torsdag 1 december 2011

Ekonomi


"En eurokrasch skulle vålla enorm ekonomisk skada över hela kontinenten”. Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth till DN. "Euron står inför ett totalt sammanbrott" skriver Patricia Hedelius i SvD. Men är denna europeng så dålig? Är den bara luft? dn dn svd svd svd svd svd svd ft

När det gäller ekonomi idag har jag bara ett ord att säga: guld. Man oroar sig för vart valutorna är på väg, hur det ska gå för dollar och euro och krona. Jag säger bara: guld och silver. Det talas om depression och hyperinflation, hur skydda sig? Jag säger: privatpersoner får idag köpa investeringsguld, kolla här och här.

Jag har som synes bloggat om detta förr. Idag tänkte jag citera ur en dikt jag skrev om guld rätt nyligen. Den ingår i sviten ”Solarium” i ”Tempel och trädgårdar”. Hela pdf:en finns här för fri nedladdning.

Gulddikten då? Ja, den finns på sidan 84 i filen. Och den låter så här:
Krig har dragit fram över staden och det kan hända igen.
Kris och nedgång kan åter drabba oss, vi vet det,
några av oss solarier är krismedvetna: vi vet att inget
varar för evigt, höst följer sommar, natt följer dag.

Vissa solarier är dock helt omedvetna om detta, de tror
att inget ont kan hända. De är så vana med fredstillvaron
att svält och hunger inte förekommer på deras karta. De
tror att ”hyperinflation” är som ”inflation fast lite värre”.

Dessa dagar talas det om hotande hyperinflation, om en
plötslig förtroendekris för papperspengar. Då kan det gå snabbt:
plötsligt inser folk att deras sedlar bara är just papper, de täcks
inte av motsvarande värde guld i stadens bankvalv. Ty vi har

sedan länge övergivit guldmyntfoten här i Solarium till förmån
för mer dynamiska modeller. Pengar skapas ur intet, banker
lånar ut mer än vad de de facto äger. Detta kommer att straffa
sig på sikt. Räkenskapens dag kommer, var så säkra.

Hygel Fresk är bankman här i Solarium. Han gav mig rådet:
köp guld. Styr över ditt bankkonto till koppar, silver och guld.
Gå från abstrakt till konkret, från pappersvaluta till metall.
Bankfack är uteslutet för då kan det konfiskeras. Sådant händer.

Var inte det ett förståndigt råd så säg...? Eller kanske var det ett idiotiskt råd. Man kan ju inte äta guld sa någon. Och "guld är en ångestmätare" sa en annan: stigande guldpris indikerar bara stigande världsångest. Och: "If you're buying gold you're buying trouble" sa ytterligare någon. OK, köp euro då, den där som går så dåligt. Eller dollar, den går ju bra nu med massiva stödåtgärder.

Relaterat
Cornucopia om "gårdagens massiva centralbanksintervention"
Guldmyntfot: heliocentrisk ekonomi
Ädelmetaller
Bild: guld och gröna skogar. Sierra Nevada.

10 kommentarer:

Pappan sa...

Guld och jord. Jorden fast, guldet rörligt. Båda är lika viktiga. Tillsammans skapar de välstånd. Våra norröna förfäder ansåg att guldets egenskaper hade en så välgörande verkan för jorden att man gärna grävde ner guld under boningshuset, inte i avsikt att gräva upp det vid senare tillfälle utan i avsikt att låta det ligga där och utöva sin gynnsamma verkan, generation efter generation.

Men som sagt: jord och guld.

Ett av alla dessa elektroniska alternativsystem jag inte riktigt kan förkasta är emellertid solidarsystemet.

Pappan

Fri pdf sa...

Som du antyder hade de gamla nordmännen en sakral syn på guldet. Nergrävt under huset inte som förvaring utan som lyckobringare.

Man gav bort, man offrade gärna guld. De bringade lycka. Som när någon hövding stupade vid Fyrisvall tror jag [läst i Geijers historia, första delen]: man gjorde ett likbål och krigarna slängde in bitar av guld de ägde, de offrade det för högre syften. Det fanns inget "spara och gneta" i deras umgänge med guld.

Gällande elektroniska alternativvalutor: i våras hade vi Bitcoin, de ökade i värde ett tag, nu är de typ värdelösa.

Anonym sa...

Att vara oberoende av papperspengar (fiat money) är bra på lång sikt. Men jag vill även utfärda en varning. Penningmängden (summan av sedlar, mynt och krediter) kan komma att minska drastiskt som en följd av kreditbubblan. Detta är deflation, motsatsen till inflation.

I ett deflationsscenario kommer alla tillgångsslag att minska i värde, även ädelmetaller. Å andra sidan kan t.ex "behållningen" på ett sparkonto förloras pga. bankkonkurs.

