna aldrig lyckats besegra landet. Skälen har varit bättre ledning, bättre soldatmaterial, mer initiativförmåga hos befälet, mer flexibel taktik. Det är på sätt och vis rena tyskeriet, rena uppdragstaktiken och inre ledningen: Auftragstaktik und Innere Führung, hyllade i nazityska armén på sin tid. Och även denna armé stred på flera fronter mot numerärt överlägsna fiender men till slut räckte inte överlägsen taktik, bättre humankapital och geniet hos en Manstein, en Guderian och en Manteuffel. Den döda siffran tog ut sin rätt, den rena överlägsenheten från USA:s, Englands och Sovjets arméer.

Detsamma torde kunna hända i ett kommande krig mellan arabstater och Israel. Ja arab och arab: lägg därtill Iran som inte är ett arabland men anti-Israel som få. Fienderna är för många helt enkelt, deras arméer slår Israels numerär flera gånger om. Israel saknar manskapsreserver för ett långt krig.2.

Men varför skulle det gå att besegra Israel nu om inte förr? Israel har de facto tvingat jätten Egypten på knä. Men då rådde Pax Americana, USA och Sovjet höll en dämpande hand på händelserna (samtidigt som USA, nu som förr, öser in pengar och vapen i Israel). Nu är USA försvagat, det kan inte vara överallt på en gång. Mentaliteten är också en annan nu med populism och revoltglädje i Egypten. Idag, slutet av 2011, är det ganska lugnt i Egypten men efter ännu mer radikal islamism och uppskruvat världsläge kan vad som helst hända. Som krig mellan Israel och dess grannar.

Om sedan grannarna besegrar Israel, vad kommer att hända? Kommer det att ”utplånas”, kommer alla judar att gå över klingan? Nej, sannolikt är det endast utplånandet av Israel som stat som är målet. Nationen får kanske fortleva som en enklav, en kringgärdad provins. Ungefär som judarna i Alexanders välde och följande storriken.

För säkerhets skull kan jag poängtera: jag motsätter mig inte personligen en judisk stat i Israel. Men vad man ”personligen” anser kommer att vara mindre viktigt framöver. Det är som att stå inför en storm, ett jätteoväder, och få frågan: vad anser du om stormen?

Anser och anser; jag skruvar för fönsterluckorna och går in, det är vad jag gör. Sedan kan man stå där bäst man vill och debattera mot stormen och slåss mot väderkvarnar.

Som sagt: Israels armé må vara proffsig som få, med krigsvinnarförmåga som få, men det kommer en gräns då en omvärlds större mängd truppstyrkor fäller utslaget. Men vad med kärnvapnen då, avskräcker inte de? Jag tror inte de kommer att göra det på samma sätt i den nära framtiden, av det skälet att Jasminrevolutionen slängt allt i stöpsleven och vad som förestår nu är Förändring kort och gott, elementarisk förändring med ålderdomliga profetior att bygga upp och stötta dem. Mayakalender, hopiprofetior och Johannes uppenbarelse läses vida idag, de utövar sin makt vare sig de är bokstavligt sanna eller inte. Vi lever i yttersta tider, folk går och spanar i skyn efter tecken. Pax Americana är på fallrepet och nu börjar en ny epok – en epok med dyrare olja, slut på dollarvälde och med början till enandet av Mellanöstern, en process i vilken – tyvärr – kärnvapen kommer att användas och de kommer inte att vara avskräckande. Snarare kan en eskalering inte att uteslutas. Varför? För vi lever i en förkrigstid nu, fredstiden post-1945 med sina begränsande funktioner och mekanismer har spelat ut sin roll. Allt är slängt i stöpsleven och bara Gud vet hur det ska sluta.3.

Israels geopolitik: hur ska de skydda sitt lilla land med det 77 miljoners Egypten i väster, det lika stora Iran i öst (71 miljoner) och det hotfulla Syrien (22 miljoner) i norr? Egypten av idag är inte Israelfientligt men detta kan ändras, gammal retorik som ”araber mot judar” dör inte så lätt. Nasser kastar sin skugga framför sig. Alla arabländer säger sig vara mer eller mindre emot Israel och det torde vara tekniskt omöjligt att försvara sig då, i ett läge av totalt krig och supermakter som inte lägger sig i.

Så det ser geopolitiskt mörkt ut för Israel. Dock ska vi inte bli nihilistiska och danna. Kalla mig naiv men jag tror inte Gud och hans änglar stillatigande ser på hur vi förintar varandra.

För övrigt undrar jag vad Mellanösterns stormakter egentligen syftar till. Iran och andra muslimska makter är rörande eniga om att ”utplåna Israel”, men det kommer som jag visat här inte att bli svårt i framtiden. Men vad ska de göra sedan då, Iran, Egypten och alla andra som ska dela bytet? Att besegra Israel blir förhållandevis lätt. Så anti-Israel-agendan är i mångt och mycket att se som retorik för massorna, det är ett ”heligt” ideal som skyler maktpolitik. Det skyler ambitionen att bli den makt som ska utöva hegemoni i regionen, som ska dominera i framtiden.

