tisdag 8 november 2011

SIDA och Palestina


Om jag går ut på Storgatan, går runt hörnet till Hospitalsgatan och följer denna söderut en bit kommer jag till SIDA. Detta ärevördiga biståndsorgan har ett palats här i Härnösand, en gräddgul skapelse av andlig styrka. Se bild; klicka på den för förstoring. Nu har detta SIDA kommit i blåsväder på riksplanet. Man har gett Palestinagrupperna 700 000 SEK för en pamflett om Israel-Palestinakonflikten. Det var ett fett honorar. Dessutom var skriften tendensiöst för Palestina uppges det. exp dn svd dn

Det officiella Sveriges attityd till Israel-Palestina-konflikten är lite komplex. Det må generellt vara "vänster, pro Palestina, borgerlig, pro Israel", men det finns mellanformer också. Göran Persson vred ju S till Israelvänlighet med sina Förintelsedagar och annat.

Vad tycker jag själv om denna konflikt? Var står jag? Ärligt talat är jag inte engagerad. Om vi säger så här: jag lever i Sverige. Här råder idag mångkultur. Andra folk, bland dem israeler och araber, tenderar att ta plats i debatten och hävda sina unika intressen. Om man däremot som etnisk svensk hävdar sin särart så får man genast smäll på fingrarna och placeras i rasistburen. Jag är rätt van så jag låter mig inte tystas på det viset. Men låt mig bara säga att min prio här i livet är Sverige och Europa. Mellanöstern är sekundärt för mig.

Men jag har förvisso följt Mellanöstern på denna blogg i vår. Om Israels säkerhetspolitik skrev jag till exempel här. Härmed något mer specifikt om Israels bildande och upprinnelsen till Palestinakonflikten. Något originellt ställningstagande är det inte, bara en skiss.

Så om vi tittar på Medelhavet och låter blicken fara till dess östra strand, så hamnar vi i Levanten. Där, söder om Libanon och väster om Jordan, ligger ett landskap som en gång hette Palestina. Detta Palestina tillhörde Turkiet från 1516. Turkiet blev sedermera Englands fiende i FVK. Frågan blev nu hur man skulle dela boet. Resultatet blev att man skulle stödja sionisterna, vilket skedde i den så kallade Balfourdeklarationen.

Britter förhandlade nu med araber i uppror mot turkarna. Det rådde oenighet om ”Palestina skulle ingå i en tilltänkt storarabisk stat eller inte” (Kunskapens bok 1959, ”Israel”).

I första världskriget opererade England mot turkarna i regionen och erövrade Palestina. General Allenby intog Jersusalem. Efter kriget hände så detta: Palestina plus Transjordanien blev brittiska ”mandatområden”, dvs kolonier. I Palestina frågade britterna sig om det skulle råda fri judisk invandring eller om målet var en modern arabisk-muslimsk stat. – Invandringen begränsades med tiden och 1938 upphävdes Balfourdeklarationen realiter: mycket få judar skulle få invandra per år.

Vi snabbspolar till tiden efter andra världskriget. Nu förekom ökade judiska krav på att få invandra. Detta skildras bland annat i Leon Uris roman ”Exodus”, filmatiserad med ett smäktande ledmotiv sjunget av Edith Piaf: Ils sont parti sous un soleil d'hîver... Den politiska situationen var kaotisk så FN tog hand om ärendet. I november 1947 beslutades så att Palestina ”skulle delas i två självständiga, i tulluion förenade stater, en judisk och en arabisk, varjämte Jerusalem med område skulle ställas under internationell regim.”

Resten kan man säga så här om, sammanfattat i punktform:
. Det brittiska väldet skulle upphöra 15 maj 1948. Invecklade strider följde.

. 1949 blev Israel medlem i FN.

. 1948-58 invandrade 1 miljon judar. Folkmängden 1956 var 1,8 miljoner varav 90% judar, 8% muslimer samt några tusen vardera kristna och druser. 2011 är folkmängden 7,5 miljoner.

Detta var som sagt en skiss. Mer kött på benen får du via länkarna nedan, Galaxinlägg om Israelkrig och annat.

Relaterat
Israels geopolitik
Suezkrisen

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är också svensk och skiter i vem som har rätt till landet där borta, men tänker ändå utnyttja min rätt att kommentera det, och i sin tur göra diskussionen lite mer komplex :)
Jag väljer då att göra det som motpol till det du skrev, bara för att få jämnvikt mellan Judar och Palestinier. Jo, jag tolkar det du skrev som lite partiskt ;)

Anledningen till att vi ibland använder oss av namnet Palestina för landet där nere är pga den Romerska kejsaren Hadrianus.
Den killen hade lite problem på sin tid när han styrde Rom. I norr fick han bygga en mur rakt över skottland för att hålla Celterna i schack, Hadrianus mur.
Och i söder så revolterade Judarna ännu en gång. Han fick då tuppjuck på judarna och tog då helt sonika fram ett suddigummi och suddade bort Judeen från kartan och ersatte det med namnet på ett gammalt utdött handelsfolk som hade verkat i det området, dvs Palestina(Latin för Fenisia).
Och så fick landet ett nytt namn och det använder vi till att definiera att Judarna inte har rätt att bo där.