Räkna med deflation under åtminstone några år när den här krisen har kommit igång på allvar. Sedan kan vi hamna i hyperinflation, när centralbankerna i panik börjar trycka sedlar. Och då är det dags att vara fullinvesterad i ädla metaller. Men först då.

/Non serviam!

Fri pdf sa...

@Non Serviam: Jag tycker bankerna redan är på väg att börja trycka sedlar ohämmat. Förresten läste jag någon analys som sa, vare sig det blir deflation eller inflation är ädelmetaller bra.

Ädelmetallernas tillgång är begränsad, däri ligger deras bestående värde. Att då vänta ut kommande deflation för den hyperinflation som därefter ska komma, well, det är att ha is i magen kan jag säga.

Ädelmetallernas mängd är begränsad. Snart kommer ett läge då det inte finns något pshysical att få för NÅGOT pris som en guru sa. "Stigande guldpris" är förresten bara ett mått på dollarns minskade värde. Guld är stabilt, papperspengar går alltid mot noll.

Guld är stabilt: se på oljepriset genom åren, det lär ha följt guldpriset ganska väl. Och på 1800-talet kunde man köpa en bra häst för ett uns guld, det kan man än idag. En skräddarsydd kostym kostade som ett uns guld förr i tiden; det gör det än idag.

Upp- och nergångar åsido, deflation och inflation åsido: guld är stabilt. Sett långsiktigt tycks guld vara inversteringsvägen att gå. Här är ännu en relevant artikel av mig, "Ner med plutokrati och bankvälde".

Anonym sa...

@Fri pdf: Som sagt, allt du säger om de goda egenskaperna med guld håller jag helt med om.

Men om man studerar historiska data, så finns det exempel på när guld är en dålig affär. Jag har egen erfarenhet, då jag ägt guld sedan åttiotalet.

Det är två faktorer som gör mig tveksam att köpa guld i nuläget:
1) Guldet har redan haft remarkabla uppgångar, och ett bakslag är därför troligt. 2) Vi står inför den värsta kreditkontraktionen som världens någonsin skådat, och jag tror detta kommer att pressa priserna på ALLT.

Men du har också rätt om detta med "is i magen". Det är mycket svårt att tajma marknader.

En kompromiss kan därför vara att ligga 50/50 mellan likvida medel och guld.

Två andra problem med guld är transaktionskostnaderna, samt den obehagliga möjligheten att guldinnehav kan komma att förbjudas i flera länder (fråga lite äldre amerikaner om detta).

Slutligen, jag är i princip ense med dig om guldets fördelar, men vill ändå beskriva en del faror i sammanhanget.

/Non serviam!

Fri pdf sa...

@Not Serviam: du har helt rätt, det finns faror med guldet. På 30-talet nationaliserades guldet i USA. I Nazityskland och Sovjet var det nog konfiskering samtidigt. Dylikt har jag nämnt i mina tidigare guldartiklar. Och som jag skrev i "Topp 5 anledningar att köpa guld", i ett litet tillägg i början, så kan guldinnehav komma att terroristklassas. Guld, som oppositionell valuta, kan även nyttjas av terrorister. Där har myndigheterna ett sätt att klämma åt guldinnehav.

Men ditt råd om 50/50 likvida medel/ädelmetaller är sunt. Förr hette det för investerare att man skulle ha 10% ädelmetaller men detta är passé, det är andra tider nu. Guld och silver är på dagordningen nu. Och som du skrev 10.28, "att vara oberoende av papperspengar är bra på lång sikt".

Men mannen på gatan fattar inte detta. Han tror på propaganda som att "guld är sämre än fiatvalutor; de senare backas upp av stater, guld backas inte upp av någonting alls"...

Vi är på väg mot arkeofuturistiska tider: en kristallskimrande framtid med datorer och skyskrapor, präglad av vissa gamla idéer som blod och jord och guldets intrinsikala värde.

Pappan sa...

Hjälp mig att bedöma det här: http://solidar.lir.be/HemSida

P

Anonym sa...

Guldets stora värde är att det är bland de få fysiska tillgångar du kan äga utan motpartsrisk. Förutsatt att du köper anonymt och med kontanta medel. Och håller tyst!
Vad din guldpeng har för bytesvärde i en framtida (nöd?)situation går det inte att spekulera om men den blir aldrig helt värdelös till skillnad från nästan allt annat.

Rävens Dvärgbandmask

Nordbo sa...

Angående risken för guldkonfiskeringar: köp silver! Den metallen är inte lika het politiskt sett, men har så gott som alltid fungerat som en valuta på samma sätt som guld.

Kraxpelax sa...

DEN FARLIGA SANNINGEN, UPPDATERAD

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (21) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (235) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (12) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (63) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (11) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (4) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (121) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (99) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (9) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (63) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (1) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (53) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (101) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)