Jag minns Gulfkriget 1991, jag minns Scudmissilerna mot Israel, jag minns paniken. Det var inte vackra scener och jag välkomnar inte en upprepning. Men som sagt, vad man personligen anser och tycker är mindre intressant dessa dagar. Vi står inför en elementarisk urladdning och då ställer man sig inte och recenserar det hela som om det är någon j-la frökenroman. Då tar man skydd medan det värsta blåser förbi och sticker upp huvudet efteråt för att ta nytt sikte.

Relaterat
Mellanösterns geografi
USA och Mellanöstern
Krigshets mot Iran

10 kommentarer:

Anonym sa...

När det gäller Mellanöstern tar jag fasta på de profetiska förutsägelser sir Arthur Conan Doyle (spiritualisten och Sherlock Holms skapare) gjorde;
http://alamongordo.com/prophecies-predictions/prophecies-sir-arthur-conan-doyle/
Och finns det inte något citat i Bibeln om att när väl judarna återfått eller kommit tillbaka sina rötter att Gud aldrig mer skall ta dessa ifrån dem? (Ska leta efter citatet :) )

/Marielle

Svensson sa...

Här är länken klickbar. Judarna var onekligen Guds utvalda fram till profeten Elia ungefär, sedan kom annorlunda tider.

Anonym sa...

Jag hittade det jag tror jag sökte;
http://www.biblegateway.com/passage/?search=Amos+9%3A11-15&version=NIV

Även denna sida som ger en mer fulltalig bild av händelserna;
http://www.nic.fi/~jlindell/iprofswe.htm#6

Det är som du säger väldigt personligt -förhållandet till judarna och deras rötter....

/M

Svensson sa...

Gamla Testamentet läste jag rätt ingående på 90-talet. Idag är jag mer inne på Nya Testamentet. Men visst är judisk historia intressant. Här och här är Marielles länkar klickbara.

Anonym sa...

Ja, det är som du skriver föga överraskande det som nu sker därnere i den östra medelhavsregionen. Hur det slutar däremot vet endast de Höga. Men jag instämmer med sir Conan Doyle i hans slutreplik:

"Mankind can be saved by returning to its spiritual values".
/M

Anonym sa...

En realistisk syn på Israels situation. En massiv utvandring av kristna från Egypten är på gång. De flesta
arabländer är tömda på judar.

http://www.weeklystandard.com/articles/suicidal-passion_608014.html?page=2

Ruth Wisse The Suicidal Passion

I The Weekly Standard

Svensson sa...

Tack Anonym 11.11, det där var intressant input. En dold migration i Mellanöstern, arabländer som töms på judar.

Anonym sa...

Tens of thousands of Copts leaving Egypt

by Emad Khalil
Al-Masry Al-Youm
September 26, 2011
Print Send RSS Share:


Coptic church in Aswan, Egypt
Nearly 93,000 Coptic Christians have left Egypt since March, according to a report by an Egypt-based Coptic NGO. "The number may increase to 250,000 by the end of 2011, according to Naguib Gabriel, the head of the Egyptian Federation of Human Rights," which released the report. The data is based on information from Coptic churches and communities abroad.

According to the article: "Nearly 16,000 migrated to California, while 10,000 moved to New Jersey, 8000 to New York, and 8000 to other American states," according to Gabriel. "Around 14,000 left to Australia, 17,000 to Canada, and 20,000 settled in the Netherlands, Italy, England, Austria, Germany and France."

The Copt emigration is being attributed to to hardline Salafi groups seeking to apply Islamic law; denying to Copts senior government posts; and, reduced incoming tourism. Attacks on Coptic churches and the government's failure to bring attackers to justice are also being blamed.

Full link: http://www.almasryalyoum.com/en/node/499187

Jag vet inte hur sann siffran 93.000 är.

Antalet kristna i Bethlehem har nu minskat till mindre än 20 procent. Antalet kristna i Libanon dvindlar. Etc....

Abbas i sin ansökan till FN specifikt begärde att den nya staten Palestina skulle vara utan judar.

Kapitel 109 sa...

Jag tror nog Israels kärnvapen fungerar alldeles utmärkt som avskräckning under överskådlig framtid, samtid som just landets litenhet gör det vanskligt för andra att använda kärnvapen mot det (det är helt enkelt omöjligt att undgå svåra konsekvenser också för områdets araber).

Anonym sa...

Irans ledare har sagt att bli av med Israel är värt ett stort antal liv i ett eventuellt svar från Israel.

Raketerna från Gaza och Libanon kan lika gärna träffa araber i Israel.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)