fredag 30 december 2011

Kris och megakris


DN skriver om hot mot samhället. Man nämner översvämningar, sjukdomar, solstormar och terroristattacker. Man frågar sig i artikeln vilket hot som är mest allvarligt. Experten Johanna Enberg kan inte svara på det. Hon glömmer också att se denna aspekt: att vi drabbas av flera kriser samtidigt, en "krisernas konvergens". dn dn dn gt exp exp svd

Den franske ideologen Guillaume Faye har däremot sett en dylik kriskonvergens, ett sammanflöde av kriser. Han gjorde det redan 1998 i boken "Archeofuturism". Det handlar i och för sig inte om de naturfenomen som DN mest ville kartlägga utan om mänskliga kriser. Men hans helhetssyn är berömlig.

Fayes kriskonvergens handlar om att världen ställs inför miljöförströring, recession och för snabb folkomflyttning samtidigt. Därtill kommer kommer förgiftat samhällsklimat här i väst med anti-vitt sentiment och oförmåga att bekämpa islamismen. Jag har skrivit om de båda sistnämnda förut, jag ska inte dra det hela dagspolitiskt, men ni förstår tendensen: man måste se flera kriser, man måste se hur de kan samverka i en megakris. Ser vi till DN:s fokus på naturkriser kan man ju tänka sig översvämning och höga vattenflöden kombinerat med någon epidemi, meteoritsvärmar, vulkanutbrott och jordbävningar i de zoner där sådant förekommer, och så allt detta samtidigt med samhälleliga kriser som depression, massarbetslöshet, social oro, sociala och religiösa konflikter.

Är detta svartsynt? Jag brukar anklagas för det ibland. Men självaste DN hade ju häromdagen, 27/12, i slutet av sin årsöversikt för 2012 detta: "december, jordens undergång enligt Mayakalendern". Så vem är nu krisfrossare...? Det respektabla DN månglar en, vad de själva antagligen skulle kalla, "konspirationsteori". Alltså en oortodox teori.

Att säga att Mayakalenderns slut är världens undergång är extremt. Det är bara en kalender som går mot sitt slut, ett räkneverk som slår om. Sedan börjar den om. Mayaindianerna hade sin långa räkning där man drog ut kalendern i flera tusen år. Någon gång måste den väl sluta. Så jorden går inte under. Men vår civilisation kan få uppleva lite utmaningar under de år som stundar. Det är ett helhetsfenomen: det handlar inte bara om 2012, inte bara om en solstorm, en översvämning, en terroristbomb, ett EU-land som går ur eurosamarbetet. Det handlar om risken för att flera kriser kan samverka och skapa negativt dynamiska effekter, synergier av icke önskvärt slag.

Vi får inte drabbas av noja. "We have nothing to fear but fear itself." Redan i juli 2008 skrev jag att man måste se Bortom Drakens År, alltså det som 2012 betecknas som i den kinesiska kalendern. Drakens år innebär "stora förändringar och förstörelse av det gamla" och det kan vi nog förvänta oss. Men man ska inte hoppa på varje svindel för det. Man måste ha lugn i kroppen, "ha ordning inom sig för att kunna skapa ordning omkring sig" som Ezra Pound sa. Det är vi människor som skapar framtiden, man får inte stirra sig blind på prognoser. Möta 2012 med ångest eller med krismedveten tillförsikt? Du väljer.

Relaterat
Dikten "Bortom Drakens År"
Uppenbarelseboken
En ny väckelse
Melina Starr
Jenro Klao
Målning: Leander Engström

4 kommentarer:

R sa...

Jag skrev om samma ämne idag. Vilka framtida hot mot Sverige? http://www.hesperus.nu/?p=1163

Fri pdf sa...

@R: Klickbar länk, ska kolla.

Perra J sa...

Jag anser att hoten mot Sverige kan sammanfattas under ett och samma fenomen:
Centraliserande krafter.

Terrorismen kör sin terror just för att uppnå en kollektiv skräck för terrorism – så att en centraliserande kraft får en orsak att skapa ett kontrollsystem - en övervakning - som innefattar varje enskild medborgare.

Arbetsmarknaden tas alltmer över av globala aktörer som kan köra över svenska fackföreningar, och allt som vi hittills tagit för givet som svenskar. Multinationella företag kan skapa sina egna lagar, vilka är den starkes rätt, och förakt mot den svage. Den anställde ser aldrig arbetsgivaren, annat än genom mellanled. Se hur GM kan leka katt och råtta med oss, och komma undan med det. Men det är bara ett exempel.
Ett annat exempel är personalrekryteringsföretag som blir alltmer aggressiva och gör handelsvara av människor. De har också globala ambitioner, och alla vill bli bäst av alla på att leverera kompetent personal. En skoninglös utslagning och åldersdiskriminering blir resultatet.
Även här kommer övervakning att användas. Den anställdes politiska åsikter, eller åsikter om vad som helst, kan kollas upp och ligga till grund för uppsägning, och dessutom svartlistning för all framtid.

Centraliserande krafter tar sig fram genom att definiera en fiende, eller ett hot.

