söndag 6 november 2011

Vem vill vara president


Vem vill vara president i konkursboet USA? Flera stycken faktiskt. Obama vill fortsätta och Mitt Romney vill utmana honom. dn dn dn dn svd svd exp

Många har velat vara president i USA. Det är vad varje politiker av rang vill: bli president. Det har ju formellt varit en väg öppen för alla. Visst är det dollarn som styr, och via den diverse plutokrater och kosmopoliter, men en viss, svag möjlighet för "envar" finns det i USA-systemet. OK, allt måste gå via en sållningsprocess, allt måste godkännas av Makterna, men det finns ju möjligheter för en mer folklig typ som Reagan att ta sig fram jämte en insider som Bush den äldre.

Reagan kallades för sin del "The Gipper" och "The Great Communicator". Det förra smeknamnet kom sig av en George Gipp, en fotbollstränare med svenskt påbrå som Reagan gestaltat på film. Reagan var ju skådis i början. "Go out and win one for the Gipper" var slagordet i Gipper-filmen, och det blev även en slogan i Reagans inre kretsar. Reagans bästa insikt var annars att Sovjet var på ytan aggressivt, men innnerst inne en papperstiger, en koloss på lerfötter. Trots krigsretoriken fattade han att detta imperium kunde besegras ekonomiskt, kapprustas ihjäl.

Bush senior uppnådde för sin del allt han ville i sin första presidentperiod, så därför behövde han inte vinna valet '92... Dock kvarstod Mellanöstern som en röra även efter Gulfkriget. Så Bush junior, "Dubiya", han ville avsluta faderns jobb. Det kanske han kan sägas ha gjort också. Men Irak kommer inte att hålla efter en amerikansk reträtt. Landet är pacificerat idag men jag ser inga känslor av triumf över det hela. Det amerikanska Iraknarrativet är kaos, leda och utmattning, ungefär som Vietnam.

USA:s engagemang i Mellanöstern går långt tillbaka, till 1950-talet med CIA-inblandning i Mossadecs fall, upprättandet av shahen, stöd till Saudiarabien och så vidare. USA är en stormakt vars agerande följer sina egna lagar. Nu är man insyltade i Mellanöstern värre än förr, landets renommé där borta är usel trots att man knäppt Libyen - men vad ska man göra. Det är ödet - ett öde som säger att man på lång sikt måste dra sig bort från regionen. Samma öde som sa att engelsk överhöghet över USA i längden var ohållbar, den process som gav landet frihet 1783.

En världsdel kan inte härska över en annan. Därför kan inte USA fortsätta att utöva hegemoni över Mellanöstern, så som man gjort i femtio års tid. Allt har en ände, pessimisten får alltid rätt! Men dessförinnan ska man väl bara kriga mot Iran, Syrien, Libanon, Sudan, Somalia... Bänka er för ett spännande 2012 med presidentval, depression, MENA-kaos och eurokollaps.

- - -

En kristen sekterist och en man med muslimsk bakgrund strider om makten i Det Stora Babylon. Det är apokalyptiska tider, arkeofuturistiska tider. Gamla profetior gör sig påminda; USA brukar ju ses som en inkarnation av Bibelns profetia om Det Stora Babylon. Titta till exempel på kapitel 17 av Uppenbarelseboken. Vem är det som skildras med sin sjustråliga krona på tio huvuden, med en kalk i sin hand? Enkelt: det är Frihetsgudinnan! Se bara på dess sjustrålade krona och fundamentet hon står på som, sett uppifrån, är en tiouddig stjärna. Go figure.
Och en av de sju änglarna med de sju skålarna kom och talade med mig och sade: »Kom hit, så skall jag visa dig, huru den stora skökan får sin dom, hon som tronar vid stora vatten,

hon som jordens konungar hava bedrivit otukt med och av vilkens otukts vin jordens inbyggare hava druckit sig druckna.»

Sedan förde han mig i anden bort till en öken. Där såg jag en kvinna som satt på ett scharlakansrött vilddjur, fulltecknat med hädiska namn; och det hade sju huvuden och tio horn.

Och kvinnan var klädd i purpur och scharlakan och glänste av guld och ädla stenar och pärlor; och i sin hand hade hon en gyllene kalk, full av styggelser och av hennes otukts orenlighet.

Och på hennes panna var skrivet ett namn med hemlig betydelse: »Det stora Babylon, hon som är moder till skökorna och till styggelserna på jorden.»

Och jag såg kvinnan vara drucken av de heligas blod och av Jesu vittnens blod. Och jag förundrade mig storligen, när jag såg henne.

[17:1-6]

Visst är Det Stora Babylon här och i kapitel 18 otäckt likt USA: du tronar över många vatten, du är rik, du handlar med hela världen... Visst kan detta stämma in på andra länder historiskt; Uppenbarelseboken är ett konstverk och sådana är till sin art mångtydiga. Entydighet hör till allegorier och det är helt annan genre. Så olika tolkningar kan gå för sig för profetior som denna, ”it’s anybody’s guess”. Men för att fokusera på Det Stora Babylon så nog är USA, symboliserat i New York med Frihetsgudinnan (sju ”huvuden” och tio horn), ingen dålig kandidat till denna titel.

Relaterat
Uppladdning mot Iran
Gulfkriget

2 kommentarer:

Perra J sa...

Intressant. Och det är också intressant att studera Kolossen på Rhodos, med vilken Frihetsgudinnan onekligen har en del gemensamt!

Svensson sa...

Frihetsgudinnan kanske är Isis, Diana eller Athena. Det finns mycket.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)