Fenisierna var ett gammalt handelsfolk som verkade från Libanon, Marocko/Kartago, Sicilien etc.
Vad jag vet så har ingen lyckats bevisa att dagens "Palestinier" har direkta genetiska kopplingar till Fenisierna.

Svensson sa...

Intressant utredning för namnet "Palestina". Dagens palestinier är i denna kontext inte så "feniciska", givet ordets etymologi. Det är väl ungefär som att dagens invånare i Makedonien inte har något släktskap med antikens makedonier.

För övrigt är konflikten Israel-Palestina högst märklig. Vi svenskar förutsätts ha en åsikt om den. Skriver man om endera sidans etnicitet och rätt till land är man, med multikultins logik, fin; yttrar man något liknande om Sverige, som "vi svenskar har rätt till ett land" så är man genast ute i kylan. Jag filar på ett inlägg som spånar på detta, om Sverige och svenskar har rätt att existera, precis de spörsmål som Israel-Palestina-konflikten belyser med dess element (judar, araber etc).

Så likt dig Anonym 10.15 så skiter jag i vem som har rätt till det där landet i Levanten. Knäckfrågan för en svensk idag är Sverige och svenskarna, allt annat får komma i andra hand. Vi utsätts ju för ett infrakrig idag, ett lågintensivt krig, ett kulturkrig med angrepp i form av massinvandring och ett sentiment som är negativt mot det svenska.

Anonym sa...

@Anonym.
En rippoff från Wikipedia gör inte din trovärdighet så stor.
Oavsett vem som bodde där för tusen år sedan så kan man inte rättfärdiga ett land med genetik. Se på Sverige, då skulle nästan alla svenskar vara rotlösa.
Om man lämnar den gamla historian och hoppar in en den lite mer moderna som bygger på när staten Israel skapades så håller det ena landet statskick envetet på att göra gränsöverträdelser. Trots att det har skrivits avtal som dessutom har reviderats till förmån för Israel 4 ggr. Man lyckades riva Berlinmuren och stoppa apartheiden i RSA men inte stoppa överträdelserna i form av illegala bosättningar, trakasserier och murbyggande.

ERIK sa...

Hela diskussionen är ett stickspår. Vad innebär det att vara jude? Är det en genetisk, kulturell eller religiös identitet? Det avgörande är vem som levt i ett område i århundranden. Tro är en irrelevant faktor. Ett tankeexprement: Romer som levt i diasporan sedan 12-1300 talet kan inte räkna med att de som idag bor i deras "hemområde" i Indien ska ge landet tillbaka till "hemvändande" romer om en sådan rörelse uppstår bland romer i hela världen.

Svensson sa...

@Erik: Palestinaproblematiken liknar inget annat. Visst tog Israel landet från den arabiska befolkning som fanns där. Till och med regimkritiska judar erkänner det, som boken "Israel-Palestine for Beginners" som jag läste en gång (jag har försökt finna utgivningsår etc men misslyckats, google var då inte min vän).

Staten Israel var ett realpolitiskt projekt. Samtidigt anser jag, som traditionalist, att argumentet "judarna återtog sitt bibliska hemland" har visst fog för sig. Sedan blir allt tillkrånglat med åsikter som att dagens judar etniskt inte har något gemensamt med antikens judar osv. OK då, ha er infekterade debatt; själv tänker använda den principiellt à la "ett folk har rätt till ett land" och applicera den på Sverige hädanefter, som jag antydde 10.35 i denna kommentarsspalt.

Jag är svensk och vurmar för det svenska; israeler och araber får vurma för sin respektive grej. Men eftersom detta inlägg ("Sida och Palestina") handlade om Palestinakonflikten per se så visst, fortsätt kommentera detta om ni vill kära läsare.

Anonym sa...

@Anonym 10:48
Kan du skicka med länken till wikipedia artikeln, så kan jag se om mitt inlägg liknar den.
Det jag skrev är det jag kom fram till för 20 år sedan när jag gjorde ett arbete om mellanöstern. Dvs långt innan wikipedia :)

Nu är det så att vi Svenskar har en så rak koppling till de första Svenskarna att ingen tvivlar på kopplingen.
Men om vi skulle börja hävda att vi Svenskar även är de som kallades Goter eller Vandaler(från folkvandringstiden) etc så bör man kunna bevisa det på något sätt.

Palestinierna har tagit namnet Palestinier utan att bevisa kopplingen. Det är helt ok att använda det men man kan INTE använda det som ett BEVIS på att de har rätt till landet pga att bara valt att kallas så.