Jag har läst R:s välskrivna artikel om bla invandringen, och jag anser att det är viktigt att välja rätt hot här, och inte följa vår rädsla: För det kan vara just vad som är meningen. Nästa steg är att invandrarna själva – folk på gatan – blir ”fienden”, så att uppmärksamheten riktas mot dem istället för det verkliga hotet: En centraliserande kraft – man kan kalla den fascism – som vill ha total kontroll och makt.
Så här gjorde nazisterna, och det kan göras igen. Denna typ av regim är den som passar globalisterna bäst, eftersom de slaviskt kommer att följa deras direktiv.

Ett annat stort hot är manipulationen av vår verklighetsuppfattning, genom dolda injektioner av korrupt vetenskap. Jag ser här t ex föreningen Vetenskap och Folkbildning, som aggressivt förföljer personer som verkar för andlighet, alternativ medicin, meditation, healing, mm. De är maktlystna, bevakar Wikipedia och ser till att poster som inte överensstämmer med deras verklighetsbild rensas bort.
Det här är en del av en global våg av materialism som drar fram, som i övrigt försöker bevisa att Gud inte finns, så att därigenom människor själva - en centraliserande makt – ska åtnjuta full rätt att diktera vad som är rätt och fel, sant eller falskt . De utnyttjar massornas respekt för vetenskap. Men samtidigt också massornas okunnighet om denna vetenskap, och respekten för auktoritet.
Detta drivs troligen av de multinationella läkemedelsbolagen, vilka besitter monstruöst mycket pengar och resurser.

Men det allra största hoten mot Sverige är rädsla! Att vi som individer väljer att köra huvudet ner i sanden, och sköta vårt. Det är viktigt att våga konfrontera. Ok, man går kanske igenom en kris, men det finns något på andra sidan rädslan. Danskarna är ett föredöme: där anser över hälften av folket att 9/11 borde utredas ytterligare.

Med detta önskar jag Gott Slut. Hoppas 2012 blir ett Sanningens år

Fri pdf sa...

Tack för det PerraJ, och tack detsamma. 2012 kan innebära Vad Som Helst, förhoppningsvis Något Bra.

Gällande lejonparten av ditt inlägg: visst förekommer en centraliserande kraft, en bulldozer som tycks krossa allt i sin väg. Inom ekonomi, politik, samhällsklimat. En åsikt ska gälla: "tolerant globalism". Men jag tror redan folk lyckats säga ifrån, det finns ett tryck underifrån.

Man kan inte påstå vad som helst längre och få folk att svälja det. För några år sedan hade Obama t ex fått upp ögonen för Södertälje och kallat det en föregångare i mångfald... Redan då var problemen i staden ökända, orsakade genom invandring (50% invandrare i den kommunen).

Så folket har fått nog, regimen är på defensiven. Kampen är inte vunnen men symboliskt tror jag folk börjar känna av friheten, känna av makten i att kunna säga ifrån på bloggar och diskussionsforum, i MSM:s kommentarsspalter och dylikt.

Svensken börjar återfinna kraften i att säga "nej".

Etiketter

A-Z (5) abb (84) abbm (6) abbX (4) ahma (6) aktuellare böcker (62) aktufall (22) alga (3) Andersson (2) Antropolis (20) apatia (10) ar (28) att vara Svensson (237) Ballard (11) begr (7) berättelser från Rokkana (14) Bhagavad-gîtâ (6) bilbabbel (20) bild (13) bim (10) bing (286) biografi (16) bloggish (62) Blue Öyster Cult (4) Castaneda (22) conspi (5) Den musiske matlagaren (14) Dick (7) dune (8) Eld och rörelse (33) en gatas melankoli (12) En novell om Babylon (4) eng (4) eso (3) esoterica (116) etni (3) fall (4) fantasi-fantaså-fantasy (20) film och TV (42) flytten (3) gambla fiina versepos (5) gld (7) grek (10) Gripenbergs sol (4) heinlein (4) historia in nuce (122) hårdrocken rockar hårt (39) intr. mus (34) inva (1) ipol (48) italia (3) japan (3) Jünger (75) Jüngers liv (10) Kierkegaard (2) konsten att slå en tennisserve (17) Kristus (22) kuro (2) libyen (18) link (30) lite litteratur (100) ljus (6) Lovecraft (15) Maiden (9) mangs (2) Melinas resa (8) memoarer (10) mena (39) multiversums mytolog (5) natio (64) Nietzsche (4) niven (3) nuochda (2) Ohlmarks (5) ondit (15) oneline (1) ori ett lag (49) poesy (47) politikka (176) pr (56) pred (3) Priest (14) prophecy (19) rymd (2) sanskrit (11) sf man minns (103) small candies (143) Smaragdeburg (5) speng (6) stein (4) Stratopias gåta (62) survi (6) svens11 (10) Sveriges störste poet (8) Swedenborg (3) symbol (3) Syrien (15) tempel (27) Tolkien (4) topp5 (9) typer (16) USA (17) uselt (8) van Vogt (9) Vandra mot ljuset (1) vju (4) zeppelin (2)