lördag 31 december 2011

Krigssentiment


Iran, Iran, krigshets mot Iran. Ron Paul säger att USA borde sluta hetsa mot Iran men vem lyssnar. Inte MSM i alla fall där provskjutning av raketartilleri tas för massiv attack. dn dn dn dn svd
Fria Tider 1 Fria Tider 2

Jag säger: fortsätt hetsa då, skrivbordsdemagoger. Ni får stå för vartenda ord, i denna värld och nästa. Jag har tvått mina händer. Jag hetsar inte mot Iran, MSM gör det.

Iran har inga kärnvapen. USA har vetat det sedan 2003. Ändå fortsätter de att hota, ändå fortsätter media att mångla Iran som Nästa Stora Hot. Skriv på då, ingen kan hindra er, det är ett fritt land. Jag skriver själv mina krönikor och noveller, mina romaner och stories. De handlar ibland om krig. Säkert bryter jag något tabu i och med detta ämnesval. Jag menar, jag har ju inte ett klagande tonfall som Peter Englund när han skriver om krig, jag har inte pacifistiska markeringar på var och varannan sida.

Englund är Fin och skriver Fint. "Stridens skönhet och sorg" - åh så fint, stora fin kille-priset är reserverat för dig. Men jag då? Jag har ingen cred vad det verkar. Enligt sakkunskapen är jag ju bara ett "fyllo i tunnelbanan som yrar om jordens undergång"... Well, undergången lär vänta på sig; jag kan bara ge er bly, kordit och trotyl. Det är Stormen som rasar i förterrängen i den gråzon jag skildrar. Men lyss till en insatt man, inse att kulturen går inte under för lite raketartilleri, svepelektron och laserskimmer.

Jag går före i gråzonen och lyser upp den med min night visions gröna skimmer. Titta i okularet om du vågar, kolla in texter som denna:
Någon bär sin automatkarbin som ett ok på axlarna, en annan har för remmen gevär, en tredje på ryggen gevär; uniformeringen varierar av allt ifrån camouflageblusar och marschstövlar över vinterkappor och motorbyxor till vapenrockar och lågskaftade kängor; ett svagt sorl stiger från leden, någon gnolar på en visa, några samspråkar, en annan pratar för sig själv, de flesta är tysta. Tolv timmar utan mat, störd nattsömn, marschen går till Punkt 567 för högst eventuell utspisning.

En klossformad terrängbil passerar på vägen, knak i uppväxlingen, gungande fjädring och blå rök ur avgasröret; den följs av en lastbil med gnällande transmission, draperat kapell och synbarligen livlösa gestalter i dess lastutrymme. Något senare möts de av en terrängmotorcykel, gåtfulla tecken på bensintanken, föraren höljd i snö, motorhjälm, glasögon, halsduk och kraghandskar. På väg tillbaka: fångkolonner, rader av tysta män i svarta uniformer, händerna i byxfickorna och halsdukar kring huvudena, anförda av en handfull vakter som går vid sidan om tågen, utbytande blickar av samförstånd med sergeant F. och hans män.

["Eld och rörelse", s 122-123]

Så kan det låta. Det är ur en viss story jag skrev 1990 och gav ut på Etherion förlag 2007. Pdf:en finns för fri nedladdning här. En recension kan ni läsa här. Det är Fredrik F. G. Granlund som på bloggen Marmeladkungen granskat boken.

Relaterat
När man hetsade till krig mot Iran
Carlos Castaneda
Erik Andersson
Camouflage
Stridsmiljö 2500

6 kommentarer:

kojima sa...

otroligt bra skrivet... tack

Anonym sa...

Det spelar mindre roll vad Iran gör, USA och co vill starta ett krig med dem ändå. Förresten så vet vi nu att det var tack vare lobbing av krigsindustrin (läs mutor) som Obama fick fredspriset.

Matte sa...

Ingen som sagt att Iran har kärnvapen, däremot vill man förhindra att de skaffar det, med tanke på att de hotar Israel, och inte bara hotar de stöder grupper som Hizbollah och Hamas med vapen. Och att landet styrs av religiösa fanatiker som utan problem dödar sin egen befolkning när de demonstrerar.

Fri pdf sa...

@kojima: tack själv :)

@Matte: det insinueras hela tiden att Iran har kärnvapen. Det skrev Larsson och Arvidsson i de länkar jag gav. Arvidsson skrev om "mullabomben" som om den finns...!

Irans föregivna hårdhet: men vad ska man göra då när man drabbas av militanta demonstranter? Iran svartmålas, de får inte ens upprätthålla ordning på sitt eget territorium. Bäst att "befrias" av USA va, då blir det fritt, då får man demonstrera fritt varje dag... inte. När USA så bestämmer slås demonstrationer ner. Som i Bahrein i mars 2011, revoltkrossning by proxy.

kojima sa...

Jag har varit i iran 2004 -2006 iran är inte ett religös land inrikes utan ett otroligt västligt sekulärt samhälle mulla regimen syns mer utrikes en inrikes de som styr iran är persiska patrioter som vill se sin nation som den äldsta nationen religon för dom är en princip sak inte mer eller mindre, men som sakt iranier är otroligt nationallistiskt folk och ett otroligt stolt folk som kräver respekt och ingenting annat och även om iran skaffar kärnvapen vilket dom redan har ett par bomber från forna sovjet ,iran vill behärska tekniken och vill utvecklas iran utvecklas 11 gånger snabbare än genomsnitt ...

Fri pdf sa...

Iran är onekligen intressant. Patriotismen har sin grund: man var ju ett storrike från Cyrus (Koresh) från 500-talet f Kr till 300 f Kr. Alexander krossade inte detta rike, han övertog det och la ett hellenskt kulturskikt över det persisk-orientaliska. Under sassanider och parther återupptogs den nationella självständigheten. Man blev en regional stormakt i Mesopotamien-Iran-Medien-området. Och efter kalifatet och ottomanska rikets storhetstid kom Persien åter till storhet: safaviderna kom till makten och Abbas den store blev en legend.

Senare motstod man att bli en koloni, man behöll sin suveränitet under engelsk hegemoni. Mer om Iran här, om utvecklingen under 1800- och 1900-tal.

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)