Det är sant, man bör titta på nutiden, men även Palestina har gjort överträdelser. De var faktiskt de som startade kriget mot Israel 1948 och förlorade det.

Sen att Gazaremsan blev ockuperat av Egypten och Västbanken blev först ockuperat och sen annekterat/införlivad i Jordaniens stat efter kriget, det har Israel ingen som helst ansvar för.

Sen blev det ett 6 dagars krig där Israel lyckades vinna. Det var då Västbanken och Gazaremsan blev ockuperade av Israel.. etc etc.
Så hade inte de fösökt krossa Israel hela tiden så hade allt varit bra där nere.

Jag tycker själv att Israel bör sluta med bosättningarna, men Palestina bör också sluta med raketbeskjutningen.
Problemet är att båda parterna är "lite" obstinata. Och så fort ett avtal är på plats så "firas" det av Palestinierna med en raketbeskjutning av Israel och vipps är de i luven på varandra igen, ibland är det Israel som fuckar upp det men mestadels är det faktiskt Palli-killarna som gör det. Men har man kollat lite på Hamas barn-TV så förstår man varför det brukar vara Palestinierna som börjar igen.

PS glöm inte länken till wikipedia sidan som du pratade om.. och googla lite på "Hamas TV" och kolla själv så får du se hjärntvättningen av deras barn.

ERIK sa...

#Palestinierna har tagit namnet Palestinier utan att bevisa kopplingen. Det är helt ok att använda det men man kan INTE använda det som ett BEVIS på att de har rätt till landet pga att bara valt att kallas så."

Strunta i det och att judarna hävdar att GUD gav dem landet efter skapelsen. Såväl judar som palestinier kan vara, och är, kristna, ateister eller ha någon annan tro. Du kan konvertera till judendom men inte konvertera till palestinier. Alla judar har rätt att flytta till Israel men de palestinier som fördrevs genom etnisk rensning på 40-talet får inte återvända. Rätten till landet konstitueras inte genom eventuellt genetiskt släktskap med fenisier utan att de bott i området i hundratals år. Detta till skillnad från inflyttade Brooklynbor vars förfäder kommit till USA från östeuropa där deras förfäder bott i hundratals år. De har eventuellt blodsband med de judar som tvingades bort från området för 1000 år sedan men att åberopa GUDs rätt till landet. Hur kan någon vettig fästa vikt vid sådana argument?

Anonym sa...

@Erik, jag tolkar det som att din kommentar är riktad till mig.

Att Palestinier hävdande att det är deras land pga att de kallar sig palestinier är lika befängt som när Judarnas hävdande att det är deras land pga av att någon Gud ska ha gett det till dem.
Om man inte kan bevisa att så är fallet är det bara att lägga ner det "faktumet" och ta fram ett nytt som har någon relevans.
Som jag ser det har båda rätt till ett land och det blir tyvärr så att de får dela på det som finns där nere.
Att araberna som fördrevs inte får flytta tillbaka är fel.
Men det finns så många fel där nere att jag kan köpa det och andra fel om de bara kan ha fred med varandra.
Kan tänka mig att det även fanns Judar som bodde i områdena som nu är palestina, som nu inte är välkommna åter.
Eller rättare sagt de skulle inte leva så länga om de flyttade tillbaka.

Pappan sa...

Israel Israel. Vi behöver dig! Vi behöver dig på samma sätt som Kina behöver Nordkorea. Inte för att döva ett dåligt samvete efter judeförföljelser i Europa, hur mycket du än tror och hoppas och, ja, kräver det, och hur hårt du än arbetar på att vi "aldrig skall glömma".

Utan som en buffert mot något vi tål sämre.

För övrig är din judiska etnosocialism nästan lika imponerande som en gång den tyska och nästan lika tvivelaktig. Hur man definierar en "förintelse" kan diskuteras men refrängen sex miljoner judar handlar, ursäkta oss men vi kan också räkna, mest om att legitimera en etnocentrisk statsbildning bestående av sex miljoner judar.

(...)

Ship to Gaza var å andra sidan en ren och skär provokation.

De islamistiska arrangörerna IHH försökte inte ens dölja detta. De hoppades på en blodig, dvs, mediamässig, upplösning. Operationen gick alltså helt enligt planerna, alla spelade sina roller väl, inte minst stackars Israel. De hade inte så mycket annat att välja på, vilket denna artikel visar.

Hade IHH helt enkelt velat skicka hjälp åt nödställda på Gaza så hade de gjort som så många före dem: givit hjälpsändningen till Israel som kontrollerar att det inte finns vapen med i lasten och sedan prompt skickar den vidare in i den av Israel OCH Egypten isolerade, HAMAS-kontrollerade zonen (HAMAS uttalade målsättning är alltså att förinta staten Israel).

Mer här: http://murslev.blogspot.com/2010/06/ship-to-gaza.html#!/2010/06/ship-to-gaza.html

Pappan